Tolwegen Kroatië

26 september 2018 in Tips voor reizigers, Tolwegen en -vignetten & Kroatië

In deze blog vertellen we je alles dat je moet weten over tolwegen in Kroatië, want ook in Kroatië kun je die tegen komen. Met deze informatie lees je je goed in en ben je op de hoogte van alles omtrent tol in Kroatië. 

Tol in Kroatië

Voor wie goed voorbereid de snelwegen van Kroatië wil begaan, zijn een aantal dingen van belang. Zo is het goed om te weten dat alle autosnelwegen in Kroatië tolwegen zijn (m.u.v. de snelweg bij Zagred). Stippel vooraf je route een klein beetje uit, zodat je weet welke toltrajecten je zult moeten nemen en welke je kunt vermijden. Ook is het fijn om te weten hoe je de tol in Kroatië kunt betalen.   

Goboony tolwegen Kroatië

Toltrajecten Kroatië

Je kunt ervoor kiezen je GPS in te stellen op tolwegen vermijden. Vaak rijd je dan hele mooie routes en is de reis een avontuur op zich. Toch moet je er dan wel rekening mee houden dat je langer onderweg bent en dat kan zorgen voor hogere brandstof kosten. Om te bepalen wat voor jou het beste werkt, heb ik een lijstje gemaakt van alle toltrajecten in Kroatië. Voor een goed overzicht van de wegen van Kroatië verwijs ik je ook graag naar deze plattegrond.

 1. A1 Zagreb - Split - Dubrovnik
 2. Tunnel Sveti Ilija
 3. A2 Zagreb - Macelj
 4. A3 Zagreb - Lipovac -Osijek
 5. A3 Zagreb - Bregana
 6. A4 Zagreb - Gorican
 7. A7 Rupa - Rijeka
 8. Krkbrug
 9. A11 Zagreb - Sisak

Toltarieven en hoe te betalen 

De tarieven voor tol verschillen in Kroatië per weg en per voertuig. Op deze pagina kun je terecht om de precieze tol te berekenen. Vooraf is het in ieder geval goed om te weten dat voertuigen zijn ingedeeld in de volgende vijf categorieën:

 1. Klasse IA: motoren, trikes en quads.
 2. Klasse I: voertuigen niet hoger dan 1,90 m met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kg.
 3. Klasse II: (a) voertuigen hoger dan 1,90 m met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kg, bijvoorbeeld campers.
 4. Klasse II: (b) voertuigen uit klasse 1 met een aanhangwagen of caravan, ongeacht de hoogte van de aanhangwagen of caravan.

Betalen kan in zowel euro's als kuna's. Om dat te kunnen doen, moet je een bemand tolpoortje kiezen. Je kunt ook betalen met je creditcard. Daarnaast is er ook een vignet in Kroatië, of eigenlijk meer een tolbadge. Het vignet van Kroatië is een prepaidkaartsysteem onder de naam ENC. Met dit systeem krijg je ongeveer 20% korting op de toltarieven en het voordeel is ook dat je bij drukte niet lang hoeft te wachten. Je kunt de tolbadge kopen bij tolstations. 

Tip

In de zomermaanden zijn de wegen vanzelfsprekend enorm druk en kunnen de wachttijden bij de tolpoorten snel oplopen. Houd hier rekening mee en ga niet op de drukste dagen rijden. We weten natuurlijk dat je er soms niet onderuit komt en dat je soms genoegen moet nemen met enkele uren vertraging. 

Om de files zo veel mogelijk te vermijden raad ik aan om naar Koper te reizen en vanaf daar naar het zuiden naar de grensovergangen Dragonja en Secovlje te rijden, deze liggen vrijwel naast elkaar. Als je tussen Ljubljana en Koper op de snelweg bij Postonja de afslag richting Ilirska Bistrica kiest, kan je doorrijden naar Opatija en Istrië en vandaar kan je weer verder rijden. Bij Rupa ga je de grens over naar Kroatië.

Een prachtige camper bij Goboony gehuurd? Interesse in bestemmingen in Kroatië? Lees deze tips dan voor vertrek nogmaals door en vraag de eigenaar om tips. Hoe meer je weet, hoe makkelijker je reis wordt!