Camperplaatsen in en rond Brugge, Venetië van het Noorden

27 februari 2022 in Bestemmingen en België

In het westen van België ligt Brugge, een volledige stad erkend als Unesco Werelderfgoed. Zet jouw camper op één van de volgende camperplaatsen in en rond Brugge en laat de stad over je heen komen. Verdwaal in het Begijnhof, volg de kronkelende Brugse Reien, waan je in de 15de eeuw op de binnenplaatsen van de godshuizen en herbeleef de Gouden Eeuw.

Goboony camperplaats brugge mobilhome camper huren

Voor mij was Brugge als kind een verplichte schooluitstap en als tiener dé plaats bij uitstek om prachtige foto’s te nemen die Myspace-waardig waren. Als volwassenen toont Brugge zich in al zijn facetten: een stad die zijn geschiedenis met trots draagt en die bruist van nieuwe initiatieven. Bovendien ligt de stad vlak achter de Belgische kustlijn: perfect om een strandvakantie te combineren met een fikse dosis cultuur en geschiedenis. Overal in Brugge kronkelt het water doorheen de stad, net als in Venetië. 

Wat te doen in Brugge

De binnenstad van Brugge is één groot openluchtmuseum. Je downloadt best op voorhand een stadsplan en stippel je een route uit die je langs langs de Rozenhoedkaai, de Reien, het voormalige Hanzekwartier en de immer zo romantische Bonifaciusbrug brengt. Brugge is echt een stad die je intuïtief ontdekt. De stad zit tjokvol verborgen steegjes. Sla het ene straatje in, steek het volgende bruggetje over .. . zo achterhaal je jouw favoriete Brugse plekje. In de lente bloeien de honderden narcissen in het Begijnhof, de zoete geur werkt bijna hypnotiserend.

Mijn persoonlijke favorieten in de binnenstad om te smullen zijn Hemelse Taartjes, waar je de felgekleurde kunstwerkjes amper durft opeten en Exceller Bikes, een fietsenwinkel waar je drinken en eten kan. Verrassing voor surfliefhebbers: Brugge is overigens de thuisbasis van één van de beste surfboard-bouwers in België, Shaperslab. Op zoek naar originele plekjes? Visit Brugge maakte een overzicht met lokale en kleine initiatieven die écht de moeite waard zijn. 

Met de camper naar Brugge

Brugge en gemotoriseerde voertuigen gaan niet goed samen. In de binnenstad geldt een parkeerverbod voor alle voertuigen boven 3,5 ton. Onder 3,5 ton mag je de binnenstad in, maar kijk je best goed rond of er geen verbodsborden staan bij de parkeerplaatsen. Rij tot aan de gratis parkings zoals Parking Boogschutterslaan, P&R Steenbrugge en P&R Waggelwater en neem daar een bus of start met wandelen (+-30 min). De betalende parking aan het station is het goedkoopste (€ 3,5) en op vertoon van het parkeerticket reizen de chauffeur en 3 inzittenden gratis met het openbaar vervoer van en naar het centrum. Brugge is een stad die je best te voet verkent, net om al die verborgen steegjes en intieme hoekjes te beleven. Ik raad je aan om de fiets ook enkele uren aan de kant te laten. Vertragen om te genieten van de magie is de boodschap! Verder zijn er twee erkende camperplaatsen in Brugge zelf: Parking kanaaleiland en Camping Memling. In de wijde omgeving zijn er nog andere plekjes die een prima uitvalsbasis zijn voor een dagbezoek. 

Goboony camperplaatsen in en rond BruggeBekijk de stad vanop het water om het Venetiaanse gevoel extra kracht bij te zetten

Camperplaatsen in en rond Brugge

Camperplaats Parking Kanaaleiland of Bargeweg 

Deze camperplaats is dé place to be voor camperaars die op wandelafstand van Brugge willen parkeren. Op dit rustig plekje, omgeven met water, ben je op 1 kilometer van het centrum. De camperplaats is goed uitgerust en verlicht. Vlakbij vind je de jachthaven Brugge waar de Bistro Flandria meer dan behoorlijk is. Van plan om vooral te citytrippen? Dan is dit een aanrader!

