Natuurcampings in Nederland: 7x kampeerpret voor jong en oud

3 maart 2023 in Bestemmingen en Nederland

Als er één landschap zo veelzijdig is, dan is het wel dat van Nederland. Polders, weilanden, stranden, bossen, heuvels… Niet verwonderlijk dat natuurcampings in Nederland zo populair zijn, want de uitgebreide biodiversiteit vormt het perfecte decor voor een kampeervakantie om nooit meer te vergeten. Natuurcampings Nederland Goboony camper huren

Natuurcampings in Nederland

Heel wat Nederlandse eco- en natuurcampings zijn bekroond met het Green Key-label, een internationaal duurzaamheidskeurmerk voor toerisme en recreatie. Je herkent ze aan het icoon met een groene sleutel op hun website. 

Daarnaast zijn er nog verschillende organisaties die zich bezighouden met de duurzame ontwikkeling van verblijfsrecreatie in Nederland. Zo is er De Groene Koepel, die met de Natuurkampeerkaart bijdraagt aan het onderhoud van natuurcampings of de Karaktervolle Groene Campings (KGC), een organisatie die natuurcampings met een uniek karakter ondersteunt. 

1. Vakantiepark Delftse Hout

Kamperen in het midden van de natuur, maar toch vlakbij de stad? In Vakantiepark Delftse Hout vind je het beste van twee werelden. De camping grenst aan het gelijknamige recreatiegebied en ligt op een boogscheut van de stad Delft. Zo kun je een dagje citytrippen afwisselen met een deugddoende wandeling in de natuur, zonnebaden op het strand of genieten van een verfrissende duik in het recreatiemeer. Sportievelingen kunnen op het meer ook roeien of surfen, of de omgeving met de fiets verkennen. 

De camping zelf beschikt ook over een verwarmd buitenzwembad en kinderanimatie tijdens de schoolvakanties. Dansen, knutselen, spelen, … Je koters zullen zich hier geen moment vervelen! En neem gerust je trouwe viervoeter mee, want het kampeerterrein is ook voorzien van een losloopgebied voor honden. 

Adres: Korftlaan 5, 2616 LJ Delft

2. De Helfterkamp

Wie op zoek is naar een echte familiecamping, is bij De Helfterkamp aan het juiste adres. De familie Looijmans ontvangt je met open armen voor een heerlijke kampeervakantie in een dorpse sfeer. Hun camping werd al 3 jaar op rij uitgeroepen tot ‘Camping van het jaar’ door de ANWB. Meer dan verdiend, want het kampeerterrein wordt piekfijn verzorgd en er is áltijd wel iets te beleven.

Jonge kinderen kunnen op ontdekking gaan in het bos of bij de kikkerpoel, knuffelen met de geitjes op de kinderboerderij of meedoen aan een sprookjestocht. En de ouders? Die kunnen gewoon lekker achterover leunen in de campingstoel en het kinderlijke tafereel aanschouwen vanaf hun kampeerplaats. Een topvakantie voor iedereen, in het hartje van de Veluwe!

Adres: Gortelseweg 24, 8171 RA, Vaassen

3. Camping Bakkum

Ook Camping Bakkum is een camping waar je met de hele familie terecht kunt voor een zomer vol plezier. Ravotters kunnen uitrazen op het grote speelveld of zich wagen op het pumptrack, een mix tussen skatepark en BMX-baan. Kleine dierenliefhebbers zijn welkom op de kinderboerderij om te kroelen met de konijntjes, alpaca’s te aaien of de kippen te voederen. Voor sportievelingen is er ook nog een padelveld, tennisbaan, fitnessruimte en trimparcours. 

Voldoende energie kwijt? Dan kun je helemaal tot rust komen in het Noordhollands Duinreservaat, een glooiend duinlandschap van meer dan 5.000 hectare groot. Het is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Hier kun je heerlijk wandelen, fietsen en zelfs paardrijden. 

