Doorheen het oudste vulkaanlandschap van Europa in Centraal Massief

2 augustus 2022 in Bestemmingen, Ervaringen, Camperroutes, Tips voor reizigers & Frankrijk

Het mooiste geheim van Frankrijk is misschien wel het Centraal Massief. Een wild en ongerept landschap waar oude vulkanen het landschap bepalen. Door weinig toeristen stuit je hier nog op ongerepte, eenzame landschappen met kristalheldere beekjes. In dit groene hart van Frankrijk gaat de rijke geschiedenis hand in hand met natuurbeleving. 

Camper route centraal massief

Deze route doorheen het Centraal massief laat je niet op je honger zitten: afgesleten bergtoppen, smalle wegen die uitmonden in valleien zover als het oog strekt en steden die je in de Middeleeuwen doen wanen. Wij mochten exclusief deze route uit het Lannoo's Autoboek Frankrijk publiceren!

Camperroute doorheen Centraal Massief

Reisinformatie

Afstand: ca. 400 KM
Benodigde tijd: 1-2 weken
Stops: Clermont-Ferrand -->  16 km Puy-de-Dôme --> 22 km Orcival --> 17 km Le Mont-Dore -->  8 km Puy de Sancy - 30 km St.-Nectaire --> 60 km Bort-les-Orgues en Château de Val --> 37 km Mauriac -->  10 km Château de la Trémolière -->  11 km Salers --> 21 km Puy Mary --> 32 km Allanche/Monts du Cézallier -->  33 km St.-Flour -->  52 km Saugues -->  16 km Monistrol-d’Allier -->  27 km Le Puy-en-Velay

 

Centraal Massief in een notendop

Komende van Bourbonnais zal deze tocht door het wild-romantische Centraal Massief er eentje zijn met veel verrassingen. In het grootste en oudste vulkaanlandschap van Europa, dat in het westen grenst aan de Limousin, in het oosten aan de Rhône-Alpes en in het zuiden aan Causses, Aubrac en de Cevennen, lijkt de loop van veel rivieren nog helemaal ongerept. Water en vuur, rivieren en vulkanen boetseerden lavabulten bedekt met groen fluweel, granietmassieven die zich tot scherpe pieken hebben geplooid en vulkanen met kraters. Ze krijgen er een van de laatste intacte landschappen van Europa te zien, dat op zijn mooist is begin oktober. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn sommige delen ’s winters moeilijk toegankelijk.


Dankzij de geografische omstandigheden zijn natuur, flora en fauna grotendeels bewaard gebleven zoals de oude Kelten die ooit moeten hebben aangetroffen. In de Auvergne leefde men voor al van de veeteelt en de keramiekproductie, dus verwacht je aan menig koetjes in de wei én mooie souvenirs om mee te nemen. De route start in Clermont-Ferrand, de officiële hoofdstad van deze regio. Vanaf hier dompel je je onder in de Keltische geschiedenis met dolmens en menhirs in Saint-Nectaire, en restanten van Keltische gebruiken, zeden en religieuze rituelen. Vanaf de middeleeuwen leverden de machtige graven en Franse koninklijke familie strijd om de Auvergne, tot koning Lodewijk XIV door de Grands Jours d’Auvergne in 1665 zijn absolutistische macht bevestigde. Doorheen de route voel je die Middeleeuwse connectie constant, in de thermale kuuroorden en eethuizen in Le Mont Dore en Chaudes-Aigues leer je de legendes en verhalen kennen waarmee de burchten en kastelen op de route omgeven zijn. Zet de camper regelmatig aan de kant zetten, want het loont om dit paradijs niet alleen te voet of te paard, maar ook per kano of kajak te verkennen.

Met de camper in Centraal Massief

Frankrijk is een dankbare bestemming voor camperreizen: zelfs het kleinste dorpje heeft meestal een camperplaats of camping waar het gezellig toeven is. Bovendien zijn er zooo-veel verschillende bestemmingen, je vindt er voor elk wat wils. Natuurlijk is er sprake van de tolwegen, waar we al eerder over schrijven. De Auvergne heeft anno zomer 2022 geen lage emissiezones. Vanaf 1 november t.e.m. 31 maart zijn winterbanden verplicht in Centraal Massief, tenzij je sneeuwkettingen meeneemt. In het hoogseizoen is het hier bovendien relatief rustig: toeristen hebben deze regio nog niet ontdekt. Mini-campings reserveer je best, maar doorgaans waai je er makkelijk aan zonder te reserveren. En via France Passion stuit je ook hier op die ene boerderij waar je producten rechtstreeks van de boer koopt terwijl je een nachtje op het erf slaapt. 

