De kindvriendelijke Route De Sourire in Wallonië

6 september 2022 in Bestemmingen, België, Camperroutes & Tips voor reizigers

Met camper op reis gaan is sowieso al het grootste avontuur, maar met deze route blijven de schermen en het aantal ‘Zijn we er bijna?’ achterwege - of toch zoveel mogelijk beperkt. Wij werkten een route uit waarbij kinderen zo min mogelijk onderweg zijn en zoveel mogelijk de ruimte krijgen om te spelen. Zo is de langste afstand tussen twee punten beperkt tot max één uur. De campings zijn handmatig geselecteerd, omdat ze kiddy-proof zijn, gezellige uitbaters hebben en vooral een groene omgeving bieden. Geen monster campings, wél lokale initiatieven. Zo is de reis niet alleen kindvriendelijk, maar ook parent-friendly, zoals een gezinsvakantie hoort te zijn!

kindvriendelijke camperroute wallonie belgie goboony

Route de sourire - een kindvriendelijke camperroute doorheen Wallonië

Wij stippelden deze goedgevulde route uit op 5 dagen, zodat je ze makkelijk kan inkorten voor een verlengd weekend of net kan spreiden over een langere periode. Als de dag te druk aanvoelt, zwier er dan een beleving tussenuit. Vakanties zijn er om te ontspannen! Reizen met een camper is reizen op jullie tempo. De sleutelingrediënten van deze reisroute? Stoere natuurbeleving, ridders en kastelen, vuurtje-stook en de grootste speeltuin van België. Gooi er nog een premium adres bovenop om ijsjes te smullen en je hoort geen geen gemor op de achterbank. 

Bekijk de route op de kaart. De perfecte periode om deze route te rijden is tussen mei en oktober. 

 

Dag 1

Jullie reis start in Burdinne, een onbekend stukje Wallonië voor veel mensen. Al direct zin in beweging? Dan ligt er een geocache speurtocht voor jullie klaar. Bij een volgende stop in de Chateau de Jehay Amay ontdekken jullie één van de honderden verstopte kastelen in België. Jonkheren en ridder-vibes, check! Rij vervolgens verder en stop bij Omata in Huy voor een ijsje, dat jullie met zicht op de rivier opeten. Overnachten doe je in Les Murets in Esneux, een stadje dat opnieuw in opbouw is na de overstromingen. Alles is nieuw, supercharmant en aan het water (Hallo, zwemgelegenheden!). Steun de gemeenschap (en de verdere opbouw) door lokaal te eten en shoppen.

 • Domaine du Château de Jehay - Rue du Parc 1,4540 Amay
 • Omata - Av. des Ardennes 4, 4500 Huy
 • Les Murets- Chemin d’Enonck 75, 4130 Hony-Esneux 

Dag 2 

Vandaag starten jullie in Parc Chlorophylle in Manhay. Dit schitterend artistiek bospark, het bestaat zowaar, ligt in de hart van de ardennen. Het park is een avontuurlijk parcours uitgestippeld van 33 attracties die al spelend overwonnen moeten worden. Door de attracties leren de kinderen tal van geheimen die de Ardense bossen herbergen. Weetje! In Manhay vind je de de langste beverdammen van West-Europa, evenals de grootste beverburchten van België en spot je dus wellicht de coolste bevers. De volgende stop brengt jullie naar Chateau Féodal de la roche. Ga terug in de tijd en ontdek de ruïnes van het beroemde feodale kasteel dat uitkijkt over het charmante stadje La Roche-en-Ardenne. Van boogschieten tot een ware valkerijshow, dit is zoveel meer dan een gewoon kasteelbezoek! Overnachten doe je op deze unieke Campspace in Houffalize. Hier kampeer je in alle rust, en kan je ook vissen en kajakken op je eigen privé-vijver. 

 • Parc Chlorophylle - Rue des Chasseurs Ardennais 60, 6960 Manhay
 • Chateau Féodal de la roche - Rue Du Vieux Château 4 - 6980 La Roche en Ardenne
 • Campspace - adres te verkrijgen bij boeking, Houffalize

Kindvriendelijke camperroute wallonie belgie Goboony

Dag 3 

Welkom in het universum van de zintuigen: Houttopia Houffalize. Eindelijk eens níet ‘blijf daar af’ moeten roepen, want hier mogen - nee, móéten - je zintuigen alles ervaren. Na een fikse voormiddag lunchen jullie op de mooiste point de vue 'Vue sur Houffalize'. Wanneer je mond openvalt door het schitterende uitzicht, kan je er maar beter een boterham instoppen. Overnachten doe je in Bertogne op caming Trodoway. De camping zelf is zó tof, dat hier een namiddag blijven al een avontuur op zichzelf is. Ontdek het beekje dat door de camping slingert, ga op wandeltocht in het bos of stook een vuurtje om marshmallows op te roosteren. 

 • Houttopia - Place de l'Eglise 17, 6660 Houffalize
 • Vue sur Houffalize -  Rue de Bastogne, 6660 Houffalize
 • Camping Trodoway -  Rue Tro Do We 2, 6687 Bertogne 

Dag 4 

Niets zo avontuurlijk als Grotten van Lorette - Rochefort. Het is het kleine zusje van de grotten van Han, en dus geweldig interessant als je een massa toeristen wil vermijden. Opgelet: enkel op zaterdag en zondag geopend! Daarna wacht de volgende stop, het Domaine De Chevetogne. Hier kan je makkelijk een hele dag spenderen, dus pak voldoende eten mee en laad je gsm op om foto’s te maken in de grootste speeltuin van Wallonië. Voor ouders: terras met zicht op water, kruidentuinen en talloze speeltuinen met waterpartijen (die je niet té angstig hoeven te monitoren, hoera!). Met inkom, but totally worth it. Rij een uurtje door naar het coöperatieve Naturia in Chimay, waar je overnacht op één van de weinige eco-campings die België rijk is. 

 • Grotte van Lorette - Drève de Lorette, 5580 Rochefort
 • Domaine de Chevetogne - Rue des Pîrchamps 1, 5590 Ciney
 • Naturia - Rue de Bailièvre 1b, 6460 Robechies 

Dag 5

De meren van D'eau D'heure de Cerfontaine liggen op 20 minuten rijden van Naturia, en zijn één van de grootste en mooiste meren in België. Warm genoeg? Verken het meer met een SUP (en zet de kleintjes met een zwemvest mee vooraan - avontuur gegarandeerd!) of huur een oldschool pedalo. Voor de mini’s is er de Crocodile Rouge, de enige amfibiebus in België. Nog niet moe gespeeld? Dan ligt 30 minuten verder (en al terug richting huis) de vervallen abdij van Aulne, het minder bekende broertje van Villers-la-Ville. Verstoppertje spelen tussen de eeuwenoude ruïnes. Minder druk in in de zomer dan Villers-la-ville én een wandeling van 1 km. Dus ook voor niet-zo-enthousiaste stappertjes geschikt.  

 • Les Lac D'Eau D'Heure - Centre d'Accueil de la Plate TailleLac De L'Eau D'Heure, 6440
 • Abdij van Aulne - Rue de l'Abbaye d'Aulne 8, 6142 Fontaine-l'Évêque

Time flies when you’re having fun, want hier mag je het thuisadres van de camper ingeven. Tot snel weer?

Zin gekregen om er zelf op uit te trekken? Bij Goboony vind je honderden campers, perfect voor een familievakantie. Van stoere vans tot comfortabele gezinsmobilhomes, voor iedereen wat wils!