Hoeveel kost het bouwen van een camper?

13 juli 2021 in Camper- en campingtips, Tips voor reizigers, Campertips en -weetjes , Tips voor eigenaren & Camper bouwen

Wanneer je zelf een camper gaat bouwen, kun je deze niet alleen naar eigen smaak inrichten, je kunt er ook nog eens veel geld mee besparen dan wanneer je een camper zou kopen. Hoeveel het bouwen van een camper precies kost, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het formaat van de bus, de gekozen bouwmaterialen en de mate van comfort. Hoe meer faciliteiten je wilt, des te hoger de kosten. In dit artikel vertellen Esther en Kay, oprichters van het camperbouw blog by Nomads, hoeveel het kost om een camper te bouwen. 

Aanschaf van de bus

De grootste kostenpost is natuurlijk de aanschaf van een geschikte bus als onderstel voor je camper. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en leeftijden, maar gemiddeld betaal je tussen de €7.000 en €13.000 voor een bus. Soms loont het om nog even door te sparen, zodat je meer budget hebt voor een knappe bus waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Wij vertellen je hier welke bussen je kunt ombouwen tot camper

Vergeet overigens niet om 21% BTW bij de prijzen van de dealers op te tellen. Daarnaast dien je mogelijk nog BPM af te dragen. Deze belasting wordt geheven op personenauto’s waartoe campers behoren. BPM varieert tussen €0 en €11.000, afhankelijk van de netto cataloguswaarde van de bus, de leeftijd en de brandstof waarop de camper rijdt.

Goboony kosten camper bouwen

Kosten camper bouwen

Wij bouwden onze eerste camper voor minder dan €1.800. Onze huidige camper heeft ons zo’n €12,000 gekost (exclusief bus). Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt! Om verrassingen te voorkomen kun je voor jezelf een begroting maken met de verwachte kosten. Wij helpen je alvast op weg door de belangrijkste kostenposten op te sommen, inclusief kostenindicatie:

  • Isolatie en geluiddemping

Tussen de €400 en €700, afhankelijk van de grootte van je bus en gekozen materialen. Lees hier alles over het beste camper isolatiemateriaal, inclusief stappenplan voor het aanbrengen van isolatiemateriaal en handige instructievideo.

  • Ventilatie 

Tussen de €60 en €1.000 euro. Een simpel dakluik is al beschikbaar voor €60, zijramen daarentegen zijn kostbaarder. Voor een degelijk zijraam betaal je al snel €400. Hoe meer ramen je plaatst, des te hoger de kosten.

  • Elektra

Tussen de €500 en €3.000 euro. Kosten voor een elektrasysteem in de camper zijn volledig afhankelijk van de gekozen producten en hun kwaliteit. Voor een simpel elektrasysteem ben je rond de €500 kwijt, maar wil je volledig zelfvoorzienend zijn, dan heb je minimaal een zonnepaneel nodig en zal je systeem wat complexer zijn. Budgetteer voor een eenvoudig off-grid elektrasysteem minimaal €1.500.

  • Watersysteem

Tussen de €150 en €1.000. De kosten voor een watersysteem zijn afhankelijk van jouw gewenste mate van comfort. Wil je stromend water en bijvoorbeeld ook een (buiten)douche? Dan lopen de kosten als snel op.

  • Gasinstallatie

Vanaf €100. Voor een eenvoudig kooktoestel met kleine gasfles ben je met €100 klaar, maar wij betaalden voor onze LPG gasinstallatie zo’n €500. 

  • Betimmering en meubilair

Tussen de €0 en €4.000. De kosten zijn afhankelijk van het formaat van je bus en het gekozen bouwmateriaal. Hierin kun je het echt zo gek maken als je zelf wilt. Om kosten te drukken kun je gebruik van zoveel mogelijk gerecycled materiaal. Wees creatief!

Tip: Bekijk hier onze camper, plus handige boodschappenlijst van alles wat wij hebben gebruikt tijdens de bouw. 

Goboony kosten camper bouwen
Overige kosten

Naast eerder genoemde kostenposten, moet je ook rekening houden met kosten voor voorzieningen. Denk aan een koelkast of koelbox, matras, raambekleding en accessoires. Verder krijg je te maken met kosten voor de RDW-keuring, wegenbelasting en het afsluiten van een camper verzekering. Je vindt hier meer informatie over deze wet- en regelgeving

Goboony kosten camper bouwenVoor minder dan €2.000 bouwden wij onze eerst bus om tot camper. De bus was klein van formaat, de inrichting zeer basic, we hadden een simpel elektrasysteem en we hoefden geen extra ramen te plaatsen. 

Verhuur je camper en verdien direct je bouwkosten terug

Wil je binnen mum van tijd de bouwkosten van je camper terugverdienen? Verhuur dan je camper bij Goboony! Per jaar kun je tot €6.000 verdienen met de verhuur van je eigen camper. Geheel belastingvrij! Met de Goboony Dagverzekering is jouw camper bovendien volledig verzekerd tijdens de verhuur.