camper mobilhome route centraal massief bezienswaardigheden campings Goboony

Hoogtepunten van deze route

Clermont-Ferrand

Deze stad met dubbele naam heeft een lange geschiedenis. De Averni vestigden hier zich ten tijde van de kelten en brachten hun bloeiende cultuur mee. Het werd al snel de culturele hoofdstad van het West-Frankrische rijk. In deze stad prijkt de kathedraal als een trots symbool van de regio: opgetrokken uit zwarte steen van Volvic is ze het enige grote bouwwerk in dit moeilijk bewerkbaar materiaal. Dwaal door de straten en geniet van het gezapige provinciaalse leven. Probeer zeker de splaatselijke specialiteit: de bitterzoete chocoladetruffels pascaline en volcania zijn overheerlijk. 

Volcans d'Auvergne

Je kan je nauwelijks voorstellen dat zichin dit prachtige landschap 80 vulkaankegels miljoenen jaren geleden gloeiende lava spuwden. Daardoor is het gebied nu des te vruchtbaarder en zijn flora en fauna bijna paradijslijk. echte vlaeriaan bloeit hier naast gentiaal en monnikspak, en bergdieren als gemzen en martmotten dartelen over de hellingen. De vulkanische lagen reinigen het regenwater en verrijken het mineralen, wat resulteert in kraakhelder bergwater. Plots snap ik de aantrekkingskracht van het watermerk Volvic!

Billom

Een populair filmdecor is het middeleeuws ogende Billom met zijn vakwerkhuisjes. Al in de 13de eeuw kon je hier naar een universiteit (als je man was én van goeie komaf). Kruip in één van de oudste crypten in St.-Cerneuf. In de omringende knoflookvelden wordt ongeveer 1/6de van de Franse oogst geteeld. Zo'n knoflookstreng als souvenir is dan ook een must-have.

Chateau de Val

Het lijkt wel een sprookje: het rimpelloze water aan het stuwmeer Bort-les-Orgues weerspiegelt een gedrongen burcht met torentjes. Het lijkt alsof ze op een eiland in het water staat, maar eigenlijk strekt zich in het water een ulandtong uit waarop het feeërieke gebouw ankert. Eén van de best bewaarde kastelen van de Haute Auvergne: stap binnen in vertrekken met gotische meubelen en kunstwerken.

Salers

Een betoverend middelleeuws stadje met een volledig uit donker lavasteen opgetrokken Place Tyssandrier d'Escous. Aan de voet van het westelijk del an het Centraal massief is de volledig bewaarde gemeente één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Laat deze parel niet links liggen! 

Campings in Centraal Massief

Het is moeilijk kiezen: van kleine charme campings tot grote gezinscampings met een kilometersver zicht. Je vindt het hier allemaal. Deze drie campings springen er voor ons tussenuit!

1. Domaine des Lilas

Achter deze chambres d'hötes schuilt een kindvriendelijke mini-camping, waar paardenliefhebbers hun hartje ophalen. Naast gastvrijheid hebben de eigenaars namelijk ook... een shetlandfokkerij! De rivier garandeert afkoelmomentjes, net als het zwembad. Best reserveren. Opgelet, enkel open van juni tot mid september. 

2. Huttopia Royat

Wij zijn fan van de Huttopia campings, een reeks van natuur- en stadscampings die je ondertussen in verschillende landen terugvindt. Het is een soort keursmerk geworden voor campings die barsten van het groen en privacy garanderen. Huttopia Royat is geen uitzondering. Op een steenworp van Clermont-Ferrand en aan de voet van de Puy de Dôme is de locatie fantastisch én het zwembad biedt verfrissing na een fikse wandeltocht. 

3. Camping Panoramique in Murat

De naam verklapt het al maar op deze camping is er maar één handeling die je echt moet doen: stoeltje openklappen, en genieten van het vergezicht. Ontwaken terwijl je mijmert je ogen over de bergkammen heen laat glijden ... Daar hebben de Fransen een woord voor: géniale! 

Geniet nog meer van Frankrijk in de gebergtes rond en op Alpe d'Huez, kampeer op de charmante plekjes in Bretagne of ga wijn proeven in de Elzas! Meer routes doorheen het land van gastronomie, romantiek en levensvreugde ontdek je in het Lannoo's Autoboek Frankrijk