Wij gaan wijnen: op roadtrip door de Bourgogne

24 mei 2023 in Camper- en campingtips, Camperroutes, Europa & Frankrijk

Eeuwenoude dorpen en steden, oogverblindende natuurgebieden, uitgestrekte wijnvelden… Of je nu een amateur bent of een volwaardige wijnexpert, de Bourgogne zet je best zo dringend mogelijk op lijstje. Deze streek, tussen Parijs en Lyon, is maar liefst zo’n 360 kilometer lang en is ideaal om met de camper te ontdekken. Wij maken je wegwijs en delen onze favoriete wijnroute. Santé!

Wijnroute met camper in Bourgogne Goboony

Rondreis door de Bourgogne 

Stop 1: Dijon 

Onze trip beginnen we in Dijon, de ideale plek voor levensgenieters. Naast zijn mosterd staat de stad ook bekend als de start van de Route Des Grand Crus, dé wijnroute bij uitstek als je de wijnstreek Bourgogne wilt ontdekken. Vooral in de zomer en het najaar loop je daar ook veel andere reizigers tegen het lijf. Dijon wordt dan ook  omringd door wijngaarden waar ‘s werelds beste wijnen worden gemaakt. Verder heeft de stad ook heel wat te bieden voor kunstliefhebbers met zijn ​​oude statige herenhuizen, mooie vakwerkhuizen, indrukwekkende paleizen en 18e eeuwse Musée des Beaux-Arts. 

Inkomticket Musée des Beaux-Arts: 6 € voor volwassenen / €3 voor kinderen

 

 

Stop 2: Marsannay-la-Côte

Op zes kilometer van Dijon vind je het wijndorp Marsannay-la-Côte, waar je vanuit je mobilhome uitkijkt over glooiende hellingen bezaaid met wijnstokken. Deze prachtige wijngaarden produceren niet alleen heerlijke rode, witte én rosé wijnen, maar zijn sinds 2015 ook geregistreerd als Werelderfgoed. Wil je zelf graag ervaren hoe een van deze flesjes smaakt? Dan kan je terecht bij heel wat fenomenale wijnhuizen waar je met passie onthaald wordt voor een degustatie. Een van onze favoriete adresjes is Château de Marsannay, met zijn dubbel gewelfde kelders. Het is de enige wijngaard in de Bourgogne die naast rode en witte ook roséwijnen produceert. Voor moést je nog niet overtuigd zijn: de charmante architectuur, beboste heuvels en wijnstokken zijn de ideale achtergrond voor wandel- en fietsroutes. 

Stop 3: Gevrey Chambertin

Voor wie kiest voor een wijnreis door de Bourgogne, mag het iconische Gevrey Chambertin niet overslaan. Dit dorp is niet voor niets de thuisbasis van 9 grands crus en 27 premiers crus. Wij raden je dan ook aan een wandeling te maken tussen verschillende wijndomeinen, die zowel je ogen als smaakpapillen zullen strelen. Zo zet je best Domaine Quivy Gérard, Pierre BOUREE en Domaine Trapet Rochelandet op je verlanglijstje. Verder heeft dit dorpje ook heel wat in petto voor natuurliefhebbers. Zij kunnen de Combe van Lavaux, een beschermd natuurgebied, ontdekken met een adembenemend uitzicht over de wijngaarden. 

wijnroute Goboony bourgogne met de camper

Stop 4: Baune

Beaune bezoeken is een must voor wie in de Bourgogne rondreist en is veel meer dan enkel een stop langs de Route du Soleil. Ook hier komen wijnliefhebbers aan hun trekken, want in Beaune vind je een museum dat… Jawel, volledig gewijd is aan deze godendrank! Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je ook een cursus volgen aan L’Ecole des Vins de Bourgogne. Heb je daarna zin gekregen in een glaasje? Ga dan langs Patriarche Père et Fils aan de rand van het centrum. Dit wijnhuis bestaat al sinds 1780 en is een van de grootste en bekendste wijnproducenten in de Bourgogne. Fun fact: onder het wijnhuis zijn er maar liefst twee miljoen flessen wijn opgeslagen.  

Voor wie graag wat cultuur wil opsnuiven, is de Hôtel-Dieu des Hospices de Beaune een echte aanrader. Dit armenhuis uit 1433 is zowel adembenemend aan de binnen- als aan de buitenkant met zijn geëmailleerde dakpannen en is een van de mooiste plekken in Beaune. 

Tip: Baune bestaat uit vele smalle straten die je best te voet ontdekt. Daarom parkeer je jouw camper net buiten of aan de rand van de stad. 

