Tolwegen Spanje

9 oktober 2018 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Spanje & Tolwegen en -vignetten

In deze blog vertellen we je alles dat je moet weten over tolwegen in Spanje. Je zult op je reis door Spanje namelijk best eens een tolweg tegen kunnen komen. Het is verstandig om hier voor vertrek rekening mee te houden en te kijken waar je tol moet betalen. Soms is omrijden makkelijk en een goed alternatief, maar soms ontkom je niet aan deze tolwegen. In deze blog vertellen we jou waar je rekening mee moet houden en welke handigheidjes je in het achterhoofd moet houden. Lees snel verder zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Goboony tolwegen Spanje

Toltrajecten Spanje

Als je alle tolwegen in Spanje wilt vermijden om zo geen geld kwijt te zijn, kan je rekening houden met een reis die erg lang gaat duren. Dit raden wij dus ook sterk af, uiteindelijk ben je namelijk meer brandstof kwijt dat ongeveer gelijk is met het bedrag wat je anders voor tol had moeten betalen. Wanneer je kiest voor de kortere reis zul je te maken hebben met de toltrajecten. Hieronder hebben we de belangrijkste tolwegen onder elkaar gezet. Dit zijn direct ook de drukste tolwegen van Spanje (richting de costa’s), houdt hier daarom ook rekening mee met het plannen van de reis.

Franse grens - La junquera - Barcelona
Franse grens - La junquera - Tarragona
Franse grens - La junquera - Valencia
Franse grens - La junquera - Cartagena
Franse grens - La junquera - Algeciras
Franse grens - Irun - Vitoria/Gasteiz - Madrid
Franse grens - Irun - Vitoria/Gasteiz - Salamanca - Algeciras

Wanneer jouw route hier niet bijstaat, verwijzen we je naar de site van de ANWB. Hier staan de overige tolwegen op vermeldt.

Goboony tolwegen Spanje

Toltarieven in Spanje

 • Klasse 1
  motoren met of zonder zijspan;
  tweeassige personenauto's met of zonder eenassige aanhangwagen, caravan zonder dubbele wielen.
  tweeassige busjes, bestelwagens, campers.

 • Klasse 2
  tweeassige voertuigen (personenauto's, bestelwagens, campers) met een eenassige aanhangwagen of caravan met dubbele wielen;
  twee assige vrachtwagens en bussen met een eenassige aanhangwagen;
  drieassige vrachtwagens en bussen.

 • Klasse 3
  tweeassige personenauto's, busjes, bestelwagens, campers met 4 wielen en met een aanhangwagen of caravan met 2 of meer assen waarvan ten minste 1 as voorzien is van dubbele wielen;
  vrachtwagens en bussen met of zonder aanhangwagen met in het totaal ten minste 4 assen;

Om de precieze tol te berekenen die jij zou moeten betalen verwijzen we naar deze pagina.

Het betalen van tol

In Spanje kan je, in euro’s, contant betalen voor de tolwegen. De bekende creditcards worden ook geaccepteerd. Betalen kan bij tolstations in Spanje vaak ook met een Nederlandse bankpas, zonder het ingeven van de pincode. Dit is herkenbaar aan de borden met het Maestro logo. De mogelijkheid om op deze wijze te betalen kan echter sterk verschillen per tolmaatschappij. We raden daarom aan om altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben als back-up.

Heb je geen zin om onderweg elke keer te stoppen om tol te betalen? Dan is een tolbadge de oplossing voor jou. Met deze tolbadge kun je elektronisch tol betalen op de snelwegen. De tolbadge is een handig kastje die je bevestigt achter je voorruit. Als je de daarvoor bestemde tolpoort kiest, gaat de slagboom automatisch omhoog. Zo sta je dus niet meer in die lange rij voor de tolpoort. De kosten worden achteraf automatisch afgeschreven. Super handig toch? Een tolbadge kan je aanvragen bij de ANWB. Voor nog meer informatie over de tolbadge, ga naar deze pagina.

Goboony tolwegen Spanje
Een prachtige camper bij Goboony gehuurd? Interesse in bestemmingen in Spanje? Inspiratie nodig voor camperplaatsen in Spanje? Lees deze tips dan voor vertrek nogmaals door en vraag de eigenaar om tips. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je reis wordt.

Bekijk aanbod