De 15 beste campings in Ierland

10 januari 2023 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers & Ierland

Ierland is een fantastisch eiland met ontelbaar veel verborgen plekjes. Wissel bruisende steden af met woeste natuur zoals je die enkel hier kan vinden. Het Land van het Klavertje-Vier leent zich ook uitstekend tot camperreizen, met tal van uitgestippelde routes die je kan volgen zoals de Wild Atlantic Way of de camperroute doorheen Noord-Ierland. Of stippel zelf een weg uit op je eigen tempo op dit eiland vol verrassingen. Op deze 15 unieke campings kom je na een dagje roadtrippen helemaal tot rust: in het midden van de natuur of net op een steenworp van de grote stad. 

15 beste campings in Ierland met camper Connemara Goboony camper huren

Foto: Kylemore Abbey, Connemara - Fotograaf: Chaosheng Zhang

Deze 15 campings zijn handmatig geselecteerd op hun locatie, bijzondere eigenschappen of hun uitstekende service. Naast deze campings ontdek je verspreid over het hele eiland ook camperplaatsen, al zijn deze minder populair in Ierland. Op Campspace vind je enkele particuliere locaties waar je overnacht tussen de fruitbomen of op een erf met zicht op de oceaan. Alle geregistreerde campings vind je terug op de website van The Irish Caravan and Camping Council. In de maanden juli en augustus reserveer je jouw standplaats best! 

Mag je wildkamperen in Ierland met de camper?

Nee, wildkamperen met een camper is officieel verboden over het hele eiland. Het is enkel toegelaten om te overnachten op campings en camperplaatsen. In enkele nationale parken en counties mag je, mits toestemming van de boswachter of overheidsinstantie overnachten met een tentje. Heb je toestemming van een eigenaar om op privé-eigendom te overnachten, dan is er geen probleem.

De 15 beste campings in Ierland

 

1. Camping Clifden Eco Beach, County Galway

Clifden Eco Beach heeft ons hart onmiddellijk zonder moeite veroverd. Deze CO2-neutrale ecocamping met zijn eigen strandje draagt ecotoerisme hoog in de vaandel. En neem dat maar letterlijk: vanop je standplaats aanschouw je  een prachtig zicht op de Atlantische oceaan, en zie je in de verte koeien rustig pootje baden op hun eigen strand. Ruime plaatsen, klein winkeltje en een speelparadijs voor kinderen. Het Twelve Bens-gebergte op de achtergrond maken het postkaartje compleet. 

Adres: Claddaghduff Road, Wild Atlantic Way, Clifden, Co. Galway, H71W024
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen incl. elektriciteit: vanaf €32

2. Connemara Caravan en Camping Park, County Galway

Soms kaal en verlaten, soms subliem, altijd betoverend mooi. Connemara kan gewoonweg niet ontbreken op je tour doorheen Ierland. De regio is gekend voor z’n woeste gronden en zachte kleuren. De bergachtige vergezichten liggen bezaaid met grijsblauwe meren. En in de verte glinstert altijd die constant veranderende oceaan. Als je graag de poezië aan je voorbij laat gaan: op de rand van Europa en naast de Atlantische oceaan ligt Connemara Caravan en Camping Park. Je kampeert er bijna in het water, zo dicht sta je tegen het strand. Bewust geen wifi hier, maar wel veel authentieke ervaringen voor groot en klein. Van ballenbad en binnenspeeltuintje tot eindeloze dagen op het strand. 

Adres: Lettergesh Beach, Gowlaun, Renvyle, Connemara, County Galway
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €33

3. Camac Valley Tourist Caravan & camping park, County Dublin

Als je Ierland bezoekt, is de kans groot dat je Dublin wil verkennen. Deze camping viel al eerder in de prijzen, dankzij de 120 hectare grote Corkagh Park Estate die lange wandelingen, speeltuinen, visvijvers en zelfs een kinderboerderij in petto heeft. De rolstoelvriendelijke site is een perfecte uitvalsbasis om Dublin te verkennen, want zowel een hop on, hop off-bus als een gewone bus stopt vlak voor de ingang van het park. 

Adres: Corkagh Park, Green Isle Road, Clondalkin Dublin 22, County Dublin
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen incl. elektriciteit: vanaf €35

4. Morriscastle Strand Holiday Park, County Wexford

Op zoek naar een familie georiënteerde camping in Ierland? Welkom in Morriscastle Strand Holiday Park, de hemel op aarde voor kinderen. Met speeltuinen, basketbalvelden en Blue Flag beach op 2 minuten wandelen smeken de kinderen binnenkort voor een nieuwe kampeertrip. Bovendien maken ze makkelijk nieuwe vrienden in het hoogseizoen dankzij tal van activiteiten in de kids club. Kook zelf met lokale ingrediënten van Lawler’s of schuif de voeten onder tafel in het restaurant. 

