Nederland op zijn best: 3 roadtrip ideeën dwars door de Lage Landen

10 januari 2024 in Bestemmingen en Nederland

Nederland is een fijn land om op vakantie te gaan. Ik heb er al heel wat tripjes gemaakt, en nog lang niet alles ontdekt. Elke provincie en regio heeft weer z’n eigen charme. Dat vind je in de natuur, het dialect, lokale lekkernijen en de charmante dorpjes en historische stadjes. Tijdens deze roadtrips door Nederland rijd je in twee weken door het land. Stuk voor stuk reizen die je kennis laten maken met ons eigen kikkerlandje en die laten zien hoe mooi het hier wel niet is.roadtrip Nederland, camper in de duinen

Waarom Nederland?

Sinds de coronacrisis kiezen steeds meer mensen ervoor om op vakantie te gaan in Nederland. En waarom ook niet? Want of je nu houdt van cultuur, geschiedenis, natuur of gewoon wil ontspannen op een boerencamping, Nederland heeft het allemaal! Wat ook fijn is, is dat reizen in Nederland heel gemakkelijk en comfortabel is. Sowieso zijn afstanden niet heel ver en mocht je de camper even willen laten staan, dan stap je gewoon op de fiets of reis je met het openbaar vervoer. 

Door in Nederland op vakantie te gaan, steun je ook de lokale economie en duurzaam toerisme. Het is een geweldige manier om je eigen land beter te leren kennen en te genieten van al het moois dat het te bieden heeft, zonder lange reistijden of vliegtuig uitstoot.

Zo’n roadtrip in Nederland is ook de uitgelezen kans om eens een aantal musea in Nederland te bezoeken, die je altijd al eens wilde bekijken. Het kan voordelig zijn om vooraf een Museum Jaarkaart af te sluiten. Daarmee kun je gratis de vele musea in het land bezoeken.

Tip! Check hier de leukste gratis camperplaatsen van Nederland.roadtrip Nederland

Plan je reis door Nederland

Je kunt op heel veel verschillende manieren door Nederland reizen. Zo kun je gaan toeren met de trein, zijn er een heel aantal langeafstandswandelpaden, is ons land ideaal voor een fietsvakantie of rijd je met de auto zo van plek naar plek. Maar naar mijn idee is er maar een manier van reizen, het allertofste: met de camper! Inmiddels heb ik met mijn eigen busje al heel wat reisjes in Nederland gemaakt. Van een weekje weg tot een paar dagen in het weekend. Steeds ontdek ik weer nieuwe plekjes. Van knusse campings, tot leuke stadjes en van goede cafés tot musea die ik altijd al eens had willen bezoeken. Met m’n oude Volkswagenbus is het heerlijk cruisen door het land, vooral wanneer ik m’n navigatie op snelwegen vermijden zet. Juist op die manier ontdek je plekken waar je nog niet eerder van had gehoord. 

Ook eens proberen? Huur dan een camper via Goboony! Hier vind je bussen zoals de mijne, maar ook wat luxere bussen, familiecampers of bijvoorbeeld campers waarbij je trouwe viervoeter ook meekan. Hier vind je het actuele aanbod, zo vind je altijd iets wat bij jouw wensen past.

3x roadtrips door Nederland

Roadtrip idee 1

Dag 1-3: Vanuit het Noorden naar het Oosten

We beginnen onze roadtrip in het noorden van Nederland en reizen naar het oosten. Onze eerste stop is het pittoreske Giethoorn, ook wel bekend als het 'Venetië van het Noorden'. Verken de waterwegen en traditionele boerderijen, terwijl je jezelf onderdompelt in de rustige atmosfeer van dit charmante dorpje. Neem ook de tijd om het Museum De Oude Aarde te bezoeken, waar je een indrukwekkende collectie edelstenen en mineralen kunt bewonderen.

Wil je overnachten in de buurt van Giethoorn? Dat kan onder andere bij recreatiecentrum de Kluft. Hier vind je ook kanoschool Herbie Bird. Super leuk om een kano te huren en natuurgebied de weerribben te verkennen. 