Inkomticket Hôtel-Dieu des Hospices: €12 voor volwassenen / €4 voor kinderen

Stop 5: Morvan

Houd je van het buitenleven? Zet dan ook zeker de Morvan op je bucketlist, de groene long van de Bourgogne. Deze streek is een echt paradijs voor avonturiers. Met 1500 km aan wandelpaden, 2500 km aan mountainbike parcours, 1500 km aan ruiterpaden, 6 meren is er gegarandeerd voor ieder wat wils dus! Ideaal voor wie met zijn mobilhome tussen de bossen en het water wil kamperen. Wij raden alvast camping Les Mésanges aan. 


Stop 6: Pommard

Liefhebbers van rode wijn, dit is er eentje voor jullie! In Pommard vind je de gelijknamige wijngaard die wereldberoemde flesjes produceert van pinot noir druiven. Wil je jezelf helemaal onderdompelen? Breng dan zeker ook een bezoekje aan het feeërieke kasteel uit de achttiende eeuw, dat uitkijkt over de wijngaarden. Tuinen in Franse stijl? Check! Indrukwekkende kunstcollectie? Check! Heerlijke wijnen? Dubbelcheck! Als je ons vraagt, de perfecte plek voor een romantische date. Wedden dat je op slag verliefd wordt? Naturellement, Madame la Marquise! 

Private tasting experience château Pommard: €94 voor 60 min

Stop 7: Cluny

Wie fan is van Romaanse kunst, zet best koers richting een van de mooiste dorpjes in Bourgogne: Cluny. Dit pareltje is vooral bekend om de Abdij van Cluny, dat eeuwenlang het grootste religieuze gebouw van Europa was. Leuke bonus? Beklim de tours des fromages voor een panoramisch uitzicht op de stad, abdij en de wijngaarden. Bovendien worden er tijdens de zomer ook muziekfestivals georganiseerd in de stad-abdij.  

En voor wie geen berg te hoog is, kan op een worp van Cluny de Roche de Solutré proberen te veroveren. Je hoeft alvast geen atleet te zijn om deze 495 m hoge rots te beklimmen en de inspanning is de moeite waard. Want van bovenaf geniet je van een schitterend uitzicht over de wijngaarden van de Mâconnais.

Inkomticket Abdij van Cluny: €12

Stop 8: Mâcon

Een roadtrip door de Bourgogne met de mobilhome is niet compleet zonder een stop in het meest zuidelijke deel van het wijngebied. Met een glaasje in de hand en de zon op snoet krijg je in Mâcon een instant vakantiegevoel. Deze streek staat vooral bekend om haar witte wijnen als de Pouilly-Fuissé en de Saint-Véran. Daarnaast is de Mâconnais met zijn 7000 hectare ook het grootste wijngebied in de Bourgogne. Het mag dan ook niet verbazen dat je rond de stad heel wat pittoreske dorpjes en wijnhuizen terugvindt, waar je kan proeven van de Franse savoir vivre. Haal je graag de oenoloog en het kind in jezelf naar boven? Dan ben je bij Hameau Duboeuf, het grootste themapark over wijnstreken en wijnen uit Europa, aan het goede adres. Plezier voor jong én oud gegarandeerd! 

Ben je in Mâcon nog op zoek naar een prachtige camping spot? Zoek dan de pittoreske  Camping Municipal de Mâcon op aan de oevers van de Saône. 

Inkomticket voor Hameau Duboeuf: €20 voor volwassen / €8 voor kinderen

Wijnroute door de Bourgogne Goboony met de camper mobilhome

Hoe kom je er? 

Vanuit Brussel rij je zo’n 5 à 6 uur met de camper richting Dijon en vanuit Amsterdam ongeveer 8 uur. Tip: de aangenaamste periode om door de Bourgogne te reizen, is van april tot en met oktober. Het oogstseizoen begint in augustus. Wij raden aan om zeker 7 à 10 dagen uit te trekken voor deze roadtrip. 

Waar overnachten met de camper ? 

Zin om met je mobilhome te overnachten in een unieke setting? Met France Passion kan dat! Leer Frankrijk op een andere manier kennen en blijf met je camper overnachten bij aangesloten wijngaarden. Een lidmaatschap van France Passion kost €33 en loopt van maart 2024 t/m 31 maart 2025. 

Sta je te springen voor een fantastische campingvakantie in Bourgondië? Boek dan nu je camper en trek er samen op uit! Nood aan meer tips voor wijntrips? Ontdek dan hier onze wijnroute in de Elzas