Delen van campers steeds populairder

25 november 2022 in Camper verhuren , Camper- en campingtips, Campertips en -weetjes , Tips voor reizigers & Tips voor eigenaren

Wij merken het natuurlijk al langer: het verhuren van eigen campers wordt steeds populairder. Om die gedurfde uitspraak te ondersteunen zijn we in onze cijfers gedoken en hebben we de laatste jaren onder de loep genomen. Wordt het echt populairder, wat wordt er verhuurd en wie zijn de mensen die de campers huren?
Goboony delen van campers steeds populairder

Bij Goboony houden we van de vrijheid van een campervakantie en met ons zijn vele reizigers die er hetzelfde over denken! De afgelopen jaren hebben we een grote groei gezien in de behoefte om campers te delen. Om dit te ondersteunen met cijfers hebben we de data van meer dan 90.000 nachten verhuur via Goboony bekeken, interviews gehouden met gebruikers en vergeleken met data van CBS en de European Caravan Federation. Dat levert een aantal verrassende en minder verrassende resultaten op.

Een nieuwe generatie camperaars

Campers staan gemiddeld 48 weken per jaar stil en dat geeft de mogelijkheid om veel te verhuren. Het aantal nachten dat er particulier wordt verhuurd stijgt enorm en de groep camperaars wordt steeds jonger. Waar bijna driekwart van de campereigenaren ouder is dan 50, zijn de meeste huurders een stuk jonger dan 50. Een campertrip wordt populair bij een steeds jongere groep. 

Verhuur in de zomerperiode

Weinig verrassend is dat de zomermaanden de meest populaire maanden voor de verhuur zijn. Het is meer een verrassing dat er in de zomerperiode een duidelijk overschot is aan vraag naar huurcampers. Er willen dus nog meer mensen met een huurcamper op pad! Daar ligt nog een grote kans dus voor campereigenaren, ze zijn bijna verzekerd van verhuur in die periode. Gemiddeld verhuren Goboony eigenaren hun voertuig 10 weken wanneer ze een camper hebben en 8 weken als ze caravan eigenaar zijn. Dat betekent dat hun voertuig in plaats van 4 weken nu gemiddeld 13 weken op pad is! 

Alkoof, integraal & camperbussen

Deze populariteit van het verhuren is niet toe te dichten aan één specifiek type camper of caravan. Het type campers dat verhuurd wordt gaan namelijk nek aan nek. De wat kleinere camperbussen blijven net op 20 steken en dat is maar een kleine achterstand op de alkoof, integraal en semi-integraal camper met 21 procent. 

Het plezier van het delen

In de interviews geven gebruikers aan dat ze naast de extra inkomsten het persoonlijke contact een van de belangrijkste factoren vinden voor het verhuren van hun camper. Dat is vaak gezellig en het bezorgen van een toffe vakantie voor een huurder geeft een echte kick. Verhuurders gebruiken de extra inkomsten bijvoorbeeld om hun volgende vakantie van te betalen of om de kosten van de camper te dekken. Verhuurder Rien: “Het levert ook het één en ander op, het kan zijn dat je dan zelf voor niks op vakantie kan.

Wie zijn de reizigers?

Minstens zo belangrijk in de groei van het delen van campers zijn de mensen die de voertuigen huren. Wie zijn deze kampeerliefhebbers? En wat huren ze? De huurders boven de 45 kiezen sneller voor de grotere en luxere integraal campers terwijl onder de jongere reizigers de camperbussen veel populairder zijn. Huurders via Goboony vullen in met hoeveel mensen ze op reis gaan en daardoor zien we dat bijna de helft van de campers wordt geboekt door stelletjes. Ook families en kleine gezelschappen van 3-4 personen zijn goed vertegenwoordigd met 40 procent van de boekingen. De grotere families en groepen van 5 of meer personen zijn duidelijk in de minderheid met 12 procent. Reizigers gaan veel in eigen land op pad, daarnaast zijn Frankrijk en Duitsland populaire bestemmingen.

In het kort

– Aantal verhuurde nachten stijgt fors
– Waar camper eigenaren gemiddeld 55+ zijn, huren voornamelijk reizigers onder de 50 jaar
– Gemiddeld worden campers voor 10 weken verhuurd 
– Voornaamste reden voor verhuren is naast de inkomsten het delen van het camperplezier

Ben je benieuwd naar onze campers? Bekijk hier het aanbod!