Top 5 campings in Nederland om te kamperen in de herfst

14 september 2022 in Tips voor reizigers, Campings en camperplaatsen & Nederland

Herfst.. Ik noem het liever indian summer, want herfst hoeft helemaal niet gelijk te staan aan regen en kou. Vroeger ging ik zelf altijd met mijn ouders in de herfst op vakantie en eigenlijk hebben we maar een vakantie regen gehad, voor de rest herinner ik me mooie zonnige dagen in het bos. Nu ik helemaal into camperen ben, ben ik ook helemaal enthousiast over camperen in de herfst. Je bent lekker in de natuur, maar kunt ‘s avonds wel knus binnen zitten. Heerlijk! Deze campings in Nederland zijn ook nog eens helemaal herfstproof en geschikt voor camperaars.

Goboony campings Nederland herfst

1. Het Bos Roept! - Slootdorp, Noord-Holland

Camping Het Bos Roept is een verrassende kampeergelegenheid tussen bomen, struikgewas en natuurlijke bosbewoners. Het is een bijzondere locatie waarbij een gevoel van rust en vrijheid voorop staat. Wie je ook bent en hoe je ook het liefst kampeert, iedereen is welkom (zelfs boten) en je mag overal staan, want overal zijn stroompunten. Extra bijzonder is dat Het Bos Roept altijd open is, dus of je nu houdt van kamperen in de zomer of juist midden in de natuur wilt zijn in de herfst of winter, je bent altijd welkom. Een groot pluspunt vind ik dat je gewoon een fikkie mag stoken en mag koken op vuur. Dat kan in de vuurhut of op je eigen plek, maar neem dan wel even een vuurschaal mee of leen er een. Niks knusser dan op een frisse herfst avond samen te kruipen bij een kampvuurtje, toch? Ook pluspunten voor het feit dat Het Bos Roept zich laat leiden door de natuur. Ze vangen het hemelwater op, gebruiken zonneboilers om water te warmen (zonne-energie) en passen duurzaam materiaal toe dat ook weer geschikt is voor hergebruik. Alles is bio-based.

Je leest het al, de camping is een beleving op zich, maar ook in de omgeving is van alles te doen. Daar kunnen de eigenaren Sasja en Gidus je alles over vertellen. Aanrader!

2. De Thyencamp - Hooghalen, Drenthe

Als wij dan vroeger op vakantie gingen in de herfst, gingen we vaak naar Drenthe. Daarom hoort er in dit lijstje natuurlijk een camping in Drenthe thuis. Alleen al de geur die er hangt en de kleuren die je ziet van het herfstbos, geven me een instant vakantiegevoel.

De Thyencamp is een milieuvriendelijke natuurkampeerterrein. Dit zie je in verschillende dingen terug. Zo hebben ze zonnepanelen die voor een groot deel van de elektriciteit zorgen. Ook hebben ze een stukje windmolen gekocht die voor een mooie aanvulling zorgt. De rest van de elektriciteit wordt gekocht bij Greenchoice. Voor warm water hebben ze twee systemen met zonnecollectoren en zonneboilers en ook hebben ze en energiebesparende maatregelen genomen. Verder worden de wc’s doorgespoeld met grijs water, regenwater dat wordt opgevangen in speciaal daarvoor geïnstalleerde silo's. Daarmee besparen ze 8000 liter schoon leidingwater per jaar. Alleen hierom is de Thyencamp een bezoekje waard.

De kampeerplaatsen zijn ook top. Het zijn ruime beschutte kampeerplaatsen tussen de fruitbomen. Op de achtergrond klinken vrolijke geluiden van vogels, koeien en de haan en de kippen. Alle plaatsen hebben zicht op het unieke landschap. Extra knus is het bij de picknicktafels waar in de vuurschaal een kampvuur mag worden gemaakt. Zo zou je het kampeerterrein bijna niet hoeven te verlaten, maar doe dat toch maar. In de omgeving is het namelijk heerlijk wandelen en fietsen, vooral in de herfst. De camping is open tot en met 1 november.

Goboony campings Nederland herfst

Heb je geen camper, maar zou je deze campings graag bezoeken? Huur dan een via Goboony

3. Streekpark Klein Oisterwijk - Oisterwijk, Noord-Brabant

Het Streekpark Klein Oisterwijk is al in 1967 opgericht en daarna altijd binnen de familie van de huidige eigenaar gebleven. De huidige eigenaar, Ernst Jonkers, heeft nog heel wat obstakels moeten overwinnen om de camping zo te maken zoals ie nu is, maar is altijd positief gebleven. Ik weet zeker dat dat heeft bijgedragen aan het succes van deze camping waar natuur- en streekbeleving voorop staat.

