Met de camper door Europa

1 maart 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Europa

Wat is nou een mooier avontuur dan een tocht met de camper door Europa?! Ervaar de ultieme vrijheid van een huis op wielen, ontdek plekjes waar je anders nooit terecht was gekomen en trek als koning van de weg door Europa. Sleep jij jezelf liever iedere ochtend om 7 uur je vijfsterrenhotel bedje uit om een strandstoeltje te claimen? En kom je hier vervolgens de hele vakantie niet meer vanaf? Lees dan vooral niet verder want deze blog is voor de ECHTE avonturier.

Waarom moet ik met de camper door Europa?

Het hoofddoel van een vakantie is het ontsnappen aan de dagelijkse sleur en al je verplichtingen thuis. Maar waarom leggen we onszelf tijdens onze vakantie dan toch zoveel verplichtingen op? Tijdens een camperreis ben JIJ de baas! Niemand die je vertelt waar je heen moet, wanneer je mag in- en uitchecken, hoe lang je ergens mag blijven, hoe laat je moet opstaan of hoe laat je moet ontbijten. De ultieme vrijheid en ontspanning die je ervaart tijdens een camperreis is het gevoel wat we bij Goboony iedereen gunnen. Heb jij plannen voor een camperreis door Europa? In deze blog neem ik je mee langs mijn favoriete plekken, laat ik je wat camperroutes in Europa zien en geef ik je de tips die je nodig hebt voordat je met de camper door Europa gaat.Goboony-Met de camper door Europa- Foto 1

De mooiste plekjes van Europa

Om je wat inspiratie te geven zal ik je mijn 8 favoriete plekken in Europa laten zien. Wanneer je hier tijdens je camperreis in de buurt bent zijn deze bestemmingen zeker de moeite waard. De bestemmingen staan op willekeurige volgorde.

  1. Småland, Zweden

De regio Småland is Zweden zoals we het kennen van Pippi Langkous. Prachtige uitzichten over een groen heuvellandschap, uitgestrekte bossen met kronkelige riviertjes en de thuisbasis van een groot aantal wilde elanden. In juni en juli heb je een grote kans hier baby elanden tegen te komen! Ook heeft Småland prachtige kustlijnen langs het grootste meer van Zweden, het Vättern meer, en het eiland Öland. Öland bestaat uit groene weides vol met bloemen en grazend vee, mooie zandstranden en heerlijk water. In deze regio zijn er volop buitenactiviteiten en zijn er vele kleurrijke Zweedse stadjes te bezoeken zoals havenstadje Västervik en volgens velen de groenste stad van Europa Växjö.

  1. Pag & Plitvička, Kroatië

Pag

Pag is een schitterend eiland aan de Kroatische kust wat zich kenmerkt door de kale vlaktes die iets weghebben van een maanlandschap. Op grote delen van het eiland is geen begroeiing, enkel puntige rotsen. Toch is er ook veel groen op het eiland, langs de witte stranden vind je schattige badplaatsjes versiert met groene palmbomen. Op de velden op het eiland zie je veel kuddes schapen lopen. Het eiland Pag staat dan ook bekend om haar overheerlijke lamsvlees, en de zogenaamde Paški Sir, een traditionele schapenkaas.

De meren van Plitvička

Een stuk landinwaarts vind je de meren van Plitvička, een national park wat je zeker niet mag missen. Dit gebied omvat maar liefst 16 turquoise blauwe meren op verschillende hoogtes, omringd door diepgroene bossen waar onder meer bruine beren te zien zijn. Naast de meren zijn er in het park 90 watervallen, en kun je verschillende kalksteengrotten bezoeken. Ik raad je aan om het park vroeg in de ochtend, of in de namiddag te bezoeken in verband met drukte tussen 10:00 en 17:00. Voor een voorproefje van het park vind je hier een filmpje van het Plitvička National Park.Goboony-Met de camper door Europa- Foto 2

  1. Hallstättersee, Oostenrijk

Tussen de imposante Oostenrijkse bergtoppen ligt het adembenemende Hallstättermeer. Met haar 8,6 km2 oppervlakte, en 125 meter diepte, is het Hallstättermeer een van de mooiste van Oostenrijk. Rondom het meer is een prachtige fietsroute van 22 km af te leggen. Is 22 km een beetje teveel? Dan kan je halverwege lekker de boot terug nemen. Naast fietsen kun je er prachtig kanoën of wandelen, en zijn er meerdere zoutgrotten te bezoeken. Het dorpje Hallstätt was tot 1960 alleen met de boot te bereiken en telt slechts 800 inwoners. Hallstätt is een UNESCO-erfgoed, en wordt door velen gezien als het mooiste dorpje ter wereld! Zeker de moeite waard dus.

  1. Velika Planina, Slovenië

Dit authentieke herdersdorp op een 1.600 meter hoog plateau tussen de Sloveense bergtoppen wordt door velen gekroond als het mooiste dorp van Slovenië. De karakteristieke houten huisjes, verspreid over een groene weiden is een prachtig gezicht. Het dorp is het hele jaar te bezoeken maar alleen van juni tot september zijn de herders in het dorp en verkopen zij schapenkaas en melk. Voor de bergbeklimmers onder ons is er een mooie tocht naar het dorp, maar het dorp is ook via een kabel lift te bereiken. Ben je verliefd geworden op het dorp, huur dan vooral een van de klassieke houten herdershutten en geniet een paar nachten van de adembenemende omgeving.

