The Wales Way camperroute

11 januari 2023 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen & Verenigd Koninkrijk

Croeso i Gymru, oftewel welkom in Wales! Of je The Wales Way camperroute nou combineert met een reis door de rest van het Verenigd Koninkrijk of alleen Wales gaat verkennen, een roadtrip door dit fascinerende en prachtige land is altijd een goed idee! Deze camperroute loopt grotendeels langs de kust, via het zuiden en westen van Wales. Van afgelegen stranden tot watervallen, van mistige bergen tot majestueuze kastelen. The Wales Way camperroute heeft het allemaal!
Goboony The Wales Way camperroute roadtrip camper

Met de camper naar Wales

Wales is een regenachtig land en je kunt gegarandeerd vier seizoenen in één uur verwachten, laat staan in een dag. Zorg dus dat je voorbereid bent met voldoende waterdichte kleding, goede laarzen of wandelschoenen en natuurlijk een flinke dosis avontuur! 

De beste tijd van het jaar voor een roadtrip door Wales hangt af van wat je van je vakantie verwacht. Stranden rond het schiereiland Gower en Pembrokeshire zijn in de zomer erg druk en soms kan parkeren een nachtmerrie zijn. Maar het weer is tijdens deze periode natuurlijk wel iets beter en je kunt je vakantie laten samenvallen met een van de legendarische muziekfestivals van Wales. De lente en de herfst zijn ook prachtige seizoenen voor een roadtrip door Wales. De lente biedt prachtige wilde bloemen, uitzicht op mistige bergen en oevers vol geurige en smakelijke daslook. De herfst geeft je de kans om de eeuwenoude bossen van Wales in herfstkleuren te zien schitteren en misschien zelfs een zeehondenpup te spotten! 

Voordat je vertrekt

De wegen in Wales zijn erg goed begaanbaar en er is veel duidelijke bewegwijzering aanwezig (en vriendelijke lokale bevolking om de weg te wijzen als je er toch niet uitkomt). Veel van de gebieden die we in deze camperroute noemen zijn landelijk, dus verwacht dat je de weg moet delen met schapen, koeien en verschillende landbouwmachines. 

Zoals genoemd staat het weer in Wales bekend als onvoorspelbaar en veranderlijk. Dus ga je wandelen in een bergachtig gebied of ga je een van de toppen beklimmen, controleer dan altijd vooraf de weersvoorspelling. Veiligheid voorop! 

De gebieden rond Pembrokeshire en Cardigan Bay zijn belangrijke broedplaatsen voor zeehonden. Ramsey Island herbergt zelfs een van de grootste broedkolonies van de Atlantische grijze zeehonden op de Britse eilanden. Als je het geluk hebt een zeehondenpup te zien (meestal eind augustus tot begin november), zorg er dan voor dat je voldoende afstand houdt en waag je niet op stranden waar de pup en/of zijn familie schuilt. Vooral niet met honden! Wanneer de moeder zich bedreigd voelt, zal ze de pup hoogstwaarschijnlijk in de steek laten. Dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen! 
Goboony The Wales Way camperroute roadtrip camper

The Wales Way camperroute

De camperroute die we hieronder hebben uitgewerkt is perfect voor een roadtrip door Wales van zo’n 5 tot 7 dagen, maar langer kan natuurlijk ook! Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen een deel te rijden en te combineren met een langere roadtrip door het Verenigd Koninkrijk of als opwarmertje voor The Wild Atlantic Way in Ierland. De wereld ligt aan je voeten! 

Zoals altijd de vuistregel bij een roadtrip is, kun je het meest van de route genieten als je geen haast hebt. Ga voor een langzaam tempo en maak wat ruimte in je planning om bijvoorbeeld ergens een extra dag te kunnen verblijven als je verliefd bent geworden op een bepaald plekje of als het weer niet meewerkt. 
Goboony The Wales Way camperroute roadtrip camper

  1. Van Abergavenny via Brecon Beacons naar Swansea

Sla in Abergavenny heerlijke lokale kazen en andere lekkernijen in, want dit is de culinaire hoofdstad van Wales! Vertrek vervolgens naar het noordwesten voor een adembenemende reis door Brecon Beacons, een bergketen in Zuid-Wales. Pen y Fan, de hoogste berg in de omgeving, domineert onderweg het uitzicht. Je kunt onderweg eventueel stoppen om deze glorieuze berg te beklimmen. Een pitstop in de stad Brecon biedt de kans om de kathedraal en het Brecon Canal Basin te bekijken. 

Reis vervolgens zuidwaarts door het hart van het Brecon Beacons National Park. Zorg dat je wat tijd overhoudt om de watervallen in de Waterfall Country te bezoeken, voordat je koers zet richting Swansea en het begin van de Gower. 