De camping is van alle gemakken voorzien en verder is er op het terrein van alles te beleven. Zo is er een streekwinkel die ook als informatiecentrum fungeert, zijn er twee restaurants op het terrein en is er eigenlijk zoveel te zien en doen in en rondom het streekpark dat het teveel is om op te noemen. Ik zou zeggen, neem vooral eens een kijkje op de website van het Streekpark en kijk zelf waarom je deze herfst hier naar toe moet. Bonustip: Het streekpark is ook niet ver van de Efteling dat vanaf 12 november extra sprookjesachtig is tijdens de Winter Efteling.

4. Camping de Duinpan – Noordwijk, Zuid-Holland

Ikzelf ga in de herfst altijd het liefst het bos in, maar het is natuurlijk ook heerlijk om tijdens je vakantie uit te waaien aan zee. Camping de Duinpan in Noordwijk is dan een ideale camping. De knusse camping ligt aan de voet van de duinen en aan de andere kant van de duinenrij ligt het 13 kilometer lange strand met de Noordzee, waar je een heerlijk lange strandwandeling kunt maken. Je kunt ook lekker fietsen door de duinen en wil je toch ook nog even het bos in? Dat kan in het bosrijke natuurgebied van Staatsbosbeheer dat in de buurt ligt. Ook leuk zijn de vele evenementen in Noordwijk en omgeving. Aan het einde van de dag plof je lekker ergens neer op een verwarmd terras. En laten we eerlijk zijn, jullie hebben toch ook alweer zin in een grote mok warme chocolademelk met slagroom? Dat smaakt mij in ieder geval een stuk beter op een wat koudere dag.

De camping is ook helemaal klaar voor de herfst en daarna de winter. Het toiletgebouw is verwarmd en er is altijd een broodjesservice. Verder heeft De Duinpan wireless internet, een antennesysteem en fietsverhuur. Iedere plaats heeft een eigen elektra-aansluiting van 16 ampère, wat wil je nog meer?

Goboony campings Nederland herfst

5. Camping de Pampel - Hoenderloo, Gelderland

Camping de Pampel ligt aan de rand van Hoenderloo, midden in de natuur, maar ook dichtbij steden als Apeldoorn en Arnhem. Vanaf de camping stap je zo de Veluwe op, en die is nou eenmaal vet mooi in de herfst! Alleen al de kleuren van de bomen zijn prachtig en daarnaast zijn wilde dieren veel makkelijker te spotten. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd en mocht het toch eens regen dan duik je gewoon het Kröller-Müller Museum in.

Even geen zin in natuur? Duik het overdekte zwembad van de camping in met je kinderen, maak een cultureel uitstapje naar Apeldoorn of Arnhem of vraag op de camping naar andere activiteiten in de omgeving. Vergeet trouwens ook niet te genieten van de camping zelf. Er zijn allerlei verschillende kampeerplaatsen. Zelfs plaatsen met privé sanitair!

# Extra tips

Ik ben zelf enorm fan van natuurkampeerterreinen. Er zijn een heel aantal terreinen open in de herfst. Via de terreinzoeker kun je gemakkelijk vinden op welke terreinen je terecht kunt. Filter natuurlijk ook even op camper, dan weet je zeker dat er ook een plekje is voor jou. Leuke terreinen zijn bijvoorbeeld de Zanderdennen, de Amstelkade en ‘t Veerse Gat. Niet gevonden wat je zocht? Je kunt ook een kijkje nemen op bijzonderecamping.nl. Ook leuk: Campspace! Ook hier kun je mooie camperplaatsen en campings voor de herfst boeken. De terreinen zijn vaak lekker kleinschalig en liggen vaak op privé terrein. Erg knus voor in de herfstvakantie.Goboony campings Nederland herfst

Overigens nog een leuk weetje: Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat Nederlandse campings in de eerste helft van 2018 1,6 miljoen campinggasten mochten begroeten. In vergelijking met vorig jaar is dat een groei van 7,5%! Doen jullie mee om deze groei door te zetten in de tweede helft van het jaar? Huur nog snel een camper of huur een camper voor de herfstvakantie en ga op pad! Laat me het vooral ook even weten als jij nog een camping in dit lijstje mist!