Prijs: Vanaf €19 voor standplaats laagseizoen, €25 hoogseizoen 
Adres: Bargeweg, 8000 Brugge, 51°11' 59.51" N, 3°13' 47.04" E

Camping Memling

Camping Memling is het hele jaar open, dus een winterwandeling over de Brugse keitjes is ook een optie. Een moderne camping, met alle toeters en bellen die je mag verwachten: overdekt zwembad, een zithoek (met piano), een babyruimte en sanitair voor mindervaliden. Brugge centrum bereik je best met bus 11 van hieruit. Reserveren is aangeraden in het zomerseizoen! 

Prijs: Vanaf €26 laagseizoen, €40 hoogseizoen (voor twee personen)
Adres: Veltemweg 109, 8310 Brugge, 51°12' 23.34" N, 3°135' 43.64 " E

Goboony camper winter brugge camper mobilhome hurenIn de winter krijgt Brugge een sprookjesachtig deken over zich heen

Camperlogie Smart-ijs

Als ik bij een boerderij of lokale ondernemer kan staan, dan doe ik dat met plezier. Support your locals! Patrick en Kevin zijn zelf fervente camperliefhebbers en hebben naast hun tearoom 6 camperplaatsen. Een landelijke oase waar je dat ijsje op eigen grasterras naast je camper op smikkelt. Op 30 minuten tijd sta je in Brugge, maar neem ook de tijd om het Ommeland te ontdekken. Reserveren of even bellen is een must! 

Prijs: €12 per 24 (incl. elektriciteit, vers water en lozing cassettes en vuil water)
Adres: Noordakkerstraat 1A, 8750 Wingene, West-Vlaanderen, 51° 04' 25.6" N, 003° 15' 54.5" E

Landschapscamping Polderzicht

AAA+ voor gezelligheid en sfeer op Landschapscamping Polderzicht. Net over de grens, in Sluis, schuilt er een hartelijke camping achter een haagdoorn van knotwilgen. Een rustige kampeerplaats die voor campers het hele jaar open is! Ga struisvogels spotten in de Struisvogelboerderij Monnikenwerve of ga gezellig struinen in Sluis-centrum. Met de auto ben je op 30 minuten in Brugge, maar het zou zonde zijn om die prachtige fietsroutes tussen Sluis en Brugge niet te gebruiken. 

Prijs: Vanaf €19 voor 2 personen exclusief services 
Adres: Praatvliegweg 1, 4524 KR Sluis, 51° 16' 46.6" N, 03° 23' 38.5" E

Camping Bonanza

Op wandelafstand van Blankenberge, vind je camping Bonanza, een familiecamping zoals je die uit je jeugd kent. Geen subtropische zwembaden of gaming hall, wel een petanqueveld, een uitgebreide speeltuin en bistro waar je een ijsje meepikt. Op 13 km ligt Brugge, haal die fiets al maar boven!  De fietspaden slingeren langs de verstilde polderdorpen en erfgoedstukken als de Hostellerie Ter Doest, een hoevehotel waar vroeger een abdij stond. 

Prijs: Vanaf €21 laagseizoen, €27 hoogseizoen voor twee personen (incl. taksen)
Adres: Zeebruggelaan 137, 8370 Blankenberge, 51°18' 38.924" N, 03°9'16,67" E

Goboony camperplaatsen rondom de poldersIn de polderdorpen lijkt de tijd stil te staan

Camperplaats Lisseweg

Vlakbij Brugge ligt het poldergehucht Lisseweg, een klein geschenk verborgen naast historisch zwaargewicht Brugge en overschaduwd door kustgemeenten als Blankenberge en Zeebrugge. Lisseweg is één van de mooiste 50 dorpen van Vlaanderen en herbergt een schattige dorpskern. Aan de Pol Dhondtstraat is een grote, gratis camperplaats zonder faciliteiten. Lichte slapers zoeken best een andere plek op, want er loopt een enkel treinspoor vlak achter de plaats.

Prijs: Gratis
Adres: Paul Dhondtstraat, 8030 Brugge, 51°12' 32,112" N, 03°13' 27,26" E

Na Brugge zin gekregen om nog meer van de Belgisch-Nederlandse kustlijn en de achterliggende gebieden te verkennen? Wij zochten de mooiste stranden en steden van Zeeland uit voor jullie. Blijf je in België? Dan zijn deze 10 leukste campings aan zee in België echt is voor jou.