Een lange camperreis met leerplichtige kinderen: tips & tricks

23 maart 2023 in Ervaringen en Camperreisverhalen

Wij gingen voor een langere tijd met de camper en onze leerplichtige kinderen op reis. Uiteindelijk
werd het een roadtrip van 6 maanden door Zuid-Europa. Dit heeft ons zoveel gebracht. We hebben veel geleerd over onszelf, over elkaar en hoe wij in het leven willen staan. We willen ontdekken en vrij zijn, niet meer in het vaste ritme zitten. In dit artikel delen we onze persoonlijke ervaring met jou! 
Goboony camperreis met leerplichtige kinderen

Een lange camperreis met leerplichtige kinderen: tips & tricks

Daarom gaan we in juni 2023 opnieuw op reis met onze camper en onze kinderen. Dit keer hebben we geen einddatum. Het plan is van Noord- naar Zuid-Europa te reizen en daar in ieder geval een jaar voor uit te trekken. We horen om ons heen dat de wens om te reizen bij veel meer mensen leeft, maar ook dat er veel beren op de weg gezien worden. Wij willen gezinnen inspireren om gewoon te gaan. Laat je niet tegenhouden. Ga om die beren heen of haal ze weg! Denk in mogelijkheden en zie de kansen.

Waar het allemaal begon

Ooit waren wij een heel normaal en vooral standaard gezin. Het bekende plaatje met de bekende ratrace. Het hele jaar werken voor drie weken vakantie in de zomer en af en toe een weekendje weg. Toen kwam er een moment van reflectie. Door een aantal bijzondere gebeurtenissen zijn we aan het denken gezet. Is dit het nou? Zijn we nou echt gelukkig? Leven we echt ons leven, of volgen we vooral het gebaande pad? Wij realiseerden ons dat we meer uit het leven wilden halen. De eerste stap was meer in de natuur zijn en vertrekken uit onze nieuwbouwwijk. Vervolgens zijn onze stappen, mede door de gekte op de huizenmarkt, in een stroomversnelling gekomen. We hebben ons huis verkocht, hebben onze banen opgezegd en zijn gaan reizen. Het oorspronkelijke plan om Zuidoost-Azië te gaan ontdekken kon niet doorgaan. We hebben toen vrij impulsief een camper gekocht en zijn binnen Europa op pad gegaan.
Goboony camperreis met leerplichtige kinderen

Met het hele gezin in een camper wonen

Vrij impulsief zeg ik net, en dat is ook wel een belangrijk kenmerk van ons. Soms loopt dat niet goed en soms juist heel goed. Zo ook met de camper. We hadden van tevoren nooit gedacht dat het camperreizen ons zo goed zou bevallen dat we niet meer zonder willen. We hadden totaal geen ervaring of kennis. Alkoof of integraal, we wisten het verschil niet eens. We hebben twee dagen gezocht, heel veel campers bekeken en toen een half-integraal gekocht. Na een paar proefweekendjes hier in Nederland, zijn we gewoon vertrokken. Gaandeweg hebben wij het camperleven ontdekt. Wat is handig en wat niet? Wat missen we aan spullen en wat hebben we teveel? Hoe vind je de leukste route of de mooiste overnachtingsplekken?We hebben ontdekt dat een camper onze ultieme vrijheid is. Uiteindelijk hebben we alsnog vijf maanden door Zuidoost-Azië gereisd. En hoe onwijs gaaf deze reis ook was, we misten de vrijheid van het camperleven. De luxe van je eigen vertrouwde huisje op wielen met je eigen spullen.

Een langere tijd met z'n vieren in een camper wonen betekent wel aanpassen. Je flexibiliteit, creativiteit en oplossingsvermogen worden allemaal getest en getraind. Met het resultaat dat we als gezin veel hechter zijn geworden. De kinderen leren veel meer rekening houden met elkaar. De band die zij hebben gekregen tijdens de eerste reis is bijzonder en heel goed terug te zien nu we tijdelijk in Nederland zijn. Zo waardevol!
Goboony camperreis met leerplichtige kinderen

Nieuwe roadtrip met het gezin

Tijdens onze vorige reis hebben we delen van Frankrijk, Corsica, Sardinië en het zuiden van Spanje
ontdekt. Onze aankomende camperreis starten we in Noorwegen. We volgen de fjorden naar de Noordkaap. Daar willen we de middernachtzon meemaken. Ook willen we wel heel graag naar Spitsbergen, uiteraard een uitstapje zonder camper. Tegen het einde van de zomer zakken we af naar het zuiden. We willen overwinteren in Griekenland of Turkije. Daar waar het weer het beste is. Maar ook Tunesië en Georgië staan op onze wensenlijst.

De route hebben we nog niet uitgestippeld, dat is ook deel van de vrijheid die we zoeken. Ter plekke bepalen waar we heen willen. Ons laten leiden door ons gevoel en door de weersomstandigheden. Op het moment dat we deze blog schrijven, borrelt er een nieuw plan op. Namelijk om alle landen van Europa te ontdekken met de camper. Om van elk land de hoogste berg beklimmen en om van elk land het schoolsysteem onderzoeken en dit uit te werken in een blog. We gaan de plannen verder uitwerken. Er zullen zeker nog aanpassingen en aanvullingen komen, ons kennende. Volg ons voor de nieuwste ontwikkelingen en bekijk onze Instagram
Goboony camperreis met leerplichtige kinderen

Meerdere maanden op reis met leerplichtige kinderen: hoe dan?

Als je langere tijd op reis wilt moet je uiteraard een aantal zaken goed regelen. Zeker als je met leerplichtige kinderen op reis gaat. Mag je op reis van de leerplichtambtenaar, krijg je vrijstelling? Hoe voorzie je dan in onderwijs? Geef je zelf les aan de kinderen? Wat betekent het voor de kinderen om ze uit hun vertrouwde omgeving te halen? Schaadt het hun sociale ontwikkeling? Hoe doe je dat 24/7 bij elkaar in zo’n kleine ruimte? Wat doe je met je huis? Hoe financier je de reis? Hoe zit het met de verzekeringen? Hoe reageert jouw omgeving?

Allemaal vragen die we nu veel om ons heen horen. Terechte vragen, maar we zien ook dat deze vragen vaak grote beren op de weg worden. Terwijl onze ervaring is dat ze allemaal weg te halen zijn. Overal zijn oplossingen voor. Uiteraard moet je keuzes maken, en soms zijn dat hele pittige keuzes.

In de volgende blog nemen we jou mee en beantwoorden we de bovenstaande vragen. We hopen daarmee te laten zien dat meerdere maanden reizen met je gezin wel degelijk kan!

Ben jij nu al enthousiast geworden over camperreizen met het gezin, maar wil je het niet zo impulsief en zo radicaal doen als wij? Huur dan eerst eens een camper bij Goboony. Ervaar verschillende modellen en leer wat voor jullie werkt. Ook wij hebben een tijd lang onze camper verhuurd via Goboony. Mooi om te zien dat gezinnen onze camper meenamen voor hun eerste ervaring en heel enthousiast terugkwamen.