Camperreis door Centraal-Azië - Het avontuur van Karen en Rudy

31 oktober 2018 in Voor reizigers en Reisverslagen

Centraal-Azië staat al jaren hoog op mijn bucketlist en nu ik er al een beetje van heb mogen proeven in Iran, smaakt het alleen nog maar naar meer. Des te enthousiast werd ik van de foto’s van Karen en Rudy, die ik op Facebook voorbij zag komen. Ze zijn al 36 jaar samen en hebben vroeger vele toffe reizen gemaakt. Nu hebben ze gewacht tot de kinderen volwassen zijn om hun volgende reis te maken. Dat werd met een Volkswagen busje door Centraal-Azië!

Goboony met camper naar Centraal Azie

Hoe het allemaal begon

Hoe is het idee voor deze reis tot stand gekomen?
We hebben altijd al veel gereisd en nu ging het weer kriebelen. Ook was het hét moment om weer langere tijd op pad te gaan. Een stuk van de zijderoute stond al heel lang op ons verlanglijstje omdat we nieuwsgierig zijn naar hoe het daar is en wat we daar zouden meemaken. Het is echt onbekend terrein voor ons, want het zijn landen waar we nooit zijn geweest en die ook lang niet toegankelijk waren voor reizigers. Toen we de bestemming hadden gekozen, besloten we dat we de reis met eigen transport wilden doen en dan het liefst met een busje. Je bent dan namelijk helemaal zelfstandig. Je kunt stoppen waar je wilt, gaan waar je wilt en je kunt ook veel meer de natuur in. Als je met het openbaar vervoer gaat of met de gewone auto, zit je namelijk veel meer vast aan hotels. Je hebt dan minder vrijheid.”

Omdat we verwacht hadden dat de wegen slecht zouden zijn (en dat klopte ook), moest het wel een busje zijn dat makkelijk te reparen is en niet te veel elektronica heeft. We zijn toen op zoek gegaan en hebben ons oog laten vallen op dit T3 busje. We hebben hem speciaal gekocht voor deze reis. En het is heel fijn om met zo’n busje op pad te gaan, want het geeft een enorm gevoel van vrijheid.”

Hebben jullie veel gedaan ter voorbereiding op jullie reis?
We hebben een aantal lonely planets gekocht, veel informatie opgezocht op internet en het busje in orde gemaakt. Daar hebben we onder andere zonnepaneeltjes op gezet. Ook hebben we nagedacht over welk materiaal en welke reserveonderdelen we zouden moeten meenemen. Daarnaast hebben we de visums gecheckt en waar nodig geregeld, we hebben min of meer een route uitgezocht omdat we wisten hoe lang we hadden en we graag wilden weten hoeveel kilometer we per week konden doen, zonder dat we de hele tijd in het busje zouden zitten. Dat is het zo’n beetje. Een goede website die je kan helpen ter voorbereiding op een reis door deze landen is www.caravanistan.com. Die heeft ook up to date informatie over grensovergangen. Ohja, ook hadden we navigatie-apps op onze telefoon geïnstalleerd om offline als GPS te kunnen gebruiken. Maps.me is bijvoorbeeld een hele goede.”  

Goboony met camper naar Centraal Azie

De reis zelf

Waar zijn jullie allemaal geweest deze reis?
We zijn vertrokken vanuit Vilvoorde vlakbij Brussel. Daarna zijn we naar het noorden van Duitsland gereden naar Travemunde, daar hebben we de ferry genomen naar Helsinki in Finland en vanaf daar zijn we naar Rusland gereden. Dat is dan maar vier uur rijden al moet je er ook wel vier uur bij optellen aan de grens.”

In Rusland zijn we begonnen in St Petersburg. Vanaf daar zijn we naar het noorden van Rusland gereden tot in Petrozavodsk en daarna dwars door Rusland richting Kazachstan. In Kazachstan zijn we in Astana, de hoofdstad, geweest en toen dwars naar beneden naar Kirgizië. Van Kirgizië naar Tadzjikistan, waar we de Pamir Highway hebben genomen. Dat is echt een uitdaging als je een beetje avontuurlijk wilt rijden. Je rijdt op een super hoge weg, midden in het Pamirgebergte die destijds is aangelegd door de Russen om sneller in Afghanistan te komen. Van Tadzjikistan zijn we naar Oezbekistan gereden. Terug in Kazachstan hebben we de boot genomen van Aqtau naar Bakoe in Azerbeidzjan, waar we niet zo lang zijn geweest. Als laatst verbleven we drie weken in Georgië, wat echt heel leuk was. Uiteindelijk hebben we vanaf Batoemi de boot genomen naar Bulgarije en zo zijn we in een keer terug naar huis gereden. Het was een prachtige reis, we zijn 101 dagen weggeweest, we hebben 18000 km gereden, waarvan 6000 off piste. We hebben 44 keer in ons busje geslapen, 7 keer bij mensen thuis en de rest Airbnb en hostels. In steden sliepen we meestal niet ons busje. We hadden geen wc mee en dan is het in de stad altijd een beetje moeilijk.”