Adres: Zeeweg 31, 1901 NZ Castricum aan Zee

4. Camping Innerduyn

Liever met z’n tweetjes op vakantie, zonder kids? Boek dan een plekje op Camping Innerduyn. Deze ‘adults only’ natuurcamping ligt in het mooie Zeeland, op een paar kilometer fietsen van Zoutelande en op wandelafstand van het strand. Voor drukte hoef je alvast niet te vrezen, want de camping beschikt over slechts 25 plaatsen. 

Het kampeerterrein grenst 50 hectare landbouwgrond waar eigenaar en boer Peter onder meer aardappelen, suikerbieten en tarwe op verbouwd. Daarnaast is er ook een pluktuin, waar je van juli tot september zonnebloemen, zinnia’s, goudsbloemen, korenbloemen en andere kleurrijke bloemen kunt komen plukken. 

Adres: Valkenisseweg 54, 4373 RW Biggekerke

5. Camping Gronselenput

Genieten, genieten en nog eens, genieten! Dat is het motto van Camping Gronselenput, een van de weinige natuurcampings in Nederland die volledig wordt gerund door vrijwilligers. De bosrijke omgeving en de gemoedelijke, ongedwongen sfeer die er hangt maakt van deze camping de perfecte plek om te onthaasten. 

Camping Gronselenput ligt in het zuidelijkste puntje van Nederland in de provincie Limburg, aan de voet van de Keutenberg. Deze heuvel is zo’n 163 meter hoog en is al meer dan 100 jaar een populaire kampeerplaats. Naast de Keutenberg vind je de “Gronselenput”, de natuurlijke bron waar de camping zijn naam te danken heeft. Rond het kampeerterrein stroomt het riviertje de Geul, waar je - met een beetje geluk - bevers kunt spotten. 

Adres: Haasstad 3, 6321 PK Wijlre

6. Minicamping Singel

In het noorden van Nederland, op het Friese platteland, vind je Minicamping Singel. Deze kleine natuurcamping is perfect voor wie houdt van een landelijke kampeervakantie. Tussen de akkers en weilanden is het heerlijk fietsen of wandelen en op de voormalige boerderij kun je deelnemen aan workshops zoals vlechtbroden maken of cupcakes bakken. In het boerderijwinkeltje koop je lekkere streekproducten, zoals kaas, rijstpap, karnemelk en andere biologische zuivel. 

Let wel, wie op deze camping logeert moet in het bezit zijn van een Natuurkampeerkaart. De kaart is te koop via de app of - in combinatie met het Groene Boekje - verkrijgbaar op de camping.

Adres: Singel 23,  8411 CJ Jubbega

7. Camping Kogerstrand

Heb je altijd al eens willen kamperen op één van de mooiste eilanden van Nederland? Plan dan je volgende kampeervakantie naar Texel, het grootste waddeneiland. De veerboot brengt jou (en je camper) moeiteloos van het vasteland naar het eiland, elk uur van de dag. Koop je tickets online, reserveren is niet nodig.

Camping Kogerstrand bevindt aan de westzijde van Texel, pal naast het strand. De camping ligt midden in de duinen, wat betekent dat je elke dag wakker wordt en opstaat met het geluid van de golvende zee op de achtergrond. Lekker rustgevend! En hoewel de camping vrij veel standplaatsen heeft, krijg je door het heuvelachtige landschap een knus en intiem kampeergevoel. Voor een uitstapje hoef je trouwens alleen maar de duinen over te steken naar De Koog, het oudste dorp van het waddeneiland en ‘s zomers een populaire trekpleister voor toeristen. 

Adres: Badweg 33, 1796 AA De Koog - Texel

Op zoek naar de meest unieke campings terwijl je de hoogtepunten van Nederland aandoet? Bekijk meer dan 1.300 campings in Nederland! Ook onderzochten wij al eerder de mooiste camperplaatsen in Friesland, kleine campings in Limburg en camperplaatsen in Noord-Brabant.