Vanuit Giethoorn reizen we verder naar de Hoge Veluwe, een van de grootste en meest diverse natuurgebieden van Nederland. Hier kun je wandelen en fietsen door uitgestrekte bossen, over paarse heidevelden en langs stuifzandlandschappen. Bezoek het Kröller-Müller Museum om te genieten van kunstwerken van beroemde kunstenaars, zoals Van Gogh en Mondriaan, te midden van prachtige beeldhouwwerken in de beeldentuin.

Natuurkampeerterrein de Toekomst is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van het nationale park.

Dag 4-6: Langs de Rijn naar het Zuiden

Vervolg je reis langs de Rijn naar het zuiden. Stop onderweg in Arnhem. Een knusse stad met een rijke geschiedenis. Het is er heerlijk slenteren door de straten, maar een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum is ook de moeite waard. 

Vanuit Arnhem rijd je door naar het stadje Wijk bij Duurstede. Dwaal door de kronkelende straatjes, bewonder de oude stadsmuren en bezoek de Wijkse molen. De omgeving van Wijk bij Duurstede is prachtig om te fietsen. In het voorjaar staan alle fruitbomen hier in bloei, een prachtig gezicht. Na de oogst vind je hier juist volop fruitkramen langs de weg. Ga ook met de pont de Lek over en breng een bezoekje aan Culemborg. roadtrip Nederland, geel Volkswagenbusje

Dag 7-10: Verken het Westen

De volgende etappe van deze roadtrip leid je naar het westen van Nederland. De eerste stop is historisch Delft, beroemd om zijn aardewerk en grachten. Wandel door het charmante stadscentrum en bezoek de Nieuwe Kerk, waar de Nederlandse koninklijke familie begraven ligt. Vergeet niet een kijkje te nemen bij de Oostpoort, een oude stadspoort met een fascinerende geschiedenis.

Vervolg je reis naar Nationaal Park De Biesbosch, een uniek zoetwatergetijdengebied. Hier kun je kajakken of een boottocht maken om de prachtige natuur en wilde dieren te bewonderen. Voor mountainbikers zijn de paden in de omgeving van Dordrecht uitdagend en leuk.

In de Biesbosch kun je prachtig overnachten op Natuurkampeerterrein De Knotwilg.

Dag 11-14: Terug naar het Noorden via de Kust

Uiteraard mag de Nederlandse kustlijn ook niet aan je roadtrip ontbreken. Vanuit de Biesbosch rijd je door naar Haarlem, een prachtige stad met een rijk cultureel erfgoed. Bezoek het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, en geniet van de prachtige architectuur van de Grote Markt. Op een mooie dag ben je vanuit het centrum van Haarlem ook zo op het strand van Bloemendaal aan Zee.

In Bloemendaal vind je ook Camping de Lakens. Een hippe camping voor jong en oud. Wie hier wil overnachten, moet er gauw bij zijn, want de beschikbare plekken gaan altijd hard. Een heerlijke plek om te relaxen op het strand of een paar golven te pakken met je surfplank.

Laatste halte: de Zaanse Schans, een openluchtmuseum dat je terugvoert naar de 18e en 19e eeuw. Bewonder de authentieke windmolens en ambachtelijke winkels. Vanuit hier kun je ook een boottocht maken naar het nabijgelegen vissersdorp Volendam. Ook voor Nederlanders is zo’n foto in klederdracht toch een must voor in het vakantiefotoalbum. 

Wil je nog een nachtje blijven slapen? Kies dan voor de rustige SVR Camping Zeevangshoeve in Edam.roadtrip Nederland, vuurtoren voor de kust

Roadtrip idee 2

Dag 1-3: Groningen

We starten deze roadtrip in het prachtige noorden van Nederland. Eerste stop: de stad Groningen! Een echte gezellige studentenstad met een rijke geschiedenis. Ga hier zeker naar het Groninger Museum, alleen al de architectuur maakt het een bezoekje waard. Binnen wacht een spannende mix van kunst en geschiedenis en er zijn regelmatig toffe tentoonstellingen. 

