Wildkamperen in de Ardennen

2 april 2024 in Bestemmingen, België & Frankrijk

Schilderachtig, bebost en op een steenworp rijden: de Belgische en Franse Ardennen zijn een ware trekpleister voor iedereen die van het outdoor leven én het goede leven houdt. Van plan om te wildkamperen in de Ardennen? Dan hebben we nieuws voor je. 

Mag je wildkamperen in de ardennen camper mobilhome goboony

Wildkamperen in de Ardennen

De Belgische en Franse Ardennen staan bekend om hun gemoedelijke dorpen die zich verschuilen in de plooien van het landschap, uitgestrekte bossen en joie de vivre op z'n Belgisch. Voor avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar een unieke ervaring, is reizen met de camper een echte must. Trek je naar daar, dan ben je best op de hoogte te zijn van de regels en beperkingen met betrekking tot wildkamperen in deze gebieden.

Is wildkamperen toegelaten?

In zowel de Belgische als Franse Ardennen is wildkamperen alleen toegestaan op aangewezen bivakplaatsen. Deze bivakplaatsen zijn speciaal ingericht voor kampeerders en bieden faciliteiten zoals vuurplaatsen, picknicktafels en soms zelfs sanitaire voorzieningen. Het is belangrijk op te merken dat veel van deze bivakplaatsen voornamelijk bedoeld zijn voor tentkamperen en mogelijk niet geschikt zijn voor campers vanwege beperkte toegang of parkeergelegenheid.

Waar kampeer ik in de natuur met de camper?

Voor reizigers die met een camper reizen, zijn er echter nog steeds opties beschikbaar. Dit zijn o.a. enkele opties

In de Franse Ardennen gelden vergelijkbare regels met betrekking tot wildkamperen met een camper. De bivakplaatsen zijn voornamelijk bedoeld zijn voor tentkamperen. Gelukkig zijn er tal van (mini-)campings en camperplaatsen die je een geruste nacht beloven!

Kies je er toch voor om wild te kamperen met alle bijhorende risico's? In België wordt actief gecontroleerd, zeker in het hoogseizoen. Ga na of je op privéterrein staat, en vraag toestemming aan de eigenaar. Verder is het "leave only footprints"-principe van kracht: neem je afval altijd mee (ook groenafval!), heb respect voor de natuur waar je in mag verblijven (geen luide muziek etc) en vervuil de waterwegen niet.