Top 5 wandelroutes in Schotland

4 december 2017 in Bestemmingen, Tips voor reizigers & Verenigd Koninkrijk

In deze blog geven we de top 5 wandelroutes in Schotland, want Schotland is misschien wel de beste plek in het Verenigd Koninkrijk om te gaan wandelen. In Schotland vind je de hoogste berg van het Verenigde Koninkrijk, Ben Nevis. Maar ook andere opmerkelijke toppen en prachtige heuvelruggen voeren de boventoon in het landschap. Trek snel je wandelschoenen aan en ga op avontuur in de Schotse bergen!

Goboony Top wandelroutes Schotland Ben Nevis

#1 Ben Nevis

Ben Nevis is een indrukwekkende 1344 meter. Daarmee is wandelen op de hoogste berg van het Verenigde Koninkrijk een indrukwekkende maar niet onmogelijke prestatie. De piek is vaak gehuld in mist en stijgt op vanuit Fort William. Er zijn verschillende routes om de berg te beklimmen. De toeristische route wordt aanbevolen aan de iets minder ervaren wandelaar. Deze enigszins steile wandeling duurt ongeveer vier uur van de basis naar de top. Voor de wandelaar die zijn uithoudingsvermogen wil testen, is er een veel langere noordelijke route, die zich langs het rotsachtige terrein slingert.

Voor camperaars die deze route willen wandelen is er een mooie camping in de buurt waar je je camper kunt parkeren. Glen Nevis is een mooie camping en vanaf daar kun je de wandelroute makkelijk bereiken.

#2 Quinag, Sutherland

Quinag is een afgelegen reeks pieken, die vaak met ijs worden bedekt. Met drie te beklimmen toppen en een afdaling van minstens 150 meter tussen hen is dit een geweldige wandeling voor iedereen die graag een uitdaging wil. Mocht je het rustig aan willen doen, dan kan je altijd alleen de eerste piek beklimmen. De berg werd vroeger gebruikt door nomaden hun schapen. Als je naar een van de toppen gaat en er rondkijkt, overvalt je het oude gevoel van deze plek. Logisch ook, de bergen zijn wel 3,5 miljard jaar oud!

Er zijn verschillende startpunten voor de wandeling, maar de populairste wandeling start vanaf een parkeerplaats in raster referentie NC232273. Deze parkeerplaats bevindt zich op 250 meter boven zeeniveau, dus het is een goede start van de wandeling!

Om te kamperen in de buurt van Quinag, heeft camping Scourie voldoende kampeermogelijkheden voor campers. Ook heb je vanaf daar een prachtig uitzicht op de kustlijn van het Schotse Hoogland!

Goboony Top wandelroutes Schotland Dun Da Lamh

#3 Dun da Lamh, Inverness-shire

Deze wandeling op Dun da Lamh is geschikt voor iedereen die het liever rustig aan doet. De klim is 436 meter, maar is absoluut de moeite waard. Een aantal stukken zijn een beetje steil, maar verder is de wandeling goed bewegwijzerd en kom je door veel open terrein. Daar heb je op heldere dagen een fantastisch uitzicht! De wandeling kost je minder dan 4 uur, waardoor je het fijn kunt doen in een ochtend of middag.

Om de wandeling te beginnen, parkeert u bij Druim an Aird-parkeerterrein bij de A86 ten westen van Laggan. Het einde van de wandeling brengt je naar een mysterieus en oud fort. Fort Dun da Lamh is een verwoest fort dat stamt uit de ijzertijd. Het Keltische fort kijkt uit op zowel de rivier de Spey als de rivier de Mashie en is aan drie zijden omgeven door steile hellingen. Het is een beschermd gebied, en daardoor is het er extra mysterieus.

Voor kamperen bij Dun da Lamh is Invernahavon Caravan Site een geweldige plek. Vanaf hier kun je ook mooie wandelingen maken rond de Cairngorms.

#4 Beinn Alligin, Wester Ross

We vragen ons af of Beinn Alligin dé plek is waar George RR. Martin zijn idee kreeg voor de Game of Thrones. Wij snappen het in ieder geval, het gebied is zeer fascinerend (alhoewel er nog geen enkele draken gevonden zijn ;) ).

Beinn Alligin betekent berg van schoonheid in het Gaelisch en is een zeer toepasselijke naam voor deze prachtige piek en wandeling. Een ruig pad neemt je mee langs beekjes en heide en deze klim van 1100 meter is niet een die je snel zal vergeten. Niet te ver van het einde van de wandeling kom je een aantal prachtige watervallen tegen die een schilderachtig einde bieden aan het einde van deze expeditie.

Goboony Top wandelroutes Schotland Lairig Ghru

#5 Lairig Ghru, Inverness-shire

Lairig Ghru is waarschijnlijk de beroemdste heuvel pas in Schotland. De heuvel loopt dwars door de Cairngorms en klimt tot een indrukwekkende 835 meter hoogte. Er zijn veel potentiële routes om te lopen, inclusief een wandeling van 35 km lang voor de hardcore wandelaars onder ons.

Als je hier wandelt, passeer je de Pools of Dee, zwembaden met zoet water omgeven door graniet. Hier zie je forel uit het water springen en je kunt hier zelf ook zwemmen. Toch raden we het af, omdat het voor de meeste mensen te koud is of het moet wel een bijzonder hete zomer zijn geweest. De zwembaden zijn afgelegen dus het is beter om het niet in een opwelling toch te doen.

Er zijn verschillende wilde kampeermogelijkheden in de omgeving van Lairig Ghru, maar niet alle zijn geschikt voor campers. Een officiële camping in de buurt van de wandeling is de Glenmore Campsite, Aviemore.

Maak je snel klaar voor je volgende wandelvakantie in Schotland. Zoek je ideale camper en laat het avontuur maar beginnen! #LETSGOHIKING

Bekijk aanbod