  1. Tromsø, Noorwegen

Tussen de Noorse bergen, bossen en spectaculaire fjorden ligt de stad Tromsø. Tromsø is de ideale plek voor vakantiegangers die stad en natuur graag combineren. In de stad vind je verschillende musea en de meest noordelijke botanische tuin ter wereld. De omgeving zit vol met natuurfenomenen, zo gaat tussen 20 mei en 22 juli in Tromsø de zon niet onder! De zon is dan 24/7 boven de horizon te zien en geeft magische taferelen. Ook kan je tussen september en maart het noorderlicht bewonderen boven een uitzicht over de Tromsø zelf. Een adembenemend gezicht. In de wateren buiten de stad kan je heerlijk vissen. Kijk wel uit dat je geen walvis aan de haak slaat want die zijn er ook te bewonderen! Direct buiten de stad vind je de Noorse ongerepte natuur. Diepe wouden, bergen en natuurlijk de wereldberoemde fjorden. Een omgeving om je niet in te vervelen!Goboony-Met de camper door Europa- Foto 3

  1. Calabrië, Italië

Calabria is een authentieke regio, gelegen in de punt van de laars van Italië en beroemd om haar antipasti. Pikante worstjes, gedroogde tomaatjes, krokante aubergineballen,gevulde spaanse pepers, en noem maar op. Gek genoeg trekt deze regio geen hordes toeristen wat het juist een heerlijke plek maakt. De regio is vrijwel helemaal omgeven door water, en de kustlijn bestaat uit uitgestrekte stranden, imposante rotswanden en authentieke gebouwen. Neem je graag het roer in handen, dan kun je op de rivieren raften en kanoën. Wordt je liever rondgevaren, dan is een boottocht naar vulkanisch eiland Stromboli zeker een aanrader. Bij Catanzaro vind je een ideale plek voor de watersportliefhebber, ook kun je hier met de camper een van de grootste bruggen van Europa trotseren (de Catanzarobrug). Voor de wandelaars zijn er drie grote natuurparken, Parco Nazionale dell’Aspromonte, Parco Nazionale del Pollino en Parco Nazionale della Silla. Aan de Ionische Zee vind je natuurpark Cap Rizzuto, waar je over eindeloze witte stranden kunt wandelen.

  1. Asturias, Spanje

Asturias is onder de reizigers misschien niet de meest bekende Spaanse kustregio, maar het is bij uitstek een van de mooiste. De diversiteit van de regio zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is. Van historische steden tot kleurrijke badplaatsjes, van witte stranden tot ruige bergtoppen en koele grotten. Het Cantabrisch Gebergte is een paradijsje voor wandelaars en bergbeklimmers. Op een warme zomerdag valt er ook te wandelen door maar liefst 200 kilometer onderaardse gangen. De stad Gijón is zeker een bezoek waard vanwege de vele museums, het fantastische eten en de plaatselijke ciderproductie.

  1. De Alentejo, Portugal

Deze prachtige Portugese regio is qua oppervlakte net zo groot als Nederland maar met slechts 750.000 inwoners toch net iets rustgevender. Alentejo kenmerkt zich door stille stranden, eindeloze wijngaarden, rustige authentieke dorpjes en traditioneel eten. Eindeloze groene heuvels versierd met spierwitte huisjes, kurkeiken en olijfbomen. Binnen de Romeinse stadsmuren van Évora vind je een doolhof van smalle steegjes langs historische gebouwen. Enkele highlights van Évora zijn de prachtige kathedraal en de 2e of 3e eeuwse Romeinse tempel. In de regio kun je heerlijk wandelen langs de rivier de Guadiana, een bezoek brengen aan middeleeuws dorpje Monsaraz of een van de best bewaarde vestingsteden van Europa; Elvas. Kortom, de Alentejo regio is de perfecte plek om helemaal tot rust te komen en te proeven van de authentieke Portugese cultuur, zonder omver te worden gelopen door hordes toeristen. Een echte aanrader!

Tip! Nog meer inspiratie nodig? Bekijk hier onze blog over 7 verborgen pareltjes in Europa.Goboony-Met de camper door Europa- Foto 4

Camperroutes Europa

Hebben al deze mooie bestemmingen je de camperkriebels gegeven? En kan je niet wachten om jouw camperroute door Europa uit te stippelen? Om je nog wat meer te inspireren zal ik je kennis laten maken met een aantal camperroutes die wij bij Goboony ook mooi vinden. De uitgeschreven routes zijn langere roadtrips van 12 tot 26 dagen op de weg. Wanneer je voor zo’n afstand helaas niet de tijd hebt kan je natuurlijk altijd een stuk van de route gebruiken. Voordat je vertrekt is het belangrijk dat je alle informatie hebt om op reis te gaan. Onderaan deze blog geef ik je daarom nog een aantal tips en handige links om informatie te verzamelen.

