Tour de France volgen met de camper

12 mei 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Frankrijk

In juli is het weer tijd voor hét wielerevenement van het jaar: de Tour de France! Drie weken lang strijden de beste wielrenners ter wereld om de vier felbegeerde, gekleurde truitjes. Joelende supporters, kleurrijke vlaggetjes en tal van festiviteiten maken het wielerspektakel compleet. Wil jij deze uitbundige sfeer komen opsnuiven? Ontdek dan hier onze tips om de Tour de France te volgen met de camper! 

Tour de France met camper

Tour de France met de camper

Check voor vertrek

Net zoals bij elke andere kampeertrip is een goede voorbereiding een must. Als je je camper verhuurt, loont het om een duidelijke checklist of handleiding te maken voor je huurder. Trek jij er op uit met een gehuurde camper? Zorg dan dat je de checklist van je verhuurder bij de hand hebt, of maak zelf een overzicht met de belangrijkste punten.

Voorzichtig op de baan he!

Reizen met de camper is altijd een beetje spannend, zeker als het de eerste keer is. Kies daarom op voorhand welke bestemmingen je zeker wil zien en voorzie voldoende tijd onderweg om te pauzeren. Download Waze zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij afgesloten wegen of omleidingen. Waze en de organisatie van de Tour de France hebben - net als vorig jaar - de handen in elkaar geslagen om het verkeer in goede banen te leiden tijdens het evenement.

Bivakkeren in de bergen

Tot slot is ook overnachten geen onbelangrijk aspect van je reis. Wildkamperen is in ieder geval verboden in Frankrijk, bivakkeren (= één nacht kamperen) is wel toegestaan. Er zijn verschillende apps die je kunt downloaden om camperplaatsen te vinden, zoals Park4night. Rond het parcours vind je soms ook speciale camperplaatsen die door de betreffende gemeente zelf zijn aangeduid (al dan niet betalend) of er zijn ook boeren die tijdens de Tour delen van hun grond ter beschikking stellen voor camperaars. 

Tour de France camper

De etappes van de Tour de France volgen met de camper

Klaar om aan jouw Tour de France met de camper te beginnen? Vergeet onderweg geen gratis sponsor items te bemachtigen als aandenken aan je reis ;-). En route! 

Zaterdag 1 juli: Bilbao - Bilbao

De eerste etappe van de Tour telt 182 km en vindt plaats in Bilbao. Dit charmante, noordelijke deel van Spanje is omgeven door groene bergen en is een ware parel om te ontdekken. De grootste stad van het Baskenland stelt niet teleur met haar prachtige zonsondergangen, terwijl de krekels zorgen voor rustgevend gezang op de achtergrond. 

Zondag 2 juli: Vitoria-Gasteiz - Saint-Sébastien

Tijdens de tweede etappe krijgen de renners 209 km aan hobbelige wegen voorgeschoteld. Deze route ligt in een landelijk gebied, wat het ook gemakkelijk maakt om enkele toeristische steden in de buurt te bezoeken. Denk aan Saint-Sébastien of Biarritz, iets hogerop. 

Maandag 3 juli: Amorebieta-Etxano - Bayonne 

Geen klim deze keer, maar 185 km aan vlakke wegen. De perfecte dag om rond te kuieren op de markt in Bayonne of om te genieten van de zon aan het strand.

Dinsdag 4 juli: Dax - Nogaro

Dit is een vrij vlakke etappe van zo’n 182 km lang. Dax is de grootste stad in deze regio en is vooral bekend om haar thermen. De uitgelezen kans dus om even helemaal te relaxen in een van de kuuroorden. 

Woensdag 5 juli: Pau - Laruns

Vandaag trekken we de bergen in, meer bepaald de Pyrénées-Atlantiques. Heerlijk om even die verse, frisse berglucht in te ademen. De etappe eindigt in Laruns, een dorpje dat op de route naar Santiago de Compostella ligt. 

Donderdag 6 juli: Tarbes - Cauterets-Cambasque

Een bergetappe van 145 km om de beenspieren van de renners flink aan het werk te zetten. Neem hier zeker even de tijd om het prachtige landschap te verkennen of breng een bezoek aan Tarbes, een handelsstad die alom bekendstaat om haar witte Tarbais-bonen. 

Vrijdag 7 juli: Mont-de-Marsan - Bordeaux

Na de bergen rijden de renners 170 km over vlakke wegen naar het prachtige Bordeaux. Geniet hier van het zuiderse zonnetje, unieke architectuur en van een lekker glaasje wijn natuurlijk!