Adres: Morriscastle Strand Holiday Park, Kilmuckridge, Gorey,  Y25E9P9, County Wexford
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen incl. elektriciteit: vanaf €30

5. Mannix point, County Kerry

Mannix Point verdient zijn plaats in de lijst éérst en vooral door hun ongelofelijke locatie. Het bevindt zich bij Cahirciveen, omringd door de bergen van Iveragh Peninsula én een halve kilometer kustlijn. Postkaartuitzichten verzekerd, terwijl je de adembenemende wandelingen volgt en je dag afsluit met een frisse duik in het water. Mortimer baadt deze camping uit sinds 1984, en we dagen je uit om een host te vinden die NOG vriendelijker is. Het is de eerste camping in ierland die de TripAdvisor Hall of Fame kreeg, een award voor plaatsen die meer dan 5 jaar op rij uitblinken. Staat de Skelligs Islands op het lijstje, het eiland waar de fameuze Star Wars scene is opgenomen? Dan is dit jouw uitvalsbasis! 

Adres: Mannix Point, Cahirciveen, Ring of Kerry, County Kerry
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen incl. elektriciteit: vanaf €34

Beste campings ierland kerry Skelligs Islands Goboony

Foto: Skelligs Islands - Fotograaf: Valerie O'Sullivan

6. Wave Crest Caravan & Camping, County Kerry

Je begint al door te hebben, campings in Ierland zijn *chef's kiss*. Kamperen op de Wave Crest Camping garandeert pittoreske vergezichten met zicht op het water, terwijl je de Wild Atlantic Way volgt. Geen zin om te koken, de lokale deli snelt ter hulp of de foodtruck Pompeii Pizza voorziet de lekkerste pizza’s in Kerry. Voor jongere kinderen is er zelfs een spelletjeskamer, oudere kinderen kunnen gaan vissen of zelfs bootjes huren.  

Adres: Wave Crest Caravan & Camping park, Caherdaniel, County Kerry
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen incl. elektriciteit: vanaf €34

7. Pure Camping, County Clare

De beste campings in Ierland kiezen is best een subjectieve taak, want wat maakt een camping net zo goed? Als we ‘goed voor de planeet’ mee in overweging nemen, dan mag Pure Camping niet ontbreken. Vanuit deze ecologische camping maak je tientallen wandelingen in de natuur en op 15 minuten ben je aan de lokale pier. Hier kom je tot rust door tal van aangeboden activiteiten: van yoga tot meditatie. Pure camping gaat verder dan puur ecologisch kamperen, je vindt het deconnecteren terug in alles. Hier kan je bv. geen elektriciteit pluggen, maar er is wel een pizza oven beschikbaar! Schrik dat dit leven misschien een beetje te rustiek is? Laat die schrik van je afglijden in hun sauna en geniet van deze welverdiende pauze. 

Adres: Pure Camping, Querrin, Kilkee, Loop Head Peninsula, County Clare
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €28

8. The Apple Camping & Caravan Park, County Tipperary

Welkom op de camping waar appels centraal staan! De camping ligt tussen en naast een boomgaard, waar de familie ook hun gelauwerd appelsap maakt. Deze boomgaard en fruitboerderij biedt eenvoudige standplaatsen en geven bezoekers de mogelijkheid om gebruik te maken van de campers’ keuken, waar je nog een oude fruitwinkel in kan herkennen. Zorg voor wat extra plaats en neem flesjes kersen-, appel- en aardbeiensap mee naar huis! 

Adres: The Apple Farm, Moorstown, Cahir, County Tipperary
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €22,5

beste campings ierland tipperaryFoto: Arra Mountain Way, Tipperary - Fotograaf - Laszlo Geczo

9. Glen of Aherlow Caravan & Camping Park, County Tipperary

Terwijl de meeste campings van dit lijstje aan de kust liggen of in meer gekende regio’s, mag Glen of Aherlow Caravan & Camping Park niet ontbreken op dit lijstje. De reden? De on-ge-lo-fe-lijke rust die je hier (her)ontdekt. Verstopt in de plooien van het Ierse platteland zoek je hier de kalmte op, voor je naar Galway of Cork afzakt. De standplaatsen zijn ongezien ruim, aan de gemeenschappelijke BBQ maak je nieuwe vrienden voor het leven en de eigenaars zijn erg vriendelijk. De omgeving is een schatkist aan wandelpaden en tal van kastelen die doen dromen van andere tijden. Gun jezelf vertraging in het hart van Ierland. 