Route 1

Landen: Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, Denemarken.
Aantal kilometer: 14.682 km
Dagen rijden: 26,5 (8 uur per dag)

Deze route loopt via Duitsland naar Zwitserland en Oostenrijk, om vervolgens weer door Duitsland naar het noorden te rijden en met de veerboot naar Zweden te varen. De route vervolgt zich dwars door Zweden via Stockholm en Östersund om vervolgens bij Bleik de Noorweegse grens over te gaan. De route loopt langs de Noorweegse kustlijn, met een uitstapje naar de Zweedse stad Kiruna om vervolgens van het meest noordelijke punt in Noorwegen weer naar beneden te rijden. De route loopt verder dwars door Denemarken en via Hamburg en Bremen weer terug naar Nederland.

Op de volgende website vind je een kaart van de route.

Route 2

Landen: België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Luxemburg.
Aantal kilometer: 11.561 km
Dagen rijden: 17 dagen (8 uur per dag)

Deze route brengt je via België naar Parijs en Bordeaux, om vervolgens de Spaanse grens over te gaan. Na een uitgebreid vertoeven aan de Spaanse kust vervolgt je weg zich via León naar Portugal. De route loopt langs de gehele Portugese kustlijn en vervolgens via Sevilla naar de oostkust van Spanje. Barcelona wordt verruild voor Zaragoza en via het Franse Lyon beleef je een d-tour naar alpengebied La Grave. Daarna steek je bij Genève de Zwitserse grens over en loopt de route via Bern en Zürich naar Liechtenstein. Na een prachtig stuk Oostenrijk steek je de Sloveense grens over om vervolgens een heel stuk langs de Sloveense kust naar Kroatië te rijden. Na genoten te hebben van de Kroatische kust en haar prachtige eilanden loopt de route door het midden van Slovenië en Oostenrijk terug naar Frankrijk. Het einde van de route loopt via het oosten van Frankrijk door Luxemburg en België weer terug naar Nederland.

Op de volgende website vind je een kaart van de route.

Route 3

Landen: België, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Luxemburg.
Aantal kilometer: 8.100 km
Dagen rijden: 12 dagen (8 uur per dag)

Deze route brengt je via het Belgische Antwerpen naar de stad van de romantiek Parijs. Vervolgens rijd je via Bordeaux naar Spanje en rijdt je vanaf Bilbao een mooi stuk langs de Spaanse kust. Vervolgens rijd je door naar het meest zuidelijke puntje van Spanje Tarifa, om vervolgens via Malaga en Madrid weer naar boven te rijden. De route gaat door langs kustplaats Montpellieren via het bovenste stukje Italië via Milaan naar het prachtige meer van Lugano in Zwitserland. De route geeft je een prachtige tour door Zwitserland, een land wat veel te bieden heeft. Daarna rijd je via Frankrijk en Luxemburg weer terug naar Nederland.

Op de volgende website vind je een kaart van de route.

Andere routes

Naast deze drie prachtige routes vind je op de volgende website de mooiste camperroutes van Europa. Ook Campercontact heeft nog een mooie verzameling van camperroutes voor je bij elkaar gezocht. Of wat dacht je van een bezoekje aan de Europese Alpen?Goboony-Met de camper door Europa- Foto 5

Tips

Een roadtrip met de camper is een super mooie ervaring, maar er zijn een aantal dingen die toch handig zijn om te weten. Waar zijn bijvoorbeeld mooie camperplaatsen? Waar vul ik mijn gasflessen bij? Hoe betaal ik voor tolwegen of krijg ik vignetten? Waar zijn milieuzones waar ik met mijn camper niet in mag? Hieronder geef ik antwoord op deze vragen en rijk ik je een aantal handige links aan.

Camperplaatsen
Wil je weten hoe je makkelijk de mooiste camperplaatsen van Europa vindt? Lees dan onze blog “Hoe vind je goede camperplaatsen in Europa?”.

Gasflessen
In Europa gelden verschillende regels wat betreft de aanschaf van gasflessen of het bijvullen van LPG. Allereerst hebben Europese landen verschillende aansluitingen, daarnaast verschillen de regels per land ook heel erg. Op verschillende websites vind je alle informatie over systemen voor gasflessen in Europa. 

Tolwegen en vignetten
Wanneer je een roadtrip door Europa maakt ontkom je niet aan de tolwegen en regio’s waar vignetten verplicht zijn. Op de volgende website vind je een overzicht van de tolwegen en vignetten in Europa.

Milieuzones
Sommige campers voldoen niet aan de voorwaarden om sommige milieuzones in te mogen rijden. De boetes verschillen per land maar kunnen erg oplopen. Belangrijk is dus dat je weet waar je wel en waar je niet mag rijden. Op de volgende website vind je een overzicht van de verschillende milieuzones in Europa.

Kan je niet wachten om jouw roadtrip door Europa te plannen? Ben jij klaar om jouw ideale hotel op wielen uit te zoeken? Op onze website vind je jouw droomcamper zeker!