South West 660 met de camper: onze tips voor deze iconische roadtrip

12 mei 2023 in Bestemmingen, Voor reizigers, Camperroutes & Verenigd Koninkrijk

De South West 660 is een vrij recente route die de kronkelende Engelse kustlijn volgt van Poole, Dorset tot Watchet, Somerset. Zoals het cijfer in de naam doet vermoeden, is het een vrij lange route die voornamelijk langs rustige, schilderachtige wegen loopt. Om jou de roadtrip van je dromen te bezorgen, verzamelden we alvast de nodige info en tips om de South West 660 met de camper te rijden. South West 660 Engeland Roadtrip camperroute goboony

South West 660 in verschillende etappes

De South West 660-route is opgesplitst in 12 delen van ongeveer 50 mijl - oftewel 80 kilometer - lang. Ze doorkruist vier counties (graafschappen) die elk hun eigen unieke karakter hebben. We verklappen je graag enkele hoogtepunten onderweg en delen ook onze tips voor camperplaatsen langs de route. 

Trek voldoende tijd uit voor deze roadtrip, zodat je onderweg optimaal kunt genieten van de prachtige panorama’s, de stranden en baaien en ook even kunt relaxen in een van de lokale pubs. 

Van Poole naar Lyme Regis - De Dorset-etappe

Afstand: ongeveer 75 mijl (120 kilometer)

Deze etappe begint in het kuststadje Poole, in het graafschap Dorset. Je kunt de slingerende kustpaadjes volgen of rechtstreeks naar Lyme Regis rijden zodat je meer tijd hebt om Devon of Cornwall te verkennen. Wil je toch wat langer in deze kuststreek verblijven? Stop dan zeker bij Lulworth Cove, Durdle Dor of het kiezelstrand van Chesil Beach. Tijdens zonnige weekends en vakanties kan het er best druk zijn - waardoor parkeren erg lastig wordt - maar als je op een rustig moment komt word je gegarandeerd verliefd op deze hotspots van Dorset. Ga na een verfrissende duik in Lulworth Cove een kijkje nemen in Fossil Forest, de overblijfselen van een verzonken bos uit het Jura-tijdperk. En een bezoekje aan Corfe Castle is een kleine omweg, maar zeker de moeite waard! 

Bij het verderzetten van je reis kom je langs het drukke havenstadje Weymouth. Vermijd files en geniet van een prachtig uitzicht op Chesil Beach door de B3157 te nemen in plaats van de westelijke A35. De Jurrassic Coast is een van de bekendste werelderfgoedites in het Verenigd Koninkrijk met tal van wondermooie stops. Op de website van Visit Dorset vind je meer informatie over deze regio. 

Kampeertip: Houd er bij het zoeken naar een camping rekening mee dat de meeste campings in de buurt slechts een paar weekends per jaar open zijn. Durdle Door Holiday Park is open van 1 maart tot 31 oktober en heeft zowel verharde als onverharde staanplaatsen waarvan sommige met zicht op zee. Er is een schoon sanitair blok met babyfaciliteiten, waterpunten en een plek om de afwas te doen. Er is ook een gedeelde koelkast/diepvries, een wasmachine en een winkeltje op de camping. Prijzen beginnen vanaf £ 38,50 (€ 43,99) voor een camperplaats met zeezicht. 

Adres: Durdle Door Holiday Park, Main Rd, West Lulworth, Wareham BH20 5PU
Coördinaten: 50.626945739648434, -2.2684884572596777
South West 660 route South Devon camper GoboonyBeeld: Pedn Vounder beach, Saint Levan

Van Lyme Regis naar St Austell - De etappe in South Devon

Afstand: ongeveer 181 mijl (290 kilometer)

Kliffen van rode zandsteen, riviermonden bezaaid met prachtige huisjes, verscholen zandige baaien en rustieke landbouwgronden: South Devon is een adembenemend pareltje! Vertelden we je ook al over de meanderende bosvalleien en glooiende rotsen? 

Overweeg om tussen Lyme Regis en Exeter een stop te maken in de badplaatsen Beer, Axmouth of Seaton. Of maak een tocht langs de monding van de Exe en ga lunchen in een van de pubs aan de rivier. Tip: de bekroonde schaaldieren zijn er heerlijk!