Adres: Newtown, Glen of Aherlow, County Tipperary
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €35

10. Glengarriff Caravan and Camping Park, County Cork

Op zoek naar avontuur en nieuwe ervaringen? Zoek dan niet verder, Glengarriff Caravan en Camping Park is een unieke ervaring op zichzelf dankzij de bar waar live muziek gespeeld wordt. Nieuwe vrienden maken ging nog nooit zo eenvoudig. De camping zelf is degelijk, schoon en modern uitgerust, en is erg hondvriendelijk. 

Adres: Castletownbere Road, Glengarriff P75WR96, Cork
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €36

Beste campings Ierland camper garretstown aan de kust CorkFoto: Garrettstown Beach, Cork - Fotograaf: David Creedon

11. Garrettstown House Holiday Park, County Cork

Kinsale, de start van de Wild Atlantic Way-route is gekend als bruisende havenplaats en culinaire hoofstad van Ierland. De kleurrijke straatjes zijn gevuld met leven en de pubs bieden specialiteiten om je vingers bij af te likken. De Old Head of Kinsale is bovendien een ver-bluffend stukje kustlijn met torenhoge zeekliffen. Aan het oude 18de eeuwse Garrettstown House sta je op wandelafstand van Garretstown Beach gestationeerd. Het sanitair is lichtjes gedateerd, maar de vriendelijke uitbaters maken veel goed. Verwacht geen snelle wifi- verbinding, hier kom je vooral voor de omgeving! 

Adres: Garrettstown Laherne Hill, Kinsale
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €30

12. Top of the Rock, County Cork

In het westen van Cork stuit je op de Top of the Rock camping, uitgebaat door een familie die al generaties lang hun boerderij daar houdt. Ze delen van harte hun liefde voor de streek met toeristen in de vorm van een kleine plattelandscamping. Drink water van hun eigen bron, aai één van de honderden schapen of sluit je aan bij het dagelijkse kampvuur. Opgelet: grote honden zijn hier helaas niet toegestaan (ook niet aangelijnd) wegens het aanwezige vee. Hier zijn drie camperplaatsen, dus snel zijn is de boodschap! 

Adres: Top of the Rock Pod Pairc, Dromdaleague, County Cork
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €25

13. Camping Strandhill Sligo, County Sligo

Het strand van Strandhill is een waar mekka voor surfers van over heel de wereld. Door de prachtige golfslag is het hier ongezien mooi golven nemen. En voor zij die niet geïnteresseerd zijn in dat soort golven, is er ook nog een golfclub aan de overkant. Van op het water zie je de majestueuze Knoacknarea, dat bijna een lokale Tafelberg is geworden. In het laagseizoen boek je min. 3 nachten, in het hoogseizoen min. 5 nachten! Met zoveel fotogenieke plaatsen om te ontdekken in de buurt is dat geen straf. 

Adres: Strandhill Sligo, Airport Road, Killaspurbrone, County Sligo
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €26

14. Sleepy Hollows, County Donegal

Niet te verwarren met het Sleepy Hollows van Tim Burton! Deze kleinschalige camping omgeven door 100% natuur is bijzonder geschikt voor koppels die bv. de trails rond Mount Errigal en Slieve League willen gaan verkennen. De camping is nl. +18, voor gezinsvriendelijke campings in de buurt verwijzen we naar Dungloe Caravan Park of de Teach Dixon Campervan Site. Geniet van een hete douche na een fikse strandwandeling op Carrickfinn Beach. Een mooie, groene camping die baadt in rust. Leuk weetje: deze regio is de heimat van muzikanten als Enya!

Adres: Sleepy Hollows Campsite, Meenalecky, County Donegal
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €30

15. Derrylahan Independent Hostel, County Donegal

Wij hebben een grote voorliefde voor kleinschalige campings en camperplaatsen bij boeren. Derrylahan Independent Hostel is hier geen uitzondering in. Naast een volledig operationele boerderij en hostel, baten Shaun en zijn gezin ook een mini-camping uit. Vanop de camping heb je zicht op Teelin bay en beleef je het echte Ierland. Bezoek de vele stranden van Kilcar, ga bergbeklimmen of schuif aan in de lokale pub om naar Ierse folk te luisteren. Een camping met weinig poespas en bakken karakter! 

Adres: Derrylahan Independent Hostel, Kilcar, County Donegal
Richtprijs voor 2 pers. in hoogseizoen: vanaf €16

Ierland, dat zijn betoverende landschappen die onderdompelen in échte stilte. Reis je via het Verenigd Koninkrijk? Dan hebben we voor jou uitgezocht wat je moeten weten over camperreizen in Engeland. En ben je één van de gelukkigen die alle tijd van de wereld heeft? Volg dan de langste campperoute van Groot-Brittanië, nog voor je naar Ierland trekt.