Fly & Camper vanuit Edinburgh

4 januari 2022 in Bestemmingen, Ervaringen, Tips voor reizigers, Camperroutes, Camperreisverhalen & Verenigd Koninkrijk

Slow travel met een camper is en blijft onze favoriete manier van reizen, maar na meer dan twintig jaar mag het al eens wat anders zijn. De ideale oplossing? Het vliegtuig op en een huurcamper in! Welkom in de betoverende regio van woeste bergen en verrassende vergezichten waar je stil van wordt. Goboony campervan mobilhome motorhome huren Schotland

Go Goboony!

Voor ons vertrek chatten we via de Goboony website al uitgebreid met Kerry en David, onze camperverhuurders. Ze hebben enkele maanden voordien hun eerste camper gekocht en willen die graag met anderen delen. Er wordt zoveel over en weer gestuurd, dat het wel lijkt alsof we een camper van kennissen huren. Ze maken het ons dan ook zo gemakkelijk mogelijk: ze zorgen voor verse lakens en handdoeken, een basisvoorraad boodschappen en zelfs een flesje wijn in de koelkast. Onze luxueuze Bürstner heeft zelfs WiFi, dat zorgt voor blije tieners! Na een uitgebreide instructieronde in ons huis op wielen, wippen we onze valiezen in de ruime koffer. Onze Schotse rondreis kan beginnen.

Lang leve de herfst

De herfstkleuren in Schotland zijn adembenemend mooi, zelfs mijn schilderspalet is niet gewend aan zoveel schakeringen geel, roestbruin, oker en rood. Het toeristische seizoen is net ten einde en de plekjes die anders volstromen met motorhomes, hebben we quasi voor ons alleen. In het populaire natuurgebied Loch Lomond & The Trossachs heb je in de zomermaanden een vergunning nodig om te kamperen, nu kiezen we zelf aan welke oever we stoppen. Natuurlijk laten we elk plekje achter zoals we het gevonden hebben: het ‘leave no trace’ principe is voor ons als campercrew heilig. We beklimmen Ben A’an en Conic Hill, best pittige wandelingen, maar het uitzicht is beide keren de inspanning meer dan waard. De Schotse natuur is zo indrukwekkend dat we er allemaal stil van worden.Goboony campervan motorhome mobilhome huren Schotland

Unieke kunst

Naast kastelen, whisky, mannen in kilt en de fantastische natuur, spotten we ook technische hoogstandjes. The Kelpies, twee glinsterende paardenhoofden van bijna dertig meter hoog die mythische waterwezens voorstellen, blazen ons helemaal van onze wollen sokken.  De ongelofelijke bouwwerken uit 300 ton bouwstaal, ontworpen door de Schotse kunstenaar Andy Scott, torenen uit boven het Forth & Clydekanaal en zijn een knap staaltje bouwkunde.  Ook het Falkirk-wiel, de enige roterende scheepslift ter wereld, doet onze monden openvallen van verbazing.

On the road

Ook tijdens het rijden, genieten we van de indrukwekkende Schotse natuur. Gezapig bollen we door de Schotse Highlands, de zon is van de partij en zet de hoge bergen van Glen Coe in lichterlaaie. Hier en daar worden we in de gaten gehouden door een kudde stoere Schotse Hooglander runderen. De weg leidt ons door het hart van een oude vulkaan. Gletsjers en hevige ontploffingen boetseerden de ruwe bergpieken van de glen. Het voelt als een magische decor, dat je misschien herkent uit films van Harry Potter en James Bond. Wanneer we halt houden voor een wandeling naar Coire Gabhail, beter gekend als The Lost Valley, waar de beruchte clan MacDonald gestolen vee verborg, worden de hemelsluizen geopend.  Het Schotse weer is en blijft onvoorspelbaar. Gelukkig zijn we van kop tot teen beschermd door thermisch ondergoed en een regenjas en -broek.Goboony campervan mobilhome motorhome huren Schotland

Van trollen en feeën

Over de Skye Bridge zetten we koers naar Isle of Skye. Sinds december 2004 is de overtocht helemaal gratis en dus de beste manier om het eiland te bereiken. Het landschap hier is nog buitenaardser en doet me vaak terugdenken aan onze trip door IJsland.  Daar was het weer ook zo wispelturig. Gelukkig doet de regen geen afbreuk aan de sprookjesachtige landschappen van The Fairy Glen en The Fairy Pools. Het groene mos glinstert, de watervallen stromen uitbundig en de rotsen lijken ons aan te kijken als gekwelde trollen. Als af en toe de zon doorbreekt, kost het mij geen enkele moeite om te geloven dat hier elfen en feeën zouden kunnen wonen. The Old Man of Storr is het absolute hoogtepunt van het eiland: we voelen ons verschrikkelijk klein als de avond valt tussen de immense, statige rotspartijen. En de regen? Die is ook gevlucht.

Goboony campervan mobilhome motorhome huren schotland

Whisky sippin’

Opwarmen na een wandeling doe je uiteraard bij het haardvuur in een gezellige pub of inn. Een flink bord Haggis een een dram van een van de honderden soorten whisky en je kruipt helemaal nagloeiend in je knusse camperbed. Ben je echt een koukleum? Ga dan voor een Hot Toddy: een warme whisky met kruiden en honing. Alleen al voor dit drankje plan ik een nieuw bezoek.

Praktisch

Geen zin om ver te rijden? Opteer dan voor een Fly & Drive en huur een camper op je bestemming. Voordelen? Je bent tot 40% goedkoper dan bij een verhuurbedrijf en krijgt vakkundige en persoonlijke uitleg van de campereigenaar. Ontdek alle campers in Schotland en trek de Highlands in! 

Dit artikel verscheen eerder in het Pasar herfstmagazine 2021 en werd geschreven door Kelly Mortelmans van De Campercrew. Foto's zijn voorzien door de getalenteerde Roel Willems.