Veilig reizen met de mobilhome tijdens Corona: dit moet je allemaal weten

6 augustus 2020 in Voor reizigers

Sinds de uitbraak van het Corona virus COVID-19 zien velen hun vakantie er deze zomer anders uit dan gepland. Maar gelukkig zijn er nog tal van mogelijkheden om er deze zomer op uit te trekken met je bubbel. De veranderende situatie doet heel wat vragen rijzen over hoe je nu veilig kan reizen met de mobilhome in tijden van Corona. Wees gerust, ook met de huidige maatregelen kan je nog steeds gewoonweg heerlijk op vakantie gaan deze zomer, Coronaproof weliswaar. We vertellen je welke zaken jij moet weten om veilig én helemaal Coronaproof te reizen met de mobilhome deze zomer.

Hieronder vind je actuele informatie die regelmatig wordt geüpdatet. 

Alles wat jij moet weten om veilig op reis te gaan met de camper naar het buitenland (Europa)

Voor je vertrek: “Waar kan/mag ik nog op vakantie gaan?”

Het uitstippelen van je vakantieroute is voor vele mensen al de helft van het reisplezier, maar zeker nu doe je er goed aan om je vakantie goed te plannen. Alvorens je beslist een reis te maken naar het buitenland is het belangrijk om na te gaan of het land van bestemming toegankelijk is voor Belgische toeristen. Kijk daarom altijd de reisadviezen goed na voor je vertrekt en pas je bestemming aan indien nodig. De situatie verandert dagelijks, en bij nieuwe lokale uitbraken kan België een reisverbod doorvoeren. 


Bekijk dus zeker de reisadviezen van Buitenlandse Zaken tijdens het plannen van je reis, je vindt er alle gebieden terug met met de kleurcodes groen/oranje/rood, die aangeven of het gebied toegankelijk is of niet. Je kan een gedetailleerd overzicht vinden van de geldende corona-beperkingen per land op de officiële website van de EU.


Ook campings en camperplaatsen in Europa zijn open, en hebben de nodige maatregelen genomen om een zo veilig mogelijke kampeeromgeving te voorzien. Je kan een overzicht van de huidige situatie en corona-maatregelen op campings in verschillende landen terugvinden op de website van ASCI.


Tijdens je reis: “Waar moet ik rekening mee houden?”

Je hebt een fantastische vakantieroute gepland, je bent helemaal gepakt en gezakt, klaar om te vertrekken, maar voor die vakantiemodus volledig ingaat zijn er nog een paar dingen die je van je checklist moet vinken om helemaal Coronaproof met je mobilhome te kunnen reizen.


Allereerst neem voldoende mondmaskers mee voor je hele reisgezelschap waarmee je eropuit trekt. Gelukkig ligt het openbare leven in Europa niet meer volledig stil en zijn de horeca en winkels blij jou te kunnen ontvangen. Om net terug meer vrijheid te kunnen bewaren, wordt er gevraagd afstand te bewaren en mondmaskers te dragen, in veel landen geldt dan ook een mondmaskerplicht. Op die manier kan je dus nog steeds van een terrasje genieten, maar dan in alle veiligheid.


Daarnaast raden we je ook aan om een voorraad schoonmaakproducten mee te nemen tijdens je camperreis. Maak regelmatig de oppervlakten van je camper schoon, maar ook een fles desinfecterende handgel kan niet ontbreken op je veilige vakantie met de mobilhome. Een goede camper-en handhygiëne is niet alleen goed voor je eigen reisgezelschap, maar ook voor anderen.


Bij je terugkeer: “Wat moet ik weten bij terugkeer van vakantie?”

Bij je terugkeer naar België moet je rekening houden met bepaalde voorwaarden. Zo is het vanaf 1 augustus verplicht om 2 dagen voor terugkomst het identificatieformulier (Passenger Locator Form) in te vullen. Zo draag je je steentje bij om verdere verspreiding van het virus in kaart te brengen en zelfs te voorkomen.


Welke maatregels er gelden bij je terugkeer in België hangt af van in welke gebieden je gereisd hebt. Als je terugkeert van een gebied dat in een code rood verkeert, zal je in een verplichte (zelf)quarantaine moeten gaan en een virustest laten afnemen. Kom je terug van streken met code oranje, die wel nog toegankelijk zijn, maar waar je extra waakzaam moet zijn voor corona-symptomen. In deze gebieden zijn een quarantaine en virustest aanbevolen, maar niet verplicht. Tenslotte al je terugkeert van een gebied met code groen dan moet je niets bijzonders ondernemen bij je terugkeer.

Alles wat jij moet weten om veilig te reizen met de camper in eigen land (België)

Ook in eigen land kan je het vakantiegevoel lekker gaan opzoeken, de campings, vakantieparken en dierenparken in België zijn open. Daguitstappen in kleine groepen (max. 10 personen) zijn ook toegestaan. Een goede handhygiëne, afstand bewaren en mondmaskerplicht zijn nog steeds overal van kracht in België.
Je kan er dus heerlijk op uit met je gezin en vaste bubbel voor een leuke staycation deze zomer.

Checklist

Hieronder vind je een checklist waarmee jij helemaal veilig en Coronaproof op vakantie kunt vertrekken met de mobilhome. 

  • Bekijk de reisadviezen grondig en pas je route naar je bestemming aan indien nodig. Neem dus de nodige voorzorgsmaatregels om een leuke, veilige vakantie te kunnen hebben.
  • Neem voldoende mondmaskers, schoonmaakproducten en desinfecterende handgel mee.
  • Vul 2 dagen voor terugkomst het verplichte identificatieformulier (Passenger Locator Form) in.
  • Bekijk welke maatregels jij moet nemen bij je terugkeer naar België.