Tussen grotten en bossen: Natuurcampings in Slovenië

3 maart 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers & Slovenië

We gaan er geen doekjes om winden: Slovenië is een must op je reis bucketlist! In het indrukwekkende, groene berglandschap schuilen azuurblauwe meren, verbluffende watervallen en spectaculaire grottenstelsels. Wij gingen op zoek naar de mooiste natuurcampings in Slovenië zodat jij optimaal kunt proeven van de meest adembenemende plekjes die dit land te bieden heeft.

Natuurcampings ecocampings Slovenië camper huren

Manghart gebergte, Slovenië

Vergeet je vignet niet
Voor je enthousiast met je camper of auto de baan op gaat, koop je best een wegenvignet. Op alle snelwegen en autowegen in Slovenië is een tolvignet namelijk verplicht. Je koopt het onder andere op de website van DARS, de Sloveense instantie die verantwoordelijk is voor de wegeninfrastructuur. Het vignet is beschikbaar vanaf 15 euro voor één week. 

Onze favoriete natuurcampings in Slovenië

Zin om aan je vakantie te beginnen? Stippel je route uit en laat je inspireren door deze bijzondere kampeerplaatsen:

1. Kamp Triglav

In het hart van Triglav National Park, één van de grootste en oudste natuurparken van Europa, vind je Kamp Triglav. Deze camping ligt in de Trenta-vallei in de Sloveense Alpen, waar je elke dag wakker wordt met een schilderachtig uitzicht op de gigantische bergtoppen. Voor een actieve outdoor vakantie ben je hier zeker aan het juiste adres. Wat dacht je van klimmen op de berg Triglav, die met z’n 2864 meter de hoogste berg van Slovenië is? Of kies een van de Triglav hiking trails die je leidt langs de ongerepte natuur en wondermooie watervallen. 

Adres: Trenta 18a, 5232 Soča
Prijs: Vanaf € 28 voor 2 pers. per nacht (excl. € 3 voor elektriciteit en € 3 voor camper) in het hoogseizoen.

2. Cvet Gora

Cvet Gora is een kleine natuurcamping die in de Jezersko-vallei ligt, tegen de Oostenrijkse grens. Deze groene vallei wordt ook wel eens het ‘merengebied’ genoemd. De bekendste trekpleister is Planšarsko jezero, een hartvormig meer dat op slechts een kwartiertje wandelen van de camping ligt. Van zodra de straatverlichting uitgaat kun je hier genieten van een magische sterrenhemel. Zó romantisch!

De natuur van Jezersko herbergt een unieke flora en daar willen de campingeigenaars je maar al te graag van laten proeven. Met de meer dan duizend soorten bloemen en planten die in het gebied groeien, maken ze zelf thee, kruidenlikeuren, confituur en nog veel meer. Alle kruiden, bessen en wortels voor hun producten worden in de lokale omgeving met de hand geplukt. Zeker het proberen waard.

Adres: Zgornje Jezersko 124, SI-4206 Zg. Jezersko
Prijs: Vanaf € 24 euro voor 2 pers. per nacht in het hoogseizoen.

3. Saksida

Hoewel Slovenië niet echt bekend staat als wijnland, vind je her en der enkele verborgen wijngaarden. Onder meer in de Vipava-vallei, die zich situeert in het westen van Slovenië, niet ver van de Italiaanse grens en de kust.

In het midden van de vallei, tussen de wijngaarden, ligt Saksida, een camping met wijnboerderij. Hier moet je dus niet alleen zijn voor een natuurrijke kampeervakantie, maar ook voor een lekker glaasje Sloveense wijn. Proef bijvoorbeeld eens Zelen, een witte wijn vernoemd naar de groene druif die enkel in de Vipava-vallei groeit. Naast wijnproeven en gastronomie zijn er natuurlijk nog tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden in de omgeving. Breng een bezoek aan Kasteel Predjama, dat dateert uit de 16de eeuw en in een rots is gebouwd, of ga op verkenning in de grotten van Škocjan net buiten de Vipava-vallei. Let wel, voor dit laatste avontuur moet je op voorhand een gids reserveren. 

