Tolwegen Kroatië

26 september 2018 in Bestemmingen, Tips voor reizigers, Kroatië & Tolwegen en -vignetten

In deze blog vertellen we je alles dat je moet weten over tolwegen in Kroatië. Je zult op je reis door Kroatië namelijk best eens een tolweg tegen kunnen komen. Het is verstandig om hier voor vertrek rekening mee te houden en te kijken waar je tol moet betalen. In deze blog vertellen we jou waar je rekening mee moet houden en welke handigheidjes je in het achterhoofd moet houden.

Goboony tolwegen Kroatië

Toltrajecten Kroatië

Als je alle tolwegen in Kroatië wilt vermijden om zo geen geld kwijt te zijn, kan je rekening houden met een reis die erg lang gaat duren. Dit raden wij dus ook sterk af, uiteindelijk ben je namelijk meer brandstof kwijt dat ongeveer gelijk is met het bedrag wat je anders voor tol had moeten betalen. Wanneer je kiest voor de kortere reis zul je te maken hebben met de toltrajecten. Hieronder hebben we de belangrijkste tolwegen onder elkaar gezet. Dit zijn direct ook de drukste tolwegen van Kroatië, houdt hier daarom ook rekening mee met het plannen van de reis.

 • A1 Zagreb - Split - Dubrovnik

 • Tunnel Sveti Ilija

 • A2 Zagreb - Macelj

 • A3 Zagreb - Lipovac -Osijek

 • A3 Zagreb - Bregana

 • A4 Zagreb - Gorican

 • A7 Rupa - Rijeka

 • Krkbrug

 • A11 Zagreb - Sisak

Goboony tolwegen Kroatië

Toltarieven in Kroatië

De tarieven voor tol verschillen in Kroatië per weg en per voertuig. De voertuigen zijn ingedeeld in vijf categorieën:

 • Categorie Ia – Motorvoertuigen met de kenmerken van een motor met twee, drie of vier wielen

 • Categorie I – Motorvoertuigen met twee assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as. Met uitzondering van motorvoertuigen uit categorie IIb.

 • Categorie IIa – Motorvoertuigen met drie of meer assen en een hoogte tot 1.30m gemeten bij de eerste as.

 • Categorie IIb – Motorvoertuigen met twee assen met een hoogte van meer dan 1.90m en een maximum toegestaan gewicht van 3500kg.

 • Categorie III – Motorvoertuigen met twee of drie assen met een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as, een maximum gewicht van meer dan 3500kg, inclusief motorvoertuigen van categorie IIb met een aanhanger.

 • Categorie IV – Motorvoertuigen met vier of meer assen, een hoogte van meer dan 1.30m gemeten bij de eerste as en een maximum gewicht van meer dan 3500kg.

Op deze pagina kun je terecht om de precieze tol te berekenen.

Het betalen van tol

Ondanks het feit dat Kroatië nu lid is van de EU zal de euro hier voorlopig nog niet ingevoerd worden. Dit betekent dat er nu nog gewoon met Kuna’s betaald moet worden. Voor 1 euro krijg je ongeveer 7,50 kuna, oftewel 7 kuna en 50 lipa. In Kroatië kun je maar op weinig plekken met euro’s betalen. Bij de tolhuisjes aan de snelweg kun je naast kuna’s en een creditcard wel met euro’s betalen. Wanneer je met euro’s betaald bij een tolhuisje krijg je wel als wisselgeld kuna’s terug. Onze tip is om wel met kuna’s te betalen, aangezien je dan voordeliger uit bent.

Goboony tolwegen Kroatië

Tip

In de zomermaanden zijn de wegen vanzelfsprekend enorm druk en kunnen de wachttijden bij de tolpoorten in Kroatië snel oplopen. Houd hier rekening mee en ga niet op de drukste dagen rijden. We weten natuurlijk dat je er soms niet onderuit komt en dat je soms genoegen moet nemen met enkele uren vertraging. Probeer deze vertraging zo klein mogelijk te houden en ga vooral niet op de zaterdag rijden. De zaterdagen zijn namelijk de drukste dagen van de week in Kroatië, vooral zwarte zaterdag is enorm druk.

Om de files zo veel mogelijk te vermijden raden wij aan om naar Koper te reizen en vanaf daar naar het zuiden naar de grensovergangen Dragonja en Secovlje te rijden, deze liggen vrijwel naast elkaar. Als je tussen Ljubljana en Koper op de snelweg bij Postonja de afslag richting Ilirska Bistrica kiest, kan je doorrijden naar Opatija en Istrië en vandaar kan je weer verder rijden. Bij Rupa ga je de grens over naar Kroatië. Voor een goed overzicht van de wegen van Kroatië verwijzen we je naar deze plattegrond.

Een prachtige camper bij Goboony gehuurd? Interesse in bestemmingen in Kroatië? Lees deze tips dan voor vertrek nogmaals door en vraag de eigenaar om tips. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je reis wordt!

Bekijk aanbod