Ontdek de 7 leukste stadscampings in Berlijn

8 augustus 2023 in Camper- en campingtips, Campings en camperplaatsen , Milieuzones en -vignetten, Duitsland & Micro-avonturen

Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur; iedereen kent deze beroemde Berlijnse trekpleisters. Wil je deze op-en-top citytrip bestemming eens op een andere manier ontdekken? Ruil de hotels dan in voor een leuke stadscamping. Wij zochten naar enkele bekende en minder bekende plekken. Als kers op de taart krijg je er onze favoriete hotspots gratis bij. Avontuur gegarandeerd! 

Kamperen in en rond Berlijn

Kamperen en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden? Think again! Van stadsgeweld tot natuurliefhebber: wij zetten onze favoriete stadscampings in deze wereldstad op een rijtje. Zo kan je op citytrip gaan met al het comfort van thuis.

Berlijn citytrip stadscamping camper mobilhome Goboony camping

Deze volledig uitgeruste camping ligt pal in het midden van Berlijn en heeft plek voor wel zo’n 95 campers. Ideaal voor iedereen die de stad te voet of met de fiets wil ontdekken. Bekende bezienswaardigheden zoals Alexanderplatz, de Reichstag, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Bernauer Straße, Friedrichstraße en het Museumeiland liggen allemaal binnen loopafstand. Om nog maar te zwijgen van de leuke koffiebars en restaurants. 

Adres: Hochstraße 4, Berlijn  

Geopend van ma-zo: 7u30-20u – Reserveren verplicht

Tussen twee rivieren en onder grote bomen vind je The Hotel & City Camping Nord terug. Met zijn speeltuin en wandelingen langs waterwegen is deze camping niet alleen kind- maar ook hondvriendelijk. En voor de volwassenen onder ons is er een leuke biergarten. Wie graag de rust met het bruisende stadsleven combineert… Spandau Old Town of Siemensstadt ligt op vijf kilometer van de camping. 

Adres: Gartenfelder Straße 1, 13599 Berlin

Wil je een bezoek aan Berlijn combineren met een dagtrip naar Potsdam? Dan raden wij Campingpark Sanssouci aan. Ook deze prachtige plek ligt midden in de natuur en nog beter pal aan de Templiner See. Vanaf de camping word je gratis naar het openbaar vervoer gebracht. Dat brengt je binnen een half uur naar het hartje van de Duitse hoofdstad. Of je kan ook gebruik maken van de fiets en er samen een leuk tochtje van maken. 

Adres:  An d. Pirschheide 41, 14471 Potsdam, Germany

Reserveren verplicht

Berlijn citytrip stadscamping camper mobilhome Goboony camping sans soucis

Verblijven op de voormalige todesstreiffen? Dat kan je op deze bosrijke camping die vroeger een van de grensposten tussen Oost- en West-Berlijn was. De receptie in de oude wachttoren maakt het plaatje helemaal af. Laat de geschiedenis van deze camping je niet afschrikken, want deze plek is gemoderniseerd. Van een gezellige biergarten tot wifi: de camping is helemaal uitgerust. Leuke bonus? Met S-bahn Wannsee ben je een halfuur bij de Brandenburger Tor. 

Adres: Bäkehang 9 A , 14532 Kleinmachnow

Ook deze camping is een echt pareltje. Een meer waar je in kunt zwemmen, gelegen in een natuurgebied en een restaurant… Deze plek in een notendop: idyllisch. En hoewel de camping op het platteland ligt, ben je op een uurtje in het centrum van Berlijn met de wagen.

Adres: Teltower Straße 56, 15831 Blankenfelde–Mahlow

Reserveren is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

Deze camping ligt in een prachtig natuurgebied aan de Krossinsee en heeft heel wat in petto voor een verblijf met veel afwisseling. Het ligt dicht genoeg bij Berlijn om de stad te ontdekken en tegelijkertijd ver genoeg om te ontsnappen aan alle drukte. Zo kan je er ook probleemloos wandelen, fietsen en zwemmen. Bovendien is deze camping ook volledig uitgerust en beantwoordt hij aan al je noden. 

Adres: Wernsdorfer Straße 38 , Berlijn

Reserveren is niet verplicht

Met prachtige bossen, een open grasveld en een mooi strand… Is er een betere plek om je camper te parkeren? Deze camping, die aan de rivier de Havel ligt, is volledig uitgerust en ligt op een uur van het centrum met het openbaar vervoer.

Adres: Niederneuendorfer Allee 63 13587 Berlin (Spandau)

Reserveren niet verplicht, maar wel aangeraden

Wie viel kostet kamperen in Berlijn?

Kamperen in deze wereldstad… Voel je dat in je portefeuille, ja of neen? Een plekje op een van deze campings kost je tussen de €5 en €35. Wil je graag helemaal gratis kamperen? Dat kan! Duitsland kent de regel dat je op parkeerplaatsen gewoon mag overnachten. Hou er wel rekening mee dat je hier geen gebruik kan maken van sanitair. 

Berlijn citytrip stadscamping camper mobilhome Goboony camping Wohnmobil Oase Berlin

Aandacht, aandacht: Berlijnse milieuzone

Wist je dat Berlijn een van de eerste steden was die een milieuzone invoerde? De Umweltzone werd al in 2008 ingevoerd en houdt in dat enkel voertuigen met een groene milieusticker de stad in mogen. Wil je het centrum in, dan moet je zo’n milieuvignet aanvragen. Alle busjes of campers van voor 2006 komen hier niet voor in aanmerking. 

Meer info over het milieuvignet kan je hier terugvinden. 

Onze 6 favoriete hippe hotspots

  • Bikini Berlin: Geen strandkleding hier, wél een leuke mix van foods, cocktails en leuke kleine en lokale merken. En dan hebben we het nog niet over de fantastische rooftop die uitkijkt op de Berlin Zoo. 
  • Mauerpark Berlijn: Ben je een foodie of een échte vintage fan? Dan is Mauerpark op zondag the place to be. En als afsluiter is er karaoke. Samen met 2000 anderen kan jij jouw favoriete hits uit volle borst meezingen. 
  • Sammlung Boros: Kunst bekijken in een voormalige nazibunker. Dat kan je op deze plek. Er kunnen maar twaalf mensen tegelijkertijd binnen en dat maakt deze ervaring extra speciaal. Reserveren is dus de boodschap! 
  • Hackesche Höfe: Een zonnige of regenachtige dag? In deze historische Art Nouveau-gebouwen waarin theaters, modehuizen en een bioscoop schuilen, kan jij de Berlijnse sfeer hoe dan ook opsnuiven. 
  • Tiergarten: Voor wie even wil ontsnappen aan de drukte van de stad, is Tiergarten dé ideale plek. Het park leent zich uitstekend voor een fiets- of wandeltocht en valt te combineren met een van de vele bezienswaardigheden in de buurt. 
  • Birgit & Bier: Van festivals tot de tofste techno muziek: op deze outdoor locatie zal je jezelf niet snel vervelen. 

Goboony Berlijn citytrip camping stadscamping camper mobilhome

Hoe geraak je er?

Vanuit Brussel en Antwerpen kan je via de A2 met de camper op zo’n acht uur in Berlijn zijn. Vanuit Amsterdam doe je er zo’n 7u30 over. Te veel om in een trek door te rijden? Hou dan halt in Dusseldorf, Dortmund of Brunswick voor een Duitse roadtrip. Veel plezier! 

Helemaal zin gekregen in een Berlijnse citytrip? Boek dan nu je camper of ontdek welke andere steden nog toffe stadscampings hebben.