Adres: Zalošče 12a, 5294 Dornberk
Prijs: Vanaf € 30 voor 2 pers. per nacht (excl. € 5/dag voor elektriciteit)

4. Kamp Koren

Kamp Koren is een bekende en iets grotere eco-camping (plaats voor ongeveer 280 gasten) die als eerste in Slovenië het EU Ecolabel kreeg toegekend. Wie op zoek is naar avontuur, komt hier zeker aan zijn trekken. De camping ligt in de Soča-vallei en grenst aan de gelijknamige rivier. Kanoën, raften of een dagje vliegvissen: hier kan het allemaal! De rest van de omgeving leent zich ook perfect voor wandel- of mountainbike tochten, paragliding en nog veel meer. Ook aan de kleine kampeerders is gedacht met een speeltuin, klimparcours en klimmuur. 

Als je het water oversteekt via de bewonderenswaardige Napoleonbrug, komt je terecht in het stadje Kobarid. Deze plek staat bekend om zijn historische achtergrond met tal van overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast kun je er ook een traditionele kaasmakerij bezoeken, een ambacht die al meer dan duizend jaar wordt beoefend in de Soča-vallei

Adres: Kamp Koren Kobarid, 5222 Kobarid
Prijs: Vanaf € 33 voor 2 pers. per nacht (excl. € 5 voor elektriciteit) in het hoogseizoen. 

5. Kamp Korita

Kamp Korita is een pittoreske camping die ook in de Soča-vallei ligt, vlakbij het stadje Bovec en Nationaal Park Triglav. Aangezien de camping vrij klein is, vragen de eigenaars om met een kleine tent of camper te komen zodat de natuur rond het terrein helemaal tot zijn recht komt. De camping ligt op twintig kilometer van de Boka waterval, één van de meest imposante watervallen van Slovenië. Die is zo’n 144 meter hoog en 18 meter breed, en vooral spectaculair in de lente, wanneer de sneeuw smelt en het water hard naar beneden valt. Er is een uitkijkpunt van waaruit je al een mooi zicht hebt op de waterval, maar voor de echte durvers zijn er verschillende hiking trails die je dichterbij brengen.

Adres: Soča 38, 5232 Soča, Slovenia
Prijs: Vanaf € 38 voor 2 pers. per nacht (excl. € 5 voor elektriciteit) in het hoogseizoen

6. Camping Adria

Wil je zon, zee en strand combineren met avontuur? Boek dan een plekje op Camping Adria. Hoewel de camping vrij groot is, voelt ze toch gezellig aan door de kleine, kronkelende paadjes en bossen op en rond het kampeerterrein. Vanaf de camping kun je direct naar het strand en pootje baden in de Adriatische Zee.
Voor avonturiers is een uitstap naar de grotten van Postojna een must do. Het zuidwesten van Slovenië is namelijk bekend om het Karstgebied, een regio waar duizenden grotten te vinden zijn. Met een treintje rijd je door het ondergrondse grottenstelsel dat zich uitstrekt over meer dan twintig kilometer! Grotten van Han-stijl, but make it Slovenia. Je vindt er ook een ondergrondse “dierentuin” met lokale fauna, zoals de olm, een soort salamander die ook wel “draakje” wordt genoemd. Spanning gegarandeerd jong en oud!

Adres: 25 Jadranska cesta, 6280 Ankaran
Prijs: € 25 per camper per dag

7. Camping Sobec

De bekendste attractie van Slovenië is het Meer van Bled. Heerlijk om ‘s zomers in te plonzen, te suppen of om een boottocht te maken. Bijvoorbeeld naar het kleine eiland met de Maria Hemelvaartskerk dat midden in het meer ligt.

Op een uurtje wandelen van dit wereldberoemde meer vind je Camping Sobec, een natuurcamping omgeven door dennenbomen en gelegen op de oevers van de Sava-rivier. De camping was één van de eerste die een Blue Flag-label ontving, een internationaal keurmerk voor voor schone stranden en propere zwemvijvers. Installeer je in een hangmat tussen de bomen en geniet van de stilte of zoek verkoeling in het helderblauwe water van de Sava. Ideaal om je hoofd even hélemaal leeg te maken.

Adres: Šobčeva 25, 4248 Lesce
Prijs: vanaf € 33,70 per persoon per nacht (incl. electrciteit) in het hoogseizoen. 

Zin in meer?

Eco- en natuurcampings in Slovenië kun je herkennen aan de verschillende labels, die vermeld staan op hun website. Denk bijvoorbeeld aan het EU ecolabel, Green Key, GREEN&SAFE label en het Blue Flag label. Meer info en accommodaties vind je op slovenia.info. Blijf je dichter bij huis? Dan onderzochten we eerder al de leukste natuurcampings in Duitsland, in de Belgische Ardennen, Frankrijk én Limburg voor jou.