Zo voorkom je brand in en rond de camper

23 februari 2024 in Voor reizigers en Voor campereigenaren

Iedereen vertrekt graag op vakantie maar weinigen denken graag na over brandpreventie. Hoewel zeldzaam, kunnen brandincidenten in campers snel uit de hand lopen. Wij maakten met experts een lijst met 16 tips voor zowel reizigers als camperbezitters. Van campings tot rookmelders, ontdek de cruciale stappen om brandgevaar te minimaliseren, inclusief een onverwachte tip die het verschil kan maken tussen gemoedsrust en een noodsituatie! 

brand preventie camper vermijden mobilhome huren

16 tips om brand in en rond campers te voorkomen

Tips voor iedereen

  1. Neem 5 min. de tijd om je woning vertrekklaar te maken. Sluit alle ramen, binnen- en buitendeuren, zet je boiler uit en trek de stekkers uit (buiten de koelkast en diepvries). 
  2. Huur je een camper?  Ga na met de eigenaar of de camper is uitgerust met een werkende rookmelder, brandblusser, blusdeken, en indien mogelijk, gas- en CO-melders. Vraag ook na waar die items opgeborgen zijn. 
  1. Vraag naar instructies bij eigenaar of leverancier. Zorg dat je weet hoe je de apparatuur veilig gebruikt en wat te doen in geval van nood. Vraag bv. goed na hoe je met gasflessen werkt. 
  2. Plan rond ventilatie. Zorg altijd voor voldoende ventilatie, vooral bij het gebruik van gasapparaten of het koken binnen.
  3. Slim opladen van batterijen. Gebruik originele laders en kabels, vermijd overbelasting en houd de oplaadruimte vrij van brandbare materialen.
  4. Uitrollen die verlengsnoer. Rol de haspel altijd volledig af en controleer op beschadigingen voor gebruik.
  5. BBQ zonder zorgen. Controleer of barbecueën is toegestaan, plaats de barbecue veilig en houd blusmiddelen bij de hand. Laat een barbecue of kampvuur nooit onbewaakt.
  6. Weg van de voortent. Als het weer minder lijkt, is het verleidelijk om te bbq’en onder de afkapping. Let goed op dat er geen gensters naar boven vliegen, de meeste textiel zijn erg brandbaar. 
  7. Wie heb ik aan de lijn? 112! Houd noodnummers bij de hand: Noteer de noodnummers van het gebied waar je naartoe reist, contactgegevens van de verhuurder …
  8. Leg die glazen fles weg. Dit is dé tip waar iedereen van verschiet. Een glazen fles laten liggen waar de zon erop kan schijnen, kan zorgen voor een vergrootglas effect. Niet alleen glazen flessen, maar ook een bril bv! 

Tips voor campereigenaars

  1. Controleer de gasinstallatie. Zorg ervoor dat alles goed functioneert om gaslekken en potentiële ongelukken te voorkomen. Laat regelmatig je gasinstallatie onderzoeken (de zogenaamde 607 keuring). 
  2. Controleer de elektrische installatie. Identificeer mogelijke problemen zoals losse draden of defecte stopcontacten om elektrische gevaren te verminderen. Een camper rijdt en beweegt, waardoor kabels en zekeringen makkelijker loskomen dan in een huis.
  3. Rook- en CO melders. Plaats een combimelder en test deze ook regelmatig. Onze tip: zet jaarlijks onderhoud als herhaalde herinnering in je online agenda. 
  4. Brandblusser: Houd een geschikte brandblusser binnen handbereik en controleer regelmatig de vervaldatum en drukmeter.
  5. Installeer een gasmelder. Wil je helemaal zeker zijn? Installeer een gasmelder om tijdig te waarschuwen bij een gaslek. Je vindt gasmelders op batterijen vanaf €45
  6. Blusdeken in de keuken. Leg het blusdeken daar waar de kans het grootst is op brand: de keuken! 
  7.  Check en reinig de airco filters regelmatig. Een spuitbus met sonde volstaat voor een tussentijdse reiniging, het vervangen van de filter kan bij een groot onderhoud. Zo voorkom je oververhitting van je apparaten! 
  8. Koelkast op gas? Ontkoppel deze bij het rijden of als de camper niet gebruikt wordt. Trek geregeld de koelkast naar voor om achteraan het stof weg te zuigen en de brander stofvrij te maken. 

Wij verzamelden deze tips met dank aan Oscare, een VZW die zich inzet voor nazorg bij brandwonden en brandpreventie. Heb je één minuut de tijd vandaag? Neem dan deel aan hun anoniem onderzoek ‘Brandveilig op vakantie met een mobilhome’. Zo maken we samen camperreizen nog fijner en veiliger. Je vindt de survey onderaan de pagina!