Wonen in je camperbus?

25 november 2022 in Ervaringen, Tips voor reizigers, Tips voor eigenaren & Camperreisverhalen

Hoe is het om te leven en te wonen in een camperbusje? Wij vragen het ons al lang af en kregen nu de kans om het vragen aan een van onze eigen verhuurders Michiel Roukens. Michiel heeft zijn huis achtergelaten om in zijn Mercedes bus te wonen met zijn hond Arantxia. Hij woont nu permanent in zijn huis op wielen en trekt daarmee door Europa. Waarom gaat hij zijn huis op wielen nu verhuren via Goboony? En waar gaat hij zelf dan wonen? En hoe is het eigenlijk om permanent in zo'n bus te wonen? Wij vroegen het aan Michiel!

Wanneer besloot je om in je bus te gaan wonen?

"Dat was ongeveer anderhalf jaar geleden. Ik had de droom al een tijdje en dat begon toen ik met een paar goede vrienden naar een festival in Hongarije was met de allergrootste Mercedes camper die je je kan voorstellen. Toen waren we al aan het filosoferen: “hoe fijn zou het zijn als je altijd zo leeft.” Op een gegeven moment kwam er een punt dat ik iets anders wilde doen qua werk en op zoek was naar het leven buiten, in plaats van achter een computer. Ik had daarvoor een paar maanden in Indonesië gewerkt om daar goedkoop en fijn te leven. Daar kreeg ik de smaak te pakken! De volgende stap was de bus kopen en gewoon gaan. Ik ben eerst twee maanden weggegaan naar onder andere Frankrijk en Zwitserland om te kayakken en in de bergen te zijn. Voor een knie operatie moest ik terug naar Nederland. Ik was allang overtuigd; ik wilde gewoon hiermee verder gaan en verder gaan met Europa ontdekken!"

Was dat de eerste camper die je kocht?

"Ja dat was deze! In juni 2016, heb ik deze eerste camper gekocht en dat is nog steeds dezelfde als waar ik nu in woon. Ik heb er een hoop aan gedaan en er is een hoop veranderd maar dit is nog steeds hetzelfde busje. Het is echt mijn huisje geworden."

Wat maakt het leven onderweg zo, dat je daar je levensstijl van maakt?

"Vrijheid, en totale onafhankelijkheid. Je bent niet meer gebonden aan een vaste plek waar je moet zijn maar je bent op de plek waar je wilt zijn. Het uitzicht uit je appartement heb je op een gegeven moment wel gezien. Met je bus ga je gewoon  een nieuw uitzicht te zoeken. Het is heel bevrijdend om de volgende plek dan te kiezen waar je heen wilt gaan. Je hoeft niet van je buren te leren houden, want je kunt zo nieuwe buren maken of tegenkomen. Je ontmoet heel veel soortgelijke mensen tegen, overal waar je komt. Het is ook een levensstijl die je graag deelt met andere mede-“vanlifers”. Dat is ook veel makkelijker door de manier van leven. Je helpt elkaar en maakt elkaars leven fijner."

Mensen die je ook weer gaat missen als je verder rijdt?

"Ja, dat hoort er ook bij. Gelukkig heb ik ook mensen ontmoet die wat meer op dezelfde plek zijn of vaker op dezelfde plekken terugkomen. Daar zie je vaak een soort van kleine community van mensen die ook in een bus wonen. Op die plekken zie je dan bekenden weer komen en weer gaan. Sommigen zijn ook echt hele goede vrienden en vriendinnen geworden, een soort kleine familie. Je reist allemaal rond maar je houdt wel een beetje contact en vraagt wat hun plannen zijn en waar ze heen gaan. De filosofie die ontstaat is: we zijn elkaar tegengekomen, en wie weet komen we elkaar weer tegen maar we hoeven dat niet te plannen of te forceren. Je houdt wel contact in de vorm van: “ik ben op die plek, ben jij daar toevallig ook?” Misschien zien we elkaar nog wel een keer en misschien wel niet. Soms ga ik een beetje in mijn eentje verkennen en soms heb ik weer behoefte om met mensen te zijn die ik wat beter ken. Dan ga ik weer terug naar die ene plek en kijk ik wie daar zijn."

Hoe bepaal je waar je heen gaat?

