Vier-Pootjes camperroute doorheen Luxemburg

10 maart 2023 in Bestemmingen en Luxemburg

Laat je niet misleiden door zijn grootte, ondanks zijn kleine formaat heeft Luxemburg véél te bieden. Het kruimeltje op de Europese landkaart staat bekend om zijn prachtige natuurlijke landschap en pittoreske dorpjes. Wie met zijn viervoeter reist, komt zeker terug voor de hondvriendelijke zaken en talloze outdoor avonturen. Of je nu de prachtige bossen van het land wilt verkennen, door de glooiende heuvels wilt wandelen of door de charmante steden wilt dwalen, Luxemburg is de perfecte bestemming voor een camperreis met je honden. Dus pak je camper in, neem je furry friends onder de arm en maak je klaar om alles te ontdekken wat dit prachtige land te bieden heeft!

Vier-Pootjes camperroute doorheen Luxemburg

Hondvriendelijke camperroute Luxemburg

Foto: het kasteel van Clervaux via Unsplash

 

DAG 1 - Clervaux 

Je reis start in het het noorden van Luxemburg, in regio Eislek. Ontdek het vredige stadje Clervaux waar het witte kasteel van Clervaux boven de stad uit torent. Ook de indrukwekkende Benedictijner abdij draagt bij aan de imposante allures van dit mini-stadje. De tapas op het terras van Dos Gringos zijn niet te versmaden! Nog geen genoeg gekregen van Clervaux? Bezoek de openluchttentoonstelling ‘Clervaux - cité à l’image’, een fototentoonstelling met beklijvende beelden. 

Eerder zin om te starten met een natuurbad? Volg (gedeeltelijk) het Circuit du lac in het Noordwesten om de benen op te warmen of volg één van de drie officiële wandelroutes die rondom Clervaux heen slingeren. Overnachten doe je op de groene Camping Clervaux, waar het slingerende riviertje langs de camping instant verkoeling biedt aan welgekome viervoeters! 

  • Om te bezoeken mét hond: Cité de l’image, 11, Grand-rue, 9710 Clervaux
  • Om in je mandje te kruipen: Camping Clervaux, 33, Klatzewee, 9714 Clervaux
  • Om te smullen: Dos Gringos, 27, Grand-rue, 9710 Clervaux

DAG 2  - Berdorf & Echternach

Na een verkwikkende nacht vertrek je richting Berdorf, het klimmersparadijs in Luxemburg. Geef in je GPS aan dat je enkel kleine wegen wil volgen. Geen zin in hoogtes? Dan is de Grüne Hölle wandeling een sportief alternatief, dat je vlak over de grens brengt. Eén van de mooiste plateaus van de regio, met enorme rotsformaties, bizarre rotsen en unieke kloven van wel 15m diep waar je doorwandelt. Koop lokale ingrediënten voor de lunch in Berdorfer Eck, de charmante kruidenier in Berdorf city, die dubbel dienst doet als B&B.

Zet je reis verder naar Echternach, meer specifiek naar Echternachen See. Want daar kan je suppen mét je hond erbij. Perfecte plaatje? Check. Avontuurlijk en de slappe lach gegarandeerd? Dubbel check. Muppenlux organiseert deze SUP-tours, hou dus zeker hun kalender in de gaten. Anders liggen de waterfietsen te wachten op jullie om het meer te verkennen. We laten de dag bewust wat vrij, want deze regio is ook wondermooi om wat rond te rijden en al road trippend  dit deel van het land te verkennen. Bezoek zeker ook de oudste stad van Luxemburg, Echternach centrum! 

‘s Avonds overnacht je op Camping Martbusch in Berdorf, een natuurcamping waar je vooral veel klimmers, mountainbikers en wandelaars tegenkomt. 

  • Om te smullen: Bistro Martbusch: van burgers tot salades, steaks en alles ertussenin. Er zijn ook heel wat veggie opties! Je slaapplek bevindt zich hier ook, waardoor je meteen ‘thuis’ bent.
  • Om te doen mét hond: suppen in Echternach via Muppenlux
  • Om in je mandje te kruipen:  Camping Martbusch, 3, beim Martbusch, L - 6552 Berdorf

DAG 3 - Mullertal

Op 8 km ligt Müllertal, één van de indrukwekkendste lange-afstandspaden in de buurt. De Müllertal trail is een 112 km lange wandelroute die je langs die typerende rotsformaties, eindeloze bossen en zelfs kleine watervallen brengt. Voor een dagtocht raden we het stukje rond de Cascade de Müllertal aan, de trailroute nummer 2. Afkoeling gegarandeerd! Opgelet, wel wat steile trappen her en der, dus oudere hondjes die last hebben met trappen kunnen best uitwijken naar een alternatief.  Hier rijden trailbussen om wandelaars terug te brengen naar het beginpunt en honden mogen mee op de bus. Overal op deze route blijven honden wel aangelijnd.