Zaterdag 8 juli: Libourne - Limoges

Met zo’n 200 km aan ruwe wegen belooft dit een pittige etappe te worden. Vanaf hier laten we het zuiden achter ons en rijden we via het hartje van Frankrijk richting het noorden. Wist je trouwens dat Limoges de hoofdstad van porselein is? Het zal je dus niet verbazen dat hier een heus porseleinmuseum te vinden is. 

Zondag 9 juli: Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme

Dit is de 9de etappe voor de rust. Zin in een stevige wandeling? Dan is de Puy de Dôme zeker en vast de moeite! De vulkaan is al meer dan 10.000 jaar inactief en biedt een prachtig panorama over de streek.

Maandag 10 juli: Clermont-Ferrand

Rustdag voor de renners! Het ideale moment om de stad Clermont-Ferrand te verkennen. Het is de hoofdstad van de regio Auvergne en ligt naast de Puy de Dôme. Je kunt hier winkelen, lekker eten of gezellig terrasjes doen. 

Dinsdag 11 juli: Vulcania - Issoire

Meer weten over vulkanen? Breng dan een bezoekje aan het gelijknamige themapark Vulcania. Leuk voor jong én oud! Tickets koop je al vanaf 26 euro. 

Woensdag 12 juli: Clermont-Ferrand - Moulins

Deze etappe van 180 km is vrij vlak. Een zuinige camperroute, dus! 

Donderdag 13 juli: Roanne - Belleville-en-Beaujolais

Ten noordwesten van Lyon vind je de stad Roanne. Hier vind je o.a. een Museum voor Schone Kunsten en Archeologie, waar je vooral Egyptische vondsten kunt bewonderen. 

Vrijdag 14 juli: Châtillon-sur-Chalaronne - Grand Colombier

183 km in de bergen, da’s de uitgelezen kans om prachtige foto’s te maken van de omgeving vanaf verschillende uitkijkpunten. Vul ondertussen je longen met de heerlijke berglucht en geniet van het zachte zonnetje. 

Zaterdag 15 juli: Annemasse - Morzine les portes du soleil

Nog een bergetappe van 152 km. Nog een dag om te genieten van de natuur in haar puurste vorm. 

Zondag 16 juli: Les Gets les Portes du Soleil - Saint-Gervais Mont-Blanc

De laatste 180 km in de bergen voor de renners weer even kunnen rusten. 

Maandag 17 juli: Saint-Gervais Mont-Blanc

Saint-Gervais is een stadje aan de voet van de Mont-Blanc. Hier zul je vast wel een renner tegen het lijf lopen tijdens deze rustdag. Tip: boek een ritje met de Tramway du Mont-Blanc (TMB), een historische tandradbaan die dateert van voor de Eerste Wereldoorlog. 

Dinsdag 18 juli: Passy - Combloux

Tijdens deze tijdrit geven de renners over een afstand van 22 km het allerbeste van zichzelf. Een race tegen de klok!

Woensdag 19 juli: Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel

Een etappe van 166 km met uitzicht over enkele van de beroemdste skipistes ter wereld, maar dan in een groen en zonnig jasje. 

Donderdag 20 juli: Moûtiers - Bourg-en-Bresse

De renners moeten hier 186 km aan hobbelige wegen trotseren. Je kunt van de gelegenheid gebruikmaken om Bourg-en-Bresse te ontdekken, een stad die vooral bekendstaat om het majestueuze klooster van Brou

Vrijdag 21 juli: Moirans-en-Montagne - Poligny 

Kaasliefhebbers zitten in deze regio helemaal goed, want Poligny is de hoofdstad van de Comté-kaas. Kom proeven in het Maison du Comté en geniet van nog meer historisch en cultureel erfgoed.

Zaterdag 22 juli: Belfort - Le Markstein Fellering

De Vogezen vormen het decor voor de laatste etappe in de Tour de France. Dit groene berggebied herbergt prachtige wandelpaden en adembenemende uitkijkpunten. 

Zondag 23 juli: Saint-Quentin-en-Yvelines - Paris Champs-Elysées

Vanaf hier is het nog 115 km in een rechte lijn naar de finish, en dan zit de Tour erop. Feestvieren dan maar in het hartje van Parijs! 

Frankrijk heeft naast de Tour ook zoveel unieke plaatsen te bieden: treed in de voetsporen van Napoleon met de Route Napoleon, spendeer de nacht op één van deze 10 minicampings in Frankrijk of neem de boot met de camper naar Corsica