Dit zijn de meest hondvriendelijke landen in Europa

22 mei 2023 in Bestemmingen, Camper- en campingtips & Voor reizigers

Niets leuker dan een kampeervakantie met je trouwe viervoeter aan je zijde. Of je nu gaat hiken in de bossen of bergen, pootje(s) baden in de zee of een rustgevende wandeling wil doen in de natuur: er zijn voldoende vakantiebestemmingen waar zowel jij als je furry friend plezier aan beleven. Hier vind je alvast een overzicht van de meest hondvriendelijke landen in Europa. 
Meest hondvriendelijke landen Europa camper Goboony

Top 5 hondvriendelijke landen in Europa

Voor een zorgeloze vakantie met je viervoeter hoef je gelukkig niet ver te reizen. Er zijn heel wat Europese landen die jou en je hond met open armen ontvangen. Op de meeste campings mag je hond zelfs gratis verblijven, bij andere betaal je slechts een kleine toeslag. Hou er wel rekening mee dat elk land zijn eigen regels heeft omtrent reizen met honden. Zo is het in sommige landen verplicht om je hond te muilkorven op het openbaar vervoer en moet je huisdier ook over de nodige inentingen beschikken. En natuurlijk moet je hond altijd en overal aangelijnd zijn, tenzij anders staat aangegeven. We zetten het hieronder allemaal voor je op een rijtje!

Tips voor je vertrek

  • Zorg dat je hond gechipt is en laat bij de dierenarts voor de zekerheid jouw gegevens op de chip nakijken. Ook het paspoort van je hond moet in orde zijn en hou je best te allen tijde bij je. 
  • Check op voorhand welke vaccinaties, zoals rabiës (hondsdolheid), verplicht zijn en hoe lang op voorhand het vaccin moet worden toegediend. Voor rabiës is dit meestal 21 dagen voor vertrek. 
  • Hoewel een muilkorf niet overal verplicht is, neem je er best een mee als je een horecazaak bezoekt of gebruik maakt van het openbaar vervoer. 
  • In België en Nederlandzijn er geen specifieke regels over hoe je je hond moet vervoeren in de auto. In andere Europese landen, bijvoorbeeld in Duitsland en Italië, is het wel verplicht om je hond vast te maken. Als je geen ruimte hebt voor een bench, kun je ook een speciale autogordel of -tuig kopen voor je hond. 
  • In veel Europese landen is een aansprakelijkheidsverzekering voor je hond verplicht. Dat is zeker het geval voor Frankrijk, Spanje, Denemarken en Italië. Check dit bij je verzekeraar. 

1. Duitsland

Duitsland staat hoog bovenaan het lijstje van meest hondvriendelijke landen in Europa. Je viervoeter mag er lekker mee op restaurant en is ook toegelaten in openbare gebouwen. En natuurlijk leent de Duitse natuur zich perfect voor een stevige wandeling om de benen en pootjes te strekken. Veel campings in Duitsland zijn bovendien uitgerust met hondenlosloopweides, ideaal voor een ochtend- en avondplasje en om even te ravotten met soortgenootjes. 

Naturcampingplatz am Springsee is zo’n hondvriendelijke camping. Het kampeerterrein ligt in de regio Brandenburg, op anderhalf uurtje rijden van de hoofdstad Berlijn. Op de camping is er een losloopweide van maar liefst 5000 m² en een omheinde zwemplaats voor honden. Elke viervoeter krijgt bij aankomst een klein welkomstgeschenk, en in de campingwinkel kun je ook speeltjes, snacks en hondenvoer kopen. Tot slot worden er ook gezamenlijke wandelingen georganiseerd in de omgeving van de camping. Zo’n wandeling duurt ongeveer 1,5u en kost 20 euro (vooraf reserveren). 

Prijs per nacht: vanaf € 21 voor twee personen (excl. elektra), € 3,50 per nacht per hond
Adres: Naturcampingplatz am Springsee, Am Springsee 1, D-15859 Storkow OT Limsdorf, Duitsland

2. Italië

Ook Italianen zijn dol op honden! Je viervoeter mag binnen in restaurants, cafés en ook in heel wat musea zijn honden toegestaan. Zo mogen ze mee tijdens een bezoekje aan grotten of archeologische sites, behalve in Rome (Forum Romanum). Er zijn zelfs supermarkten waar je hond mee binnen mag! Het is wel verplicht om altijd hondenpoepzakjes en een muilkorf bij je te hebben.