Waar te verblijven

Ondanks de naam is Brecon Beacons Wild Camping een betaalde camping, maar biedt desalniettemin een gevoel van vrijheid en toegang tot Pen y Fan en vele andere bezienswaardigheden in de omgeving. Als je graag een deel van de Taff Trail fietst of wandelt, is Pencelli Castle Caravan & Camping Park ook een goede keuze. 
Goboony The Wales Way camperroute roadtrip camper

  1. Van Swansea naar Rhossili Bay 

Rijdend over Gower word je getrakteerd op een prachtig kleurenpalet van lichtgroen gras en eindeloze witte zandstranden. Dit is het eerste deel van Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) in het Verenigd Koninkrijk en legt de basis voor de schoonheid van de rest van de route. Maak een duik of wandeling in het prachtige Three Cliffs Bay, voordat je verder gaat naar Oxwich Bay en Rhossili Bay. Het uitzicht op Worm’s Head is meer dan de moeite waard! 

Heb je een voorliefde voor goed bier? Stop dan bij een van de vele gastvrije pubs voor een pint Gower Gold, een heerlijk lokaal bier. Ga naar het noorden en stop bij het karakteristieke Weobley Castle, waar je heerlijke Salt Marsh lamsvlees kunt inkopen als je in de mood bent voor een barbecue. 

Waar te verblijven

Three Cliffs Bay Holiday Park is ideaal gelegen om het nabijgelegen strand te verkennen. Een andere goede optie is Greenways of Gower Premier Leisure Park. Met hun bekroonde douches belooft de camping veel comfort, evenals een spectaculair uitzicht op Oxwich Bay en het kanaal van Bristol en toegang tot het Wales Coast Path. 

  1. Van Rhossili Bay naar St Davids

Rijd in westelijke richting naar Pembrokeshire en onderbreek je reis met een stop bij The National Botanic Garden of Wales: 400 hectare aan tuinbouw schoonheid. Reis daarna verder naar havenstad Tenby. Als je door de geplaveide straten slentert en verse zeevruchten eet tussen 13e-eeuwse stadsmuren, heb je het gevoel alsof je op vakantie bent in een ansichtkaart. 

Als je verder naar het westen gaat, heb je de keuze uit prachtige stranden en kun je verschillende wandelingen langs de kust maken. Van de vuurtoren bij St. Ann’s Head (naar verluidt de zonnigste plek in Wales) tot de adembenemenden uitzichten op Marlowe Sands en Druidstone Beach. Je kunt gemakkelijk een paar dagen en nachten van je reis op deze plek invullen.

St Davids, de kleinste stad van Groot-Brittannië, is een must-visit tijdens je roadtrip door Wales. De stad zelf is klein, maar biedt een aantal geweldige eetgelegenheden en toegang tot een deel van het kustpad van Wales dat iedere bezoeker zal betoveren. Als het weer het toelaat, kun je een boottocht maken naar het natuurreservaat op Ramsey Island. Hier kun je zeehonden, papegaaiduikers en bruinvissen spotten. 

Waar te verblijven

Caerfai Bay Caravan & Tent Park is een door een familie gerunde camping, gelegen boven het prachtige strand met dezelfde naam en op slechts 15 minuten lopen van St Davids. Voor het verkennen van St Ann’s Head en Marlowe Sands is Point Farm Campsite een goede keuze. Vooraf reserveren is wel essentieel. 
Goboony The Wales Way camperroute roadtrip camper

  1. Van St Davids naar Portmeirion

Dit is het langste stuk rijden tijdens je roadtrip door Wales, dus voel je vrij om af en toe een tussenstop te maken! Ga een middagje dolfijnen spotten in New Quay of maak een wandeling over het strand van Aberystwyth (en ja, dat is het parkeergeld meer dan waard). Op een heldere dag kun je in de verte de grillige toppen van Snowdonia National Park zien, evenal een aantal zeevogels, waaronder aalscholvers en kleine alken. 

Aangekomen bij je laatste stop in Snowdonia heb je de keuze uit een aantal prachtige wandelroutes. Sommige van de langere wandelingen vereisen een beetje planning en natuurlijk de juiste uitrusting. Als je bijvoorbeeld bij Pen y Pass wilt parkeren, moet je vooraf een parkeerplaats reserveren. Geen zorgen als wandelen niet helemaal jouw ding is. Er zijn tal van andere activiteiten en culturele hoogtepunten, waaronder prachtige kastelen! Maak je reis compleet met een bezoek aan portmeirion, een uniek dorpje dat je kunt bezoeken met een vooraf geboekte dagkaart. 

Waar te verblijven

Snowdonia heeft een ruim aanbod aan camping. Het Llwyn yr Helm Caravan & Camping Park biedt afgelegen plaatsen op een prachtige locatie (evenals de kans om je uitspraak in het Welsh te oefenen!). Een andere favoriete camping is Llechrwd Campsite, een kleine familiecamping aan de rivier Dwyryd in de prachtige vallei Ffestiniog. Spreek dat maar eens uit na een paar Snowdonia Ales.

Er is zoveel te zien in Wales, dus wat ons betreft is er geen betere manier om dit te ervaren dan met een camper. Heb je geen camper tot je beschikking? Bekijk ons aanbod huurcampers