Roadtrip langs Hunebed Highway

28 augustus 2023 in Bestemmingen, Camper- en campingtips, Voor reizigers, Camperroutes & Nederland

Amerika heeft Route 66, Nederland heeft de Hunebed Highway. Een roadtrip met een camper langs de beroemde Hunebed Highway is een onvergetelijke manier om de prachtige provincie Drenthe te verkennen. Wat je kunt verwachten? Prehistorische hunebedden, schilderachtige dorpjes en het romantische platteland. Een perfecte roadtrip voor reizigers die op zoek zijn naar zowel geschiedenis als avontuur!
Goboony camper roadtrip langs Hunebed Highway

De Hunebed Highway met een camper

In Drenthe kun je overal hunebedden vinden: prehistorische monumenten, opgetrokken uit zware stenen, die een glimp van het leven van onze voorouders geven. Tijdens je roadtrip langs deze route krijg je de kans om deze unieke en mysterieuze constructies van dichtbij te bewonderen terwijl je meer over de rijke historie van Drenthe ontdekt. 

Over de Hunebed Highway

De Hunebed Highway is de toeristische naam voor de N34 en loopt van Coevorden naar Zuidlaren. Sinds 2018 hangen er bordjes langs de weg in de stijl van Route 66 om de route aan te geven. Grappig feitje: omdat de bordjes zo iconisch zijn, zijn er inmiddels al zo’n 70 Hunebed Highway bordjes gestolen. Gelukkig kan je ze tegenwoordig ook gewoon online bestellen. 

Een roadtrip langs de provinciale N34 brengt je langs maar liefst 47 van de 52 hunebedden. De route heeft een lengte van in totaal 60 kilometer. Misschien niet bijster lang, maar lang genoeg om een paar indrukwekkende stops te maken en een aantal prehistorische grafkamers te bezoeken tijdens een meerdaagse roadtrip met de camper. Extra tip: download de Hunebed Highway app op je telefoon. Hiermee navigeer je eenvoudig naar deze oudste monumenten van Nederland en ontvang je leuke tips voor tussenstops in de omgeving.

Roadtrip langs Hunebed Highway
Goboony camper roadtrip langs Hunebed Highway

  1. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Park Drents- Friese Wold is het op een na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Als dat niet gegarandeerd baden in het groen wordt, weten wij het ook niet meer! Bij het bezoekerscentrum in Appelscha kun je diverse mooie wandel- en fietsroutes opvragen die je langs vennen, moeras en zandvlaktes brengt. 

Zet de camper lekker neer op Camping de Norgerberg. Na een dagje flink wandelen, kun je op deze wellnesscamping namelijk de sauna induiken of bubbelen in het bubbelbad! De camping ligt ook nog eens verstopt tussen het groen, dus ultiem ontspannen gegarandeerd. 

  1. Borger

Het knusse plaatsje Borger mag je absoluut niet overslaan tijdens je roadtrip langs Hunebed Highway. Borger is namelijk de hunebedhoofdstad van Nederland. In dit oerdorp kom je van alles te weten over de prehistorische bouwwerken en maak je in het Oertijdpark een reis door de Nederlandse geschiedenis. In Borger vind je ook de D27, een hunebed van maar liefst 22 meter lang en is daarmee de grootste van Nederland! Wil je meer te weten komen over hunebedden op een interactieve manier? Breng dan een bezoekje aan het Hunebedcentrum. Leuk voor jong en oud! Of ga op zoek naar het Sabeltandtijgerspoor; een speelroute van ongeveer twee kilometer. 

Zet je camper neer op Camperpark Nuuverstee, aan de rand het dorpje Borger. Vanaf de camperplaats loop je zo de Drentse bossen in. Alle plaatsen zijn voorzien van elektriciteit en internet. Je kunt je lekker uitleven in de bewegingstuin en daarna tot rust komen in de hottub of sauna. Wat wil je nog meer?
Goboony camper roadtrip langs Hunebed Highway

  1. Drouwenerzand

Ook Drouwenerzand is een natuurgebied waar je echt even helemaal tot rust kunt komen. Wandel over de open zandvlakten, ga op avontuur in de bossen, spot schapen op de heidevelden of zoek het hogerop via een wandeling over het Boomkroonpad, waar je op ruim twintig meter hoog tussen de boomtoppen kunt lopen. Spot jij de verschillende bijzondere vogels en eekhoorntjes? 

Camping de Berken is je perfecte uitvalsbasis om je camper neer te zetten voor de nacht. Het is een comfortabele natuurcamping met een kleinschalig karakter én aan het natuurgebied Drouwenerzand. Ideaal dus! 

  1. Nationaal Park Drentsche Aa 

Tijd om terug de Drentse natuur in te duiken! Het idyllische boerenlandschap van Nationaal Park Drentsche Aa leent zich daar perfect voor. Je kunt er heerlijk wandelen, verschillende fietsroutes volgen en het is er echt een oase van rust. Honger gekregen? In het natuurgebied worden op verschillende plekken streekproducten van het land verkocht. Een boerenpicknick, met Drentse turf gerookte ham, boerenkaas en ambachtelijk gebakken brood, aan de beek de Drentsche Aa is dan ook een dikke aanrader. 

Verblijf op Camping de Vledders, een natuurcamping met ruime kampeerplaatsen. De camping ligt pal aan de bosrand, naast een weiland met pony’s en ook nog eens dichtbij een recreatieplas. Het is een van de oudste (en naar onze mening ook mooiste) natuurkampeerterreinen van Nederland. Van oudsher een boerderij, vandaag de dag een charmecamping! 

Zin om na de roadtrip langs Hunebed Highway verder door Drenthe te trekken? Bekijk dan ook deze top 5 camperplaatsen in Drenthe. Geen camper tot je beschikking? Maak je reis compleet en huur een camper bij Goboony!