Het volgende traject loopt van Exeter tot Dartmouth, een gebied dat door het zonnige microklimaat ook wel bekendstaat als de Engelse Rivièra. Spot de zwarte zwanen in Dawlish Warren en proef zeker ook van de lokale zeevruchten. Daarna rijd je verder naar South Hams, waar de hele kust werd uitgeroepen tot AONB, Area of Outstanding Natural Beauty. Hier is Start Point Lighthouse een hoogtepunt, net zoals Salcombe Bay. Als je tijd hebt voor een boottochtje kun je bij Salcombe Estuary Cruises een trip boeken aan een democratische prijs.

Meer zin om een stad te verkennen? Rijd dan door naar Plymouth. Hier vind je fascinerende maritieme geschiedenis, levendige pubs, een historische haven en heerlijke Plymouth Gin. Wanneer je uiteindelijk St Austell - je eerste stop in Cornwall - bereikt, rijd dan weg van de kust en ga ongeveer 10 mijl (16 kilometer) landinwaarts. Je komt dan bij The Eden Project, een voormalige kleiput die is omgetoverd tot een spectaculaire botanische tuin en belevingscentrum. Een leuk uitstapje voor jong én oud! Als je in de zomer langs komt, check dan zeker ook de website om te zien of er concerten zijn. 

Kampeertip: River Valley Holiday Park heeft 45 ruime toeristenplaatsen, verwarmde douches en uitstekende faciliteiten. De ideale stopplaats voor tijdens je South West 660-roadtrip. Er is ook een binnenzwembad, wasplaats en elektriciteit. De prijzen variëren rond £ 23 (€ 26) in het laagseizoen en kunnen oplopen tot £ 38 (€ 43) in het hoogseizoen.

Adres: River Valley Holiday Park, London Apprentice, Saint Austell PL26 7AP
Coördinaten: 50.31633221209318, -4.799016821374104

Van St Austell naar Padstow - De Cornwall-etappe

Padstow Cornwall South West 660 camper route

Beeld: Padstow, Cornwall

Afstand: afhankelijk van de route die je neemt 

Heel wat mensen hebben een speciaal plekje in hun hart voor Cornwall en krijgen bijna de tranen in de ogen als ze terugdenken aan hun bezoek. Kunstenaars komen hier al eeuwenlang om te genieten van het prachtige licht, en je hoeft niet lang na te denken waarom. De ruimte en vrijheid die het landschap uitstraalt, maken dat dit al jarenlang een van de populairste bestemmingen in Engeland is voor camperreizigers. 

Deze South West 660-route situeert zich vooral rond St Austell, Penzance, St Ives en Padstow, maar er zijn natuurlijk nog veel meer verrassende plaatsen. Alles hangt af van de periode waarin je komt en van welke plannen je hebt. Enkele ideetjes:

Als je vanuit St Austell naar het zuidwesten gaat, kun je stoppen in de universiteitsstad Falmouth, waar er tal van toffe pubs en een mooie haven zijn. Het mooiste landschap van Cornwall vind je op The Lizard, een schiereiland in het zuidelijkste puntje van Engeland. Combineer dat met een plons in Kynance Cove voor een ervaring om eeuwig te koesteren. En als je toch in de buurt bent, neem dan ook een kijkje bij de schist rotsen, die blinken door de mica mineralen.

Rijd verder langs de kust in noordwestelijke richting om meer prachtige stranden bij Gunwalloe Church Cove te verkennen of bezoek het mooie havendorpje Pothleven. Als het Mussel Shoals Cafe geopend is, raden we je aan om de verse, lokale producten te proeven op het ponton dat voor de bistro ligt. 

Nog aanraders tijdens dit deel van de trip zijn surfen in Sennen, naar St Michael’s Mount wandelen en proeven van een traditioneel pasteitje in Marizon. Wie kunst van wereldklasse wil zien, kan terecht in The Tate, en in St Ives vind je nog meer wondermooie stranden. Let wel op voor de zeemeeuwen, zeker als je een pasteitje in de hand hebt!

Over eten gesproken, de laatste stop tijdens dit deel van de reis is Padstow. Het vissersdorpje wordt ook wel eens ‘Padstein’ genoemd, naar de beroemde chef Rick Stein die er verschillende restaurants opende. Het dorp is zeker een bezoekje waard, en er zijn gelukkig nog andere eetgelegenheden die niet worden uitgebaat door bekende sterrenchefs, waaronder enkele die worden genoemd in deze BBC Good Food-blog.