Zin om uit te gaan in de avond? In Groningen vind je volop restaurants waar je hippe gerechten vindt, of juist traditionele gerechten zoals Groninger mosterdsoep. Zin om ook het nachtleven in te duiken? Groningen kent geen sluitingstijden, dus je kunt je hier uren vermaken. 

Overnachten kan hier op de gratis camperplaats Kardinge. Deze plaats is goed verbonden met het centrum van Groningen met het openbaar vervoer, maar op de fiets ben je er ook zo. Wanneer Sportcentrum Kardinge open is, kun je hier gebruikmaken van de douche. 

Na een dagje cultuur snuiven, is het tijd om de natuur in te duiken. Op naar Nationaal Park Lauwersmeer! Dit is een paradijs voor natuurliefhebbers en een broedplaats voor allerlei soorten vogels. Hier kun je heerlijke wandelingen maken en genieten van het serene uitzicht over het water. Neem ook een kijkje op de dijk bij Lauwersoog voor een uitzicht over de Waddenzee. 

Ten zuiden van het Lauwersmeer vind je camping It Dreamlân, een heerlijk plekje om te overnachten.

Dag 4-5: Friesland 

Vanaf Groningen trekken we verder naar het westen, naar de provincie Friesland. Ga zeker een dagje naar Leeuwarden, deze stad was in 2018 niet voor niks de culturele hoofdstad van Europa. Sindsdien doet de stad er alles aan om unieke culturele evenementen te organiseren. Bezoek ook het Fries Museum en ontdek de intrigerende geschiedenis van de provincie. 

Heb je zin om de benen te strekken? Fiets dan door de omliggende dorpjes en het weelderige Friese landschap. Vergeet niet om onderweg te genieten van de beroemde Friese lekkernijen zoals oranjekoek of sûkerbôle!

In Leeuwarden overnacht je op Camperplaats Leeuwarden. Een heerlijk rustig plekje in een buitenwijk van de stad. roadtrip Nederland, busje op plattelandsweg

Dag 6-7: Drenthe

Vanuit Leeuwarden steken we door naar de provincie Drenthe. Zet vooral je navigatie op snelwegen vermijden zodat je een mooie route door bosrijk gebied rijdt. Mocht je nog meer musea willen bezoeken? Dan is het Drents Museum in Assen een aanrader. Super interessant om nog meer te weten te komen over deze derde noordelijke provincie. 

Liever de natuur in? Drenthe heeft prachtige nationale parken die perfect zijn voor wandelingen en fietstochten. Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal Park Drents-Friese Wold zijn beide pareltjes die je niet mag missen. Wandel door uitgestrekte heidevelden, beukenbossen en mysterieuze zandverstuivingen. Adem de frisse lucht in en geniet van de rust om je heen.

Dicht bij het Dwingelderveld vind je Camping de Olde Bargen. Een heerlijke plek in het groen met vriendelijke eigenaren. 

Dag 8-10: De Veluwe

Vanuit Drenthe rijden we door naar de Veluwe, met zijn uitgestrekte bossen en wilde heidevelden. Nationaal Park De Hoge Veluwe is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Als je geluk hebt, spot je misschien wel edelherten of wilde zwijnen!

Als je van kunst houdt, mag je het Kröller-Müller Museum niet missen. Dit museum herbergt de op een na grootste Van Gogh-collectie ter wereld, naast andere meesterwerken. Bezoek het museum en wandel door de beeldentuin met werken van kunstenaars uit alle hoeken van de wereld.

Dichtbij de Veluwe kun je overnachten op natuurkampeerterrein Zanderdennen. Een knusse plek in het bos. Wilde zwijnen en reeën lopen hier vlak langs het kampeerterrein. 

Dag 11-13: Nijmegen

Onze laatste stop is Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Ontdek het Valkhof Museum, waar je de geschiedenis van Nijmegen en de Romeinen kunt bewonderen. Of bezoek het Nationaal Fietsmuseum Velorama om meer te leren over de geschiedenis van fietsen in ons land. Maak ook zeker een wandeling langs de rivier de Waal. Geniet van het uitzicht over het water en de groene uiterwaarden en plof neer op een terrasje.