Goboony met camper naar Centraal Azie
Goboony met camper naar Centraal Azie

Wat was er zo bijzonder aan de reis?
Twee dingen die ons zijn opgevallen zijn de ongelofelijke gastvrije mensen en de landschappen. De mensen zijn heel nieuwsgierig. Ze willen weten wie je bent, waar je vandaan komt. We zijn echt op plaatsen geweest waar nooit toeristen komen en ik denk dat ons busje op ontelbare selfies staat. Iedereen wilde een foto nemen met ons en het busje erbij. We zijn uitgenodigd om mee te picknicken en zelfs om mee te eten bij mensen thuis. We zijn op een bruiloft uitgenodigd en we zijn op een feest voor studenten uitgenodigd. Het is hartverwarmend als je dat meemaakt. Dat was een van de dingen die ik echt prachtig heb gevonden. En de landschappen! De Kaukasus in Georgië is heel ruw en woest, in Kirgizië en Tadzjikistan zijn hoge bergen met besneeuwde toppen. Het is fenomenaal! En ook de weidsheid. Er is dan niemand, of je denkt tenminste dat er niemand is. Je ziet heel weinig mensen, je ziet heel weinig verkeer. Wij houden daar erg van.”

Was die gastvrijheid in alle landen?
Ja dat was echt in alle landen. Het zit echt in de cultuur om datgeen wat je hebt te delen. Ook is ons altijd geleerd dat het ex-communistische landen zijn en dat dat allemaal niet werkt. Dat wij de ‘goede’ zijn en zij de ‘slechte’. Maar als je daar bent, zie je dat dat helemaal niet zo is. Het is wel zo dat die landen een stuk armer zijn. Een maandsalaris ligt tussen de €200 en €250. Dat is echt niet veel. Alles is daar wel goedkoop, maar ook daar is dat echt niet veel. Mensen moeten het echt met de basics doen. Maar dat doen ze dan ook. Je denkt dan al snel bij jezelf ‘wij hebben gewoon veel te veel’. Het is een mooie realisatie. Ook omdat je zelf ook maar met een klein busje rijdt. We zijn 3,5 maand weggeweest en hebben helemaal niks gemist. We hadden alles mee wat we moesten hebben. Alle comfort, alle luxe. Het was gewoon compleet op die manier.”

Goboony met camper naar Centraal Azie

Op wat voor plekken hebben jullie overnacht? En hoe zochten jullie die?
Plekken vinden is redelijk makkelijk tegenwoordig, we kochten een lokale simkaart en daar zat dan ook internet op, dat helpt. Kampeerplekken zochten we op via de app Ioverlander (net als Freek en Inge). Al zochten we ook wel eens zelf plekken op. We hebben bijna altijd vrij gekampeerd. Alleen in Petrozavodsk in Rusland hebben we op een kleine camping gestaan en we hebben een keer op een picknickplaats gestaan waar je ook moest betalen. Voor de andere nachten gebruiken we booking.com en maps.me, het appje dat je offline op je telefoon kunt gebruiken. Verder heb je daar gewoon Airbnb en er zijn homestays, dat je bij mensen thuis kunt blijven. En ook de Lonely Planet staat vol met plekken waar je kunt overnachten. Zo is er dus altijd wel een plek waar je kunt blijven slapen.”

Ging het goed, al die tijd samen in zo’n klein busje?
Ja, dat is heel goed gegaan hahaha. Als je kijkt naar onze foto’s zie je dat we altijd aan het lachen zijn. Altijd een blij gezicht. We hebben van tevoren ook afgesproken, dat als er iets gebeurd met het busje, het maar gewoon zo is. Je gaat naar landen waar je niks van weet, waar wegen heel slecht zijn, er kan altijd iets gebeuren. Dat is dan jammer en op die momenten hebben we het gewoon op ons af laten komen. Als je al met zo’n gevoel vertrekt dan is het rustniveau veel lager, vooral als er dan wel wat gebeurt.”

Hebben jullie veel pech gehad?
“We hebben uiteindelijk twee keer panne gehad. Een keer was de linker achterveer gebroken, die heeft Rudy tijdelijk kunnen herstellen zodat we toch naar het dichtstbijzijnde stadje konden gaan. Dat was wel 3 of 4 uur rijden, maar we hebben daar wel een garage gevonden die het heeft gerepareerd. Het scheelde dat de garage waar we de bus hebben gekocht ons wat reserve onderdelen mee had gegeven, onder andere die veren omdat die snel kunnen breken. Dus dat was ideaal.”