  • Om in je mandje te kruipen:  Camping Martbusch, 3, beim Martbusch, L - 6552 Berdorf

Hondvriendelijke adresjes en campings Luxemburg

DAG 4 - Luxemburg city

Ontdek de hoogteverschillen van Luxemburg stad! Doordat het centrum van Luxemburg-stad tegen en aan het Bock-voorgebergte is opgebouwd, bestaat de hoofdstad uit diverse niveaus. Zo ligt de oude wijk Grund tientallen meters lager dan winkelwijk Oberstadt. Neem vanaf de Pont Neuf - op 42 meter hoogte - de hoogteverschillen en vergezichten in je op. In het beboste stadspark onder de brug kan je je honden laten genieten van de groene long van de stad. 

To eat

  • Le Grand Café - Redbeef op de Place d’Armes krijgt een gouden ster voor hoe het harige gasten behandelt
  • Ook diervriendelijk: het hippe Um Plateau met een van de mooiste binnentuinen van Luxemburg-stad. Aanraders zijn de shrimp pop corn (voorgerecht) en de uitgebreide gin tonic kaart.
    6 Plateau Altmuenster, 1123 Luxembourg
  • Ook in het Indian Vegan Restaurant ‘Nirvana Café’ zijn je viervoeters welkom. 1 Avenue de la Gare, 1611 Luxembourg
  • Zin in een American style burger in een hip interieur? Je viervoeters zijn eveneens welkom bij JFK Bar & Kitchen. Bij mooi weer is het terras zeker een aanrader. 
  • Zin in een ontbijt buiten de camper? Of een heerlijke salad bowl? Dan zit je zeker goed bij Happ. Ook take-away is mogelijk, mits een seintje op voorhand via 2620 1649 of E-MAIL HAPP@HAPP.LU - HAPP KIRCHBERG 44 AVENUE J.F.KENNEDY

Hondvriendelijke adresjes Luxemburg stad camper

Zin in meer?

Ook leuk om je bezoek aan Luxemburg mee te starten, is het Bourscheid kasteel. Het is een van de oudste kastelen van het land en bevindt zich hoog bovenop een heuvel uitkijkend over de hele regio. Honden aan de lijn zijn er welkom. Het kasteel ligt op 20 minuten rijden van Hosingen, waar je het huisdiervriendelijke vakantiepark La Sapinière vindt (waar je terecht kan met de camper). 

Nog een leuke overnachtplaats in Luxemburg is campingpark Beaufort ( Grand-Rue 87, Beaufort). Op het einde van het seizoen mogen alle honden in het zwembad! 
 

Om te smullen

Café Villa Rue de Beggen 195, 1221 Luxembourg

Hallo, hondenparadijs! Hier heeft je viervoeter niet alleen een kom water en een mand vol speelgoed ter beschikking, maar ook heel wat opties op de menukaart. Denk maar aan hondenbier, (honden)ijs en andere lekkere (honden)snacks. Als eigenaar kan je je tanden zetten in allerhande burgers, salades, apéroplankjes en heerlijke nachos.

 

Restaurant Bei der Giedel Op 2 locaties: Lasauvage & Fond-de-Gras

Ook hier is je hond zowel binnen als buiten welkom. Als baasje kan je genieten van salades, steak, tartiflette of raclette.

 

Robbesscheier Farm & restaurant 1, Frummeschgaass L-9766 Munshausen

Deze plek wordt eigenlijk een toeristencentrum genoemd, maar we vinden de naam niet bepaald passen bij deze boerderij in groene omgeving. Van een fantastische moestuin tot de indrukwekkende Ardense trekpaarden en workshops waar je traditionele, regionale ambachten (als keramiek, kaarsen maken,…) kan aanleren. Honden zijn toegestaan op de boerderij én in het restaurant.

 

Brasserie Schuman1 Rond Point Schuman L-2525 Luxembourg (Limpertsberg)

Aan het grote hondenbeeld aan de ingang zie je meteen dat de manager een grote hondenliefhebber is. Hier vind je tapas en Thaise gerechten, maar ook escargot, steak, kabeljauw en meer. 

Hier en hier vind je nog meer hondvriendelijke eetadresjes in Groothertogdom Luxemburg.

Kriebelt het om erop uit te gaan richting het Zuiden? Huur een hondvriendelijke camper via Gonoony en trek richting Luxemburg of Frankijk. Wij zochten de mooiste natuurcampings in Frankrijk voor je uit!