Kampeertip: Tower Park Caravan and Camping ligt tussen Penzance en Land’s End. Er zijn verschillende stranden vlakbij en de camping heeft voldoende faciliteiten, zoals een wasplaats voor wetsuits en een buitenspeeltuin voor kinderen. De perfecte camping voor gezinnen dus! Het kampeerterrein is open van 20 maart tot 29 oktober en de prijs begint vanaf £ 24 (€ 27) in het laagseizoen en £ 29 (€ 33) in het hoogseizoen.

Adres: Tower Park Caravans and Camping, St Buryan, Penzance TR19 6BZ
Coördinaten: 50.07904336021461, -5.623953845632073

Van Padstow naar Watchet - De etappe in North Devon en Somerset

North devon south west 660 route camperBeeld: Cricketspelers op een zomerdag in het groene North Devon

Afstand:  ongeveer 115 mijl (185 kilometer) 

Of je nu golven wilt pakken, vogels wilt spotten, wilt ontspannen in pittoreske dorpjes, van zandduinen wilt glijden of door mistige heidevelden wilt dwalen, dit deel van de South West 660 kampeertrip is een geweldige manier om je reis af te sluiten.

Rijd richting het noorden en neem een ​​paar uur de tijd voor een stop in Tintagel Castle, de legendarische geboorteplaats van koning Arthur. Tintagel is de ideale locatie voor jong en oud om wat geschiedenis op te snuiven en het is ook een uitstekende plek om zeehonden te spotten.

Wanneer je je tocht verder zet, is een stop in Bude zeker de moeite waard, vooral als je wilt surfen. Als je lessen of een uitrusting nodig hebt, kan je bij de Big Blue Surf School terecht. Ze geven groepslessen en bieden ook aangepaste lessen voor mensen met een handicap of neurologische aandoening. 

Vervolgens toer je langs de kust van North Devon waar je kunt stoppen voor meer strandpret en surfplezier n Woolacombe, of de havenstad Ilfracombe bezoeken. De dorpjes van Lynton en Lynmouth liggen ongeveer 40 minuten ten westen van het Kanaal van Bristol. Deze twee 'halve steden' zijn met elkaar verbonden door een Victoriaanse door water aangedreven klifbaan die je kunt nemen om beide te bezoeken. Tip: ga vooraan staan als je het mooiste uitzicht wil! 

Tot slot kom je aan in Watchet, de laatste bestemming op deze South West 660 roadtrip. Hier kun je een wandeling maken langs de Coleridge Way of West Somerset Coastal Path of gewoon ontspannen en genieten van het uitzicht op de haven. Er is ook een klein maar interessant bootmuseum om te bezoeken.

Kampeertip: Newberry Valley Touring and Camping Park ligt in een prachtig eeuwenoud eikenbos van 60 hectare en is familie- en hondvriendelijke camping met tal van goede faciliteiten. Je kunt een van de nabijgelegen stranden bezoeken, de weg naar Combe Martin inslaan om te gaan kajakken of paddleboarden, of gewoon ter plaatse relaxen met de vier alpaca's op het terrein. Prijzen beginnen bij £ 37 voor een staanplaats met harde ondergrond.

Adres: Woodlands, Combe Martin, Ilfracombe EX34 0AT
Coördinaten: 51.204466089584514, -4.042656503590834

Zoals je kunt lezen is er veel te doen op de South West 660-route. Ruim op voorhand plannen en een prioriteitenlijstje maken is dus een must! Als je buiten het seizoen reist, geniet je van minder drukke wegen, goedkopere prijzen op campings en minder mensen in het algemeen. Maar zelfs als je gebonden bent aan de zomervakantie is het mogelijk om drukte te vermijden tijdens je roadtrip. Ga bijvoorbeeld niet naar de typische toeristenplaatsen, kies campings met minder voorzieningen en meer van het type ‘back to basics’, en probeer zo vroeg mogelijk te vertrekken voor de andere vakantiegangers wakker worden.

Wanneer je besluit om aan je roadtrip te beginnen, zorg er dan voor dat je goed inpakt en je voorbereidt op alle weersomstandigheden. Voorzie wat extra comfort, zoals knusse dekens om onder de sterren te knuffelen. Als je je eigen camper hebt, is het natuurlijk makkelijker om meer dingen mee te nemen. Heb je geen eigen camper of busje? Geen nood, op Goboony vind je gegarandeerd de perfecte vierwielige reispartner Onze tip is om de trein te nemen richting het Verenigd Koninkrijk en ter plaatse een camper te huren. Zo staat het stuur direct aan de juiste kant!