Vanuit Nijmegen zijn nog een aantal prachtige fiets- en wandelroutes. Om rustig af te sluiten in de natuur. Dichtbij Nijmegen kun je overnachten op Camping Asperthoeve. Deze is ook dicht bij de Tuinen van Appeltern. roadtrip Nederland, busje langs het IJsselmeer

Roadtrip idee 3

Dag 1-3: Utrecht en omgeving

Deze roadtrip begint in Utrecht. Hier kun je de camper net iets buiten de stad parkeren en met het openbaar vervoer of de fiets de stad in. Het is heerlijk slenteren langs de Oude Gracht en een bezoek aan het Spoorwegmuseum is ook de moeite waard. Loop ook zeker even langs de Domtoren, neem een kijkje in de Domkerk en gluur binnen bij de vele hofjes rondom de kerk. 

Dichtbij Utrecht vind je een gratis camperplaats in het dorpje Harmelen. Ondanks dat deze dicht bij de A12 ligt, is het een heerlijk rustig plekje. Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op Camping De Krakeling nabij Zeist. Vanaf hier kun je perfect de Utrechtse Heuvelrug bezoeken. Hier vind je uitgestrekte bossen, heidevelden en stuifduinen waar je heerlijk kunt wandelen en mountainbiken. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het bijzondere Huis Doorn, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Nederland in de Eerste Wereldoorlog.

Dag 4-6: Giethoorn en Nationaal Park Weerribben-Wieden

Reis verder naar het noorden, naar Giethoorn. Parkeer je camper bij motorhome "Haamstede", dicht bij het pittoreske centrum van Giethoorn. Verken de schilderachtige grachten en geniet van een boottocht door het dorp, ook wel 'Venetië van Nederland' genoemd.

Vanuit Giethoorn ga je op ontdekking in Nationale park Weerribben-Wieden. Dit is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa en biedt talloze wandel- en fietspaden. Parkeer je camper op Camping 't Akkertien op de Voorst, een gezellige familiecamping aan de rand van het park. Maak een avontuurlijke kanotocht door de kronkelende waterwegen en geniet van het prachtige uitzicht op de natuur.roadtrip Nederland, Zonsondergang

Dag 7-9: Deventer en Zutphen

Op de zevende dag van je reis bezoek je de historische stad Deventer. Slenter door de charmante straatjes en bewonder de oude gebouwen. Bezoek het Speelgoedmuseum en herbeleef je jeugd met een unieke collectie speelgoed. Overnacht op Camping de Worp, gelegen aan de oever van de IJssel, op loopafstand van het centrum.

Vanaf Deventer rijd je door naar het pittoreske stadje Zutphen, waar je een korte stop kunt maken om de sfeer van dit historische stadje te proeven. Parkeer je camper op De Heicohoeve, lekker dicht bij het centrum van de stad.

Dag 10-14: Zuid-Limburg

Op dag tien zet je koers naar het zuiden, naar het heuvelachtige Zuid-Limburg. Hier kun je genieten van glooiende landschappen, wijngaarden en gezellige dorpjes. Parkeer je camper op een van deze 5 boerencampings in Limburg om vanaf daar de regio verder te verkennen. Rondom de campings vind je talloze wandelroutes zoals de Route des Vins en routes door de Gulpvallei. 

Zin om te fietsen? Op de elektrische fiets is het heerlijk cruisen over de heuvels. Zoek je wat meer uitdaging? Je vindt hier volop mountainbike paden. 

Je reis eindigt in de levendige stad Maastricht. Geniet hier van de Bourgondische sfeer, slenter door de straten vol historische gebouwen en geniet van een heerlijke Limburgse vlaai. 

Andere roadtrips door Nederland

Wat ons betreft gaat er sowieso niks boven een vakantie in eigen land. We stippelden eerder al meer routes uit, deze zijn allemaal een stukje korter. Ideaal voor een lang weekend weg of een weekje vakantie. 

Welke plekken mogen volgens jou niet ontbreken aan een roadtrip door Nederland?