Camperroute uitgestippeld: de Auvergne in Frankrijk

25 november 2022 in Bestemmingen en Frankrijk

"Kunst" is een goede samenvatting van de Auvergne. Het begrip is breder dan je denkt; het varieert van spectaculaire verlichtingen in de stad tot tentoonstellingen in de natuur.

De Auvergne ligt in het hart van Frankrijk en is een prachtige bestemming voor avontuurlijke natuurliefhebbers. De natuur in deze regio is een kunstwerk op zich, maar deze Franse streek heeft nog meer kunst in petto. We hebben een route uitgestippeld langs de meest bijzondere taferelen van de Auvergne, inclusief overnachtingstips.

Camperroute Auvergne

De mooiste camperroute doorenheen de Auvergne

Natuur: meren en vulkanen

Deze reis begint met een kijkje in de schitterende natuur van de Franse Auvergne, die wisselt van ruig vulkanisch landschap tot groene bossen en vele wateren. De gevarieerde natuur maakt de Auvergne een gewilde camperbestemming onder wandelfans, maar ook fietsen is in de Auvergne een populaire activiteit. Wij stippelden eerder ook al een camperroute uit doorheen het oudste vulkaanlandschap in Centraal Massief

Lac Pavin

Een van de mooiste meren in de Auvergne is het kratermeer Lac Pavin. Dit meer is ontstaan vanuit een vulkaan. Na de laatste uitbarsting is de kratermond langzaam volgelopen met water. Zwemmen is in dit meer helaas niet toegestaan, maar het is wel mogelijk om met een roeibootje het water op te gaan. Blijf je liever op het droge? Een wandeling rondom het meer is ook de moeite waard. Heb je de smaak te pakken en wil je méér meer? Rijd dan naar Lac de Guéry of Lac Servière, deze meren liggen in de omgeving en zijn ook zeker een bezoekje waard.

Lac Pavin Camperroute AuvergneNaast meren, ontbreekt het de Auvergne ook niet aan rivieren en watervallen. De drie campings die voor deze route zijn geselecteerd, liggen op loopafstand van de Dordogne, de Loire en de Auzon. Daarnaast bevindt zich op de eerste camping een waterval van zo’n zes meter hoog!

Puy-de-Dôme

De Auvergne staat bekend om de vele slapende vulkanen; de laatste uitbarsting vond zo’n 6.000 jaar geleden plaats. Puy-de-Dôme is één van de jongste vulkanen, zo’n 1.500 meter hoog en een beklimming waard. Vanaf de top van deze vulkaan heb je een prachtig uitzicht op zo’n tachtig andere vulkanen in Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Dit is het grootste natuurpark van Frankrijk. Er lopen twee paden naar de top: de Chemin des Muletiers en de Chemin des Chèvres. Geen zin in een klim? De trein ‘Panoramique des Dômes’ brengt je binnen een kwartier naar de top.

Camperroute auvergne frankrijk goboony

Kunst in de open lucht

De combinatie van watervallen, meren en vele vulkanen in de Auvergne zou je al kunnen zien als een kunstwerk op zich, maar de streek biedt nog meer kunst. Openluchtevenement ‘Les Horizons de Sancy‘ vormt een mooie overgang van natuur naar cultuur. Gedurende dit evenement decoreren kunstenaars de natuur met letterlijke kunst. Hun werk wordt middenin de natuur tentoongesteld. Gedurende dit indrukwekkende spektakel vind je de kunstobjecten overal en nergens: in de lucht, op het water en misschien zelfs bovenop een vulkaan… Het is een fantastische manier om kennis te maken met de Auvergne en plekken te ontdekken waar je als toerist anders nooit zou komen.

Wanneer? Ieder jaar van juni – september
Waar? Massif du Sancy (berggebied)

— Overnachten —
Camping La Chauderie

Lichtspel

Behalve de openluchttentoonstelling en de schitterende natuur, draagt ook de Puy de Lumières bij aan het hoge kunstgehalte in de Auvergne.

Vanaf mei worden verschillende monumenten in de stad Le Puy-en-Velay ’s avonds op indrukwekkende wijze verlicht, met dank aan onder andere de beroemde lichtarchitect Alain Guilhot. Grijp de kans om de monumenten op een andere manier te ontdekken, zodra het donker wordt.

Wanneer? Mei – 24 december 2017 (18 – 22 uur ’s avonds)
Waar? Le Puy-en-Velay

Vijf monumenten:
1. La Cathédrale Notre-Dame du Puy
2. Le Rocher Saint-Michel d’Aiguilhe
3. Le Théâtre du Puy-en-Velay
4. L’Hôtel de Ville
5. La Chapelle Saint-Alexis

— Overnachten —
Cosy Camp

Lavasteen

Deze kunstroute eindigt met een bezoekje aan de hoofdstad van de Auvergne: Clermont-Ferrand. Hier zie je dat het vulkanische landschap een grote invloed heeft gehad op de bouwstijl. Zo is de Basilique Notre-Dame du Port gemaakt van lavasteen en staan er meer dan 40 fonteinen verspreid door de hele stad, die allemaal zijn gemaakt van dit donkere gesteente. Tip: download de app ‘Clermont Fountains’ voor een speciale fonteinroute langs de mooiste exemplaren.

 — Overnachten —
Le Clos Auroy

Reistijden

— Natuur: meren en vulkanen —
Amsterdam – La Tour d’Auvergne: 10 uur (980 km)

— Lichtspel —
La Tour d’Auvergne – Le Puy-en-Velay: 2,5 uur (166 km)

— Lavasteen —
Le Puy-en-Velay – Clermont-Ferrand: 2 uur (132 km)

— Terug —
Clermont-Ferrand – Amsterdam: 9,5 uur (922 km)

Meer inspirerende routes doorheen Frankrijk? Wij zetten de vier knapste camperroutes op een rijtje! Heb jij meer tips voor camperaars die de Auvergne willen afreizen? Leuk! Laat het ons weten via marketing@goboony.com