"Nieuwsgierigheid. Ik bedenk van tevoren welke plekken ik graag nog wil ontdekken en wat voor activiteiten ik wil doen: zoals surfen, snowboarden of klimmen.. Ik heb een plan als rode draad maar ik houd het wel open: om ruimte te houden voor spontane avonturen. Graag zelfs! Als je die instelling hebt dan gebeuren er hele mooie en spontane dingen. Je ontmoet mensen met wie er mooie dingen gebeuren, en zij vertellen je weer over een mooie plek en dan rij je daarheen. Soms denk je voor een nacht te stoppen op een plek en dan sta je er opeens voor 3 weken omdat het heel leuk is en er een heleboel gebeurt. Op een gegeven moment is het dan weer klaar en rij ik weer een stukje verder."

Heb je wel eens overwogen om er mee te stoppen?

"Nog lange niet ha! Mijn bus is echt mijn huisje. Als je gaat backpacken of van hotel naar hotel gaat kan ik me voorstellen dat je er sneller genoeg van krijgt omdat je die vastigheid niet hebt van je eigen plekje. Dan ben je een beetje zwevend, maar als ik in mijn bus zit dan ben ik thuis. Daar kan ik doen wat ik wil. Mijn hobby’s en mijn eigen dingen, waar ik ook ben. Het is echt een manier van leven, geen vakantie."

Heb je een favoriete plek?

"Ja zeker, ik ga de exacte locatie niet met je delen haha. Ik houd enorm van Baskenland in Noord-Spanje, bij Bilbao. Daar heb je een aantal bekende surfspots zoals Sopelana en Zarautz. Daartussen heb je een hoop kleine baaitjes met allemaal strandjes waar je goed kan surfen en daar heb ik een plek gevonden met een prachtig strand. Er is daar een soort community van mensen die daar vast wonen. Er is daar een grote parkeerplek met een soort van achtertuin eraan met veel bomen. Je hebt daar alles wat je nodig hebt met hele mooie en leuke mensen. Daar in de buurt is ook waar de camper straks staat, bij het vliegveld van Bilbao in de buurt. Als ik de huurders ophaal vanaf het vliegveld stop ik op deze plek en geef ik ze een goede eerste kennismaking en laat ik ze zien hoe alles werkt. En dan zijn ze meteen op een fijne plek."

Wat is je advies voor mensen die langere tijd of kortere tijd op pad gaan met een camper?

"Maak een klein plan maar pin je er niet op vast. Beter verwoord: neem de tijd en ga lekker ontdekken, dat is het mooie van een reis met zo’n bus. Laat gebeuren wat er om je heen gebeurt. Soms heb je misschien bedacht dat je de volgende dag ergens moet zijn om te kayakken en de week daarna moeten we op die specifieke plek zijn… Dan doe volg je je plan maar dan mis je vaak dingen. Stel je open voor spontane activiteiten, belevenissen en ontmoetingen. De bus geeft juist de vrijheid om overal te zijn dus gebruik dat ook."

Waarom ga je nu je camper verhuren?

"Hoofdzakelijk vind ik het heel mooi om mensen te inspireren, ik merk dat dat nu al heel veel gebeurt onderweg. Door te verhuren kan ik mensen laten ervaren hoe het echt is om zo te leven. Ik deel en inspireer nu eenmaal graag. Daarnaast is het voor mij een middel om op deze manier zo door te kunnen leven, zonder ‘terug naar huis te moeten’ of bijbaantjes te doen. Mijn plan is om nog meer mooie busjes te maken en aan mensen mee te geven. Ik heb zoveel complimenten gehad en het is echt een hobby, als ik zo mijn levensstijl kan delen, mensen kan inspireren en daar van leven.. wow! Ik ga nu dus een tweede busje kopen en daar ga ik dan mijn nieuwe huisje van maken. Om vervolgens weer te verhuren, nog één te kopen, en zo verder."

Heb je nog tips voor je (toekomstige) huurders?

"Neem minimaal aan spullen mee, hoe minder hoe beter. Als je de snelwegen en tolwegen neemt ben je snel op bestemming maar zie je niks. Pak je af en toe een detour dan kom je opeens op een prachtig landschap dat je niet kan zien vanaf de snelweg. Als je tijd hebt is het een aanrader om dat echt te doen. Er zijn ook een hoop apps om goedkoop te tanken, waardoor je ook vaak weer van de snelweg afgaat en in leuke dorpjes komt. Met Park4night kun je de mooiste kampeerplekjes vinden, die vaak nog gratis zijn ook."

Vraag je je af waar Michiel nu gaat wonen? Hij is van plan een tweede bus te kopen, zodat hij die kan opknappen en in kan wonen. In de tussentijd kan hij dan zijn huisje waar hij nu in woont verhuren.