Een tweede keer stonden we op 3200m hoogte, dat was wat minder. Toen hadden we een barst in de oliecarter en konden we het busje niet in de versnelling krijgen. Uiteindelijk hebben we het toch op kunnen lossen door de barst met a-componentenlijm te lijmen, weer te vullen met olie en dan naar beneden te rijden in de tweede versnelling. Zo zijn we toch nog bij een garage terecht gekomen. Daar hebben ze het gerepareerd. Dat is ook wel een cultuurverschil trouwens. Wij hebben hier een vervangcultuur, er moet dan een nieuw onderdeel in. Zij hebben nog echt een reparatiecultuur.”

Goboony met camper naar Centraal Azie

Goboony met camper naar Centraal Azie

Tips, tricks en andere handigheidjes

Welke tips willen jullie mensen meegeven die ook deze reis willen maken?
“Een tip voor deze reis is, leer een beetje Russisch. Het hoeft niet per se, maar het is wel handig. Dat hoort ook nog bij mijn voorbereiding trouwens. Ik heb een keer in de week avondschool Russisch gedaan en Rudy heeft het gedaan met het appje Duolingo. Het is gewoon heel handig omdat je dan een beetje met mensen kan praten, dan heb je iets gemeenschappelijks. En na een tijdje weet je wat je moet zeggen. Het zijn vaak dezelfde gesprekken die je hebt.  ‘Waar kom je vandaan, waar ga je naar toe, hoe zit je gezin in elkaar, waar werk je, wat verdien je?’, dat zijn zo de dingen die ze willen weten. Dus na een tijdje konden we toch wel best een woordje Russisch.”

Overigens heb ik wel al veel vragen gehad over de veiligheid, maar het is daar super veilig en ik denk eigenlijk dat het veiliger is dan bij ons. Die regimes zijn vaak min of meer dictatoriaal en dat maakt het eigenlijk juist veilig want iedereen loopt binnen de lijntjes. Er is bijna geen misdaad en dat is wel een rustig gevoel als je vrij gaat kamperen.”

Goboony met camper naar Centraal Azie
 

Het is verder ook wel handig als je iets van techniek weet. Het hoeft ook niet, maar het is wel makkelijk. En wat ik ook zeker zou aanbevelen, is dat je een reservesleutel verstopt op een plaats die alleen jij weet en waar je bij kunt als je de bus sluit, voor het geval je de sleutel kwijtraakt. En de belangrijkste tip: ga het gewoon doen! Het is fenomenaal mooi en je maakt zoveel mee. Wacht alleen niet te lang want nu is er nog niet veel toerisme, terwijl er wel al een beetje infrastructuur is. Over 10 jaar is het misschien te laat, dan krijg je veel meer toeristen en dan is de charme weg.”

Welke dingen mag je niet vergeten mee te nemen op zo’n reis?
Een goed humeur en geduld, veel geduld. Je moet soms erg lang wachten. En meerdere creditcards is ook wel handig. Ik zou per persoon zeker twee creditcards meenemen, want als er dan een geblokkeerd wordt, heb je nog een reserve. Van de donsdeken hebben we ook veel plezier gehad, zeker als je zo hoog bent, is het toch wel koud. En wat we zeker heel veel hebben gebruikt is duck tape. We hadden 3 rollen mee en die zijn bijna allemaal op.”

Ook belangrijk zijn reserveonderdelen voor je busje. Wij waren in Astana en onze uitlaat was losgetrild. Dat zit vast aan een ophangbeugel. Die is echt alleen voor de T3, en het was kapot. We zaten bij een kleine garage en ik denk dat ze een uur of twee drie gebeld hebben. Plotseling zeiden ze dat ze het hadden gevonden. Toen is iemand het gaan halen en voila, iemand heeft het gemonteerd en het was klaar. Door zelf een stuk mee te nemen dat echt alleen past op jouw camper kun je dit voorkomen, al kunnen ze ook veel repareren.”

We hadden ook een pispotje mee dat je ook kan gebruiken als emmer. Die hebben we gebruikt als de motor oververhit raakte. Het is een trucje dat we van de locals hebben geleerd. We stopten dan bij een riviertje of beekje om water te halen en dan terwijl de motor draaide goten we het water op de ventilator, op het rooster voorop. Dan koelt de motor heel makkelijk af en konden we weer verder rijden. Maar dat kan je ook doen met een pan of een afwasteil. Je kunt verder ook alles kopen, dus als je iets mist of iets nodig hebt, dan koop je dat gewoon. Misschien niet op het moment dat je het echt wilt, maar uiteindelijk is alles te krijgen.”

Goboony met camper naar Centraal Azie

Goboony met camper naar Centraal Azie

Hebben jullie alweer nieuwe reisplannen?
We hebben er ook aan gedacht om te verschepen naar Afrika, en te reizen door Zuid-Afrika Namibië, Victoria Watervallen. Dat wordt de volgende haha. Dan kan ik mooi over een paar jaar op mijn werk vragen, weet je nog wat ik toen heb gedaan, dat zou ik nog wel eens willen doen ;).”

 

Ga net als Rudy en Karen ook in een Volkswagen T3, door een Volkswagen camper te huren.