Alles over het gebruik van Mobilhomes in België

24 januari 2019 in Voor campereigenaren

Mobilhomes zijn populair, er worden er steeds meer verkocht en verhuurd. Er zijn wel een aantal dingen waar je dan rekening mee moet houden. Je voertuig moet aan bepaalde eisen voldoen, je hebt soms aangepaste snelheden, er zijn milieuzones waar je niet in mag en overnachten kan ook niet zomaar overal. In dit artikel vind je alle informatie.  

Goboony Alles over het gebruik van Mobilhomes in België

Wet- en regelgeving voor mobilhomes

Allereerst is het goed om te weten wanneer een voertuig nu officieel een mobilhome is. In België is een mobilhome ‘elk voertuig uit categorie M voor speciale doeleinden waarvan een deel van de constructie woonaccommodatie omvat’. Die woonaccommodatie moet ten minste bestaan uit de volgende onderdelen: zitplaatsen en tafel, slaapaccommodatie die met of zonder behulp van de zitplaatsen kan worden gecreëerd, kookgelegenheid, opbergfaciliteiten. Dit moet allemaal ook vast zitten, behalve de tafel, die mag wel zo zijn dat hij verwijderd kan worden.

Voor het gebruik van gordels zijn verschillende regels, afhankelijk van hoe oud de mobilhome is. Mobilhomes die voor het eerst in het verkeer gebracht zijn vóór 1 januari 1991 hoeven geen veiligheidsgordels te hebben. Mobilhomes die tussen 1 januari 1991 en 31 maart 2003 voor het eerst in het verkeer zijn gebracht, hebben wel een verplichting voor veiligheidsgordels maar alleen voor de bestuurdersstoel en de bijrijdersstoel. Mobilhomes die na 31 maart 2003 voor het eerst in het verkeer zijn gebracht moeten een veiligheidsgordel hebben bij alle naar voren en naar achter gerichte zitplaatsen, ook in het woongedeelte. De zijdelingse zitplaatsen hebben deze verplichting niet. Als je stoel een gordel heeft moet je die ook altijd dragen als je onderweg bent. Ook moeten plaatsen met een gordel eerst gebruikt worden, je mag dus niet op een plaats zonder gordel gaan zitten als er nog een zitplaats met gordel vrij is. 

Voordat een belgische mobilhome de weg op mag, moet deze eerst gekeurd worden in een keuringsstation waar een administratieve keuring en weging wordt gedaan. Bij de weging wordt er gekeken naar het nuttig laadvermogen, het aantal beschikbare zitplaatsen en het gewicht aan bagage dat in de mobilhome vervoerd mag worden. Wanneer je heel zware meubels gebruikt kan het dus zo zijn dat je minder bagage en/of personen mag vervoeren. Laat daarom altijd de verkoper van de mobilhome in het contract vermelden hoeveel passagiers er in het voertuig vervoerd mogen worden.

De meeste mobilhomes zullen een toegestane lading van 3,5 ton hebben. Dit staat aangegeven op het kentekenbewijs. Als er staat aangegeven dat de mobilhome 3,5 ton mag hebben, dan kun je dit voertuig besturen met rijbewijs B. Als op het kentekenbewijs staat dat de toegestane maximum massa meer dan 3.500 kg bedraagt, heeft de chauffeur het groot rijbewijs C(1) nodig. Houd wel rekening met deze toegestane lading. Soms worden er controles uitgevoerd waarbij je kans hebt op een bekeuring of de eis kunt krijgen om de lading te lossen. Mocht je mobilhome gewogen worden, dan is er wel een weegcorrectie, maar in België is die correctie maar 3,3%. In Nederland is dit rond de 5%.

Wanneer de mobilhome wordt verkocht is een tweedehandskeuring verplicht, daarna wordt de mobilhome pas ingeschreven op naam van een nieuwe eigenaar.

Verkeersregels België

Als je met je mobilhome door België rijdt zijn er ook verkeersregels waar je je aan moet houden. Allereerst is het natuurlijk goed om te weten wat de snelheidsregels zijn, die zijn voor mobilhomes niet anders dan voor auto’s. Buiten de bebouwde kom rijd je op Vlaamse wegen 70 km per uur en in Wallonië 90 km per uur. In het hele land is op de snelwegen de maximum snelheid 120 km per uur, behalve als je aan mobilhome rijdt van meer dan 3,5 ton, dan is de maximumsnelheid 90 km per uur.

Als je in de winter de weg op gaat zijn winterbanden en sneeuwkettingen niet verplicht. Wat je wel altijd aan boord moet hebben zijn een gevarendriehoek en veiligheidshesje en een brandblusser.

Goboony Alles over het gebruik van Mobilhomes in België

Milieuzones België

In Brussel en Antwerpen gelden milieuzones of lage emissiezones. Het doel van de milieuzone is om de luchtkwaliteit aan de Europese normen te laten voldoen. Mobilhomes vallen vaak ook binnen de categorie van vervuilende voertuigen en mogen daarom soms de milieuzones niet in. Over het algemeen gelden de maatregelen voor mobilhomes op diesel van voor 2006 of de mobilhomes tot 2001 mét roetfilter. Mobilhomes met een benzinemotor mogen alleen de zone in als ze van na 1992 zijn. Als je deze zones toch inrijdt kun je rekenen op een boete van €150. Meer informatie vind je in dit artikel over Milieuzones in België.

Gebruik van de mobilhome

Het is ook goed om te weten waar je mag overnachten in België. Wildkamperen is bij wet verboden. Doe je het toch en word je gepakt? Dan kan je rekenen op een boete van rond de €140,-. Wel kun je eventueel op parkeerplaatsen (ook langs snelwegen) overnachten. Houd er wel rekening mee dat de regelgeving hiervan lokaal bepaald wordt. Het is niet altijd duidelijk aangeduid, dus voor de zekerheid kan je het beste de regelgeving navragen bij de plaatselijke politie of op de website van de gemeente kijken. Kan je geen informatie vinden zorg er dan voor dat je maximaal 24 uur op een plek blijft staan. Vertoon voor de zekerheid geen kampeergedrag. Zet dus niet je luifel uit om gezellig buiten te eten. Voor het gewoon parkeren van een mobilhome gelden meestal dezelfde regels als voor gewone auto's.

Verder zijn er op veel plaatsen in België zogenoemde camperplaatsen. Dit zijn terreinen speciaal ingericht om te overnachten met een mobilhome. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en ook in allerlei verschillende prijsklassen. Soms vind je ze op een boerenerf waar je warm wordt ontvangen door de eigenaren, soms zijn het afgelegen parkeerterreinen waar je incheckt bij een paal of waar je zelfs gratis kunt staan. Er zijn verschillende apps (campercontact en park4night bijvoorbeeld)  waarop deze plaatsen staan. Zo zijn ze heel makkelijk te vinden, ook als je al onderweg bent en een plaats in de buurt zoekt. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon naar een camping gaan. Soms hebben die speciale plaatsen voor mobilhomes, maar vaak krijg je gewoon een plek toegewezen op de camping. Het voordeel van een camping is vaak dat de plaatsen iets ruimer zijn opgezet en je iets meer privacy hebt.

Brandstof is in heel België goed verkrijgbaar, ook LPG is redelijk goed te verkrijgen. Meer informatie hierover vind je in het artikel over tanken in België.

Een overzicht voor het bijvullen van gasflessen vind je hier. Water kun je vaak bij campings en camperplaatsen bijvullen, ook kun je in de app campercontact zoeken naar servicestations voor mobilhomes.

Goboony Alles over het gebruik van Mobilhomes in België