Milieuzone Europa - Milieusticker Europa

17 juli 2017 in Voor reizigers, Milieuzones en -vignetten & Europa

 

In toenemende mate worden in Europa milieuzones ingesteld. De zones zijn ingevoerd om de luchtkwaliteit te bevorderen en de uitstoot van vervuilende wagens tegen te gaan. Per land verschillen de regels enorm van elkaar, er is dan ook geen eenzelfde milieuzone in Europa en al helemaal geen milieusticker voor heel Europa. Hoe het in alle verschillende landen dan wel zit, lees je hier. 

Goboony Milieuzones Europa Milieusticker Europa

  1. Nederland

In Nederland is een milieuzone in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Rotterdam had eerder ook een milieuzone maar die is opgeheven. Alle drie de bestaande zones zijn met name gericht op oude diesels, maar per stad verschillende regels. Lees er meer over in het artikel over Milieuzones in Nederland

  1. Duitsland

Duitse zones waar milieustickers vereist zijn vind je vooral in een aantal centra van grote Duitse steden en in een grotere zone in het Ruhrgebied. Je kunt deze zones alleen bezoeken met voertuigen die voldoen aan de normen voor de uitstoot van uitlaatgassen. Als je zonder milieusticker rijdt in deze gebieden, kan je een boete van €80 of meer krijgen. 

Er zijn drie verschillende milieustickers in Duitsland. Welke sticker jouw voertuig nodig heeft, is afhankelijk van de Europese emissienormen. In het artikel over Milieuvignetten Duitsland lees je meer over de verschillende kleuren stickers en voor welke sticker je in aanmerking komt. De zones in Duitsland wisselen wel eens wat. Door de Green-Zones app in de gaten te houden, ben je altijd op de hoogte van waar je precies wel en niet mag komen met jouw camper. Wil je altijd het zekere voor het onzekere nemen? Laat de camper dan achter net buiten de zone en ga op ontdekking op de fiets, te voet of met het ov. 

De milieustickers voor Duitsland zijn op verschillende plekken te koop. Je kunt ze onder andere kopen bij Dekra Nederland of Dekra Duitsland, maar ook bij de ANWB.

Goboony Milieuzones Europa Milieusticker Europa

  1. Frankrijk

Ook in Frankrijk zijn gebieden met milieuzones, in het artikel milieuzones Frankrijk gaan we er dieper op in. Er zijn in Frankrijk drie verschillende soorten milieuzones en zes verschillende stickers. Welke sticker je nodig hebt is afhankelijk van de uitstoot van je voertuig. Het is daarbij goed om te weten dat voertuigen van voor 1997 sowieso niet in aanmerking komen voor een milieusticker. Zelf vind ik de situatie in Frankrijk vrij ingewikkeld, en is het goed opletten geblazen met de tijdelijke zones die alleen gelden bij langdurige extreme luchtvervuiling. Om problemen te voorkomen is het beter om de zones maar zo veel mogelijk te mijden met de camper. Vaak is het in de stad sowieso niet prettig rijden met een camper, dus grote kans dat je dat al van plan was. Heb je hulp nodig bij het bestellen van een milieusticker voor Frankrijk? Neem dan een kijkje op deze website.

  1. België 

In België zijn de regels weer anders dan in de andere landen. Hier wordt niet gewerkt met stickers, maar wel met registraties. De zones zijn te vinden in Antwerpen, Brussel en Gent en worden regelmatig aangescherpt. Voor alle up-to-date informatie kun je het best het artikel over Milieuzones België lezen. 

Milieuzone Europa - Overige landen

Ook in andere Europese landen wordt gebruik gemaakt van milieustickers. Om goed voorbereid op reis te gaan, kun je op deze sites alles lezen over de regels met betrekking tot milieustickers in Engeland, Italië en Spanje

Handige Tips

  1. Heeft jouw camper al een milieusticker? Laat dit dan weten aan je huurders! Heb je nog geen milieustickers? Vraag dan of je huurders nog stickers nodig hebben zodat jij deze voor hen kunt regelen.

  2. Zorg ervoor dat je een milieusticker op tijd besteld. Soms kan het even duren voordat je de sticker binnen hebt, vooral nu de drukke zomerperiode is aangebroken.

  3. Houd er rekening mee dat er ieder jaar nieuwe gebieden met milieustickers bijkomen in Europa. Check in de toekomst altijd even of er nieuwe regels zijn in het land van bestemming. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Wat vind jij van de Milieusticker in Europa? Zou het overal gelijk moeten zijn om verwarring te voorkomen? Vind je het juist wel goed zo of zou het eigenlijk helemaal moeten worden afgeschaft?