De beste plekken om het noorderlicht te zien

24 maart 2022 in Bestemmingen, Voor reizigers, IJsland, Nederland, Noorwegen & Zweden

Wie heeft het niet op z’n bucketlist staan: het noorderlicht met eigen ogen bekijken. Het noorderlicht is een van de meest bijzondere natuurfenomenen die moeder natuur ons heeft gegeven. Mits je op de juiste plek en op het juiste moment bent natuurlijk. Dus je vraagt je misschien af wat de beste plekken zijn om het noorderlicht te zien. Ik vertel het je!
Goboony beste plekken noorderlicht zien

De beste plekken om het noorderlicht te zien

Voor het noorderlicht moet je hoe dan ook richting het noorden, maar je hebt meer ingrediënten nodig: het moet donker zijn, het moet onbewolkt zijn, je moet ergens zijn waar geen lichtvervuiling is, het moet hartje winter zijn, er moet zonneactiviteit zijn, het mag geen volle maan zijn, het liefst moet het tussen 18:00 uur en 01.00 uur ‘s avonds zijn en tot slot moet je een flinke dosis geluk hebben. Het is natuurlijk niet voor niets dat dit sprookjesachtige schouwspel al eeuwenlang de hoofdrol speelt in verschillende mythes en legendes. Maar het bestaat zeker, dus ga tijdens je campervakantie naar een van de onderstaande prachtplekken lekker op jacht naar het noorderlicht! 

  1. Finland

Laten we beginnen met de plek waar ikzelf voor het eerst dansende lichtstralen heb mogen aanschouwen, Finland! Een van de beste plekken om op het noorderlicht te jagen, is Kakslauttanen (Fins Lapland). Met name rondom een van de vele meren, de groene lichtgolven reflecteren dan prachtig in het water. Maar ook plekken als Kilpisjärvi, Levi, Luosto en Rovaniemi zijn adembenemende plaatsen met een hoge kans op het zien van het noorderlicht. In Finland geldt in principe: hoe noordelijker je bent, hoe groter de kans om het noorderlicht te spotten. Het noorden is namelijk super dunbevolkt (met meer rendieren dan mensen!), waardoor je minimale lichtvervuiling hebt en nog diep donkere nachten kunt meemaken. 

Beste reistijd: december t/m maart
Goboony beste plekken noorderlicht zien

  1. IJsland

In IJsland moet je soms een beetje geluk hebben met het noorderlicht, maar de beste omstandigheden zijn wanneer het er super helder is en er een actieve zonnestorm is geweest. Gemiddeld komen die omstandigheden zo’n 100 nachten per jaar voor. Vooral in het noorden zit je goed, maar ook boven een stad als Akureyri of Reykjavik heb je kans om de zogeheten Aurora Borealis te bewonderen. Dat komt omdat het land in zijn geheel in de noorderlicht kring ligt en er vrijwel nog geen sprake is van lichtvervuiling. IJsland is ook bij uitstek dé bestemming voor een roadtrip, dus lees hier meer over met de camper naar IJsland gaan! 

Beste reistijd: oktober t/m maart

  1. Zweden

Zweden, en dan met name Zweeds Lapland, blijft een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Dat komt omdat het hier bijna altijd onbewolkt is. Reis af naar Aurora Sky Station in Nationaal Park Abisko, waar je niet alleen groen licht, maar soms ook paars of roze licht ziet dansen! Ook bij Luleå en Jukkasjärvi zit je goed. Deze dorpjes liggen iets zuidelijker, maar zitten iets meer in de categorie goed bewaarde geheimen (dit heb je niet van mij!). Ga je met de camper naar Zweden, dan raad ik je aan om deze Wildernisroute te rijden. 

Beste reistijd: december t/m maart
Goboony beste plekken noorderlicht zien

  1. Noorwegen

Ga je richting Noorwegen, dan moet je beslist naar Tromsø, ofwel de hoofdstad van het noorderlicht! De stad ligt op 70 graden noorderbreedte, wat het een van de meest noordelijke steden ter wereld maakt. Tijdens een heldere nacht heb je zo’n 90% kans om het poollicht te spotten, een betere uitvalsbasis kun je je dus niet wensen. Ook in Lofoten, Alta, Spitsbergen, Longyearbyen en vanaf zee heb je een grote kans om dit item van je bucketlist te strepen. Een camper is wat ons betreft het beste middel om het noorderlicht na te jagen. We hebben hier een fijne camperroute door Noorwegen uitgestippeld voor je. 

Beste reistijd: december t/m maart

  1. Nederland

Wat is een betere plek om het noorderlicht te spotten dan vanuit je achtertuin? Grapje natuurlijk ;) Nederland is namelijk niet de beste plek om het noorderlicht te spotten, maar het is zeker niet onmogelijk! Je hebt namelijk de meeste kans tussen 60 en 70 graden noorderbreedte en Nederland ligt op ongeveer 52 graden noorderbreedte. Jaarlijks wordt het poollicht zo’n zeven keer waargenomen vanuit Nederland. Like I said: niet onmogelijk! Voor de beste ervaring moet je naar de Waddeneilanden afreizen, hier is de lichtvervuiling minimaal in vergelijking met de rest van Nederland. Je leest hier hoe je met de camper de Waddeneilanden kunt ontdekken.

Beste reistijd: november t/m februari 

Er zijn handige apps beschikbaar die je vertellen hoe groot de kans op succes is. De beste apps zijn de Norway Lights app van Visit Norway en de Aurora Forecast app van Tinac. Hier kun je per uur zien hoe sterk het noorderlicht is en wat de verwachting voor de komende dagen en uren is. 


Met de camper het noorderlicht najagen? Huur jouw favoriete camper via Goboony en ga bijvoorbeeld op roadtrip door Scandinavië!