Italië heeft prachtige meren met bijhorende campings waar het heerlijk vertoeven is tijdens de zomer. Aan het Gardameer zijn bijvoorbeeld stukjes afgebakend waar honden mogen zwemmen. Maar ook de Italiaanse kust is ideaal om op warme dagen wat verkoeling te zoeken. Over het algemeen zijn honden toegestaan op de stranden in Italië, behalve in het hoogseizoen tussen mei en september. Maar wist je dat er vanaf mei in Rome een exclusief hondenstrand opent? Andere stranden waar honden zijn toegestaan herken je aan de bordjes met ‘Spiaggia per cani’. Tip: overdag kan het behoorlijk warm worden onder het Italiaanse zonnetje, dus neem zeker een parasol en voldoende water mee voor je hond! 

3. Tsjechië

Tsjechië is een erg populaire vakantiebestemming bij hondeneigenaren. In de hoofdstad Praag mag je hond bijna overal mee binnen, zelfs in de zoo. In de dierentuin moet je hond kort aangelijnd zijn (geen rollijn) en verplicht een muilkorf dragen als je hem even onbewaakt achterlaat, bijvoorbeeld bij een toiletbezoek. Ook de vaccinaties moeten in orde zijn, dus vergeet het hondenpaspoort met vaccinatiebewijzen niet!

Maar ook de natuur in Tsjechië is ideaal om samen met je viervoetige vriend te verkennen. Op ongeveer anderhalf uur van Praag ligt Kemp Děčín, een camping die zich vlakbij het Nationaal Park České Švýcarsko (Boheems-Zwitserland) bevindt. Dit park is ongeveer 8 hectare groot en heeft een spectaculair berglandschap met veel groen. Er zijn verschillende wandelroutes die je langs de mooiste plekjes in het park leiden. Let wel, de rotsachtige bergpaden kunnen de kussentjes van je hond z’n pootjes beschadigen, dus doe na de wandeling even een check-up (ook voor teken als je in het bos bent geweest). 

Prijs per nacht: € vanaf 19 voor twee personen (incl. elektriciteit), honden gratis
Adres: Polabí, 405 02 Děčín, Tsjechië

4. Frankrijk

In La Douce France ben je ook van harte welkom met je pluizige vriend. Aan de kust zijn er verschillende hondvriendelijke stranden en in de meeste horecazaken zijn honden toegelaten. Vooral het zuiden van Frankrijk is een heerlijke vakantiebestemming met je hond. De natuur is er prachtig en je kunt er zalige wandelingen maken. Wie fan is van het natuurlijk en historisch erfgoed, moet zeker een wandeling maken rond Anduze. Neem een kijkje bij de oude klokkentoren in de stadskern, of wandel langs de pottenbakkers van de beroemde Vase d’Anduze, die zijn oorsprong vindt in dit pittoreske stadje. Ook de kliffen van Peyremale zijn magnifiek en geven een mooi uitzicht over de streek. 

Overnachten kan op een kleine 4 kilometer van Anduze, op Camping Cévennes-Provence in Corbès. Het bosrijk domein beslaat zo’n 30 hectare waar je in alle rust je hond kunt uitlaten. Aan de receptie zijn gratis hondenpoepzakjes beschikbaar en een van de sanitaire gebouwen is uitgerust met een hondendouche. De camping ligt vlakbij 2 rivieren, in een daarvan mag je hond zwemmen. Heerlijk in de zomer!

Prijs per nacht: € 38 voor twee personen (all in) in het hoogseizoen, € 4,50 per hond
Adres (gps): 524 route des 2 Ponts 30140, Corbès, Frankrijk

 

5. Denemarken

Trek je richting Scandinavië met je hond? Dan is Denemarken zeker een aanrader. Of je nu gaat eilandhoppen of citytrippen: er valt genoeg te snuffelen voor je viervoeter in dit prachtige land. Zelfs als je naar Legoland in Billund gaat hoeft je hond niet thuis te blijven, zolang hij maar is aangelijnd. In het pretpark vind je zelfs gratis hondenpoepzakjes, speciale afvalbakken en drinkbakken. 

Verder vind je in Denemarken tal van hondenparken (hundeskov) waar je hond los mag en ook aan de Deense kust ben je meer dan welkom met je vierpotige vriend. Honden mogen loslopen op alle stranden, maar moeten tussen april en september wel aangelijnd zijn. 

Vakantiekriebels gekregen, maar heb je zelf geen camper? Geen nood, via Goboony vind je een ruime keuze aan campers waarin huisdieren zijn toegestaan. Nog meer inspiratie om erop uit te gaan met de hond? Woef magazine schreef een artikel over een camperroute doorheen Luxemburg! Dicht bij huis reizen? Deze 10 campings in Nederland ontvangen jouw hond en jij met open armen.