Simmer yn Fryslân in een camper

31 juli 2019 in Bestemmingen, Ervaringen, Tips voor reizigers, Camperroutes, Campings en camperplaatsen , Nederland & Camperreisverhalen

Friesland klinkt soms ver weg, maar vanaf Utrecht ben je al in anderhalf uur in hartje Friesland. Perfect voor een paar dagen weg in eigen land of juist voor de zomervakantie (scheelt ook weer vliegen). Er zijn de hele zomer veel (sport) evenementen, je kunt genieten van de vele wateren en alle regio’s hebben hun eigen charme. Tijd voor een campertochtje door Friesland om ‘Simmer yn Fryslân’ te ervaren. 

Leuk weetje vooraf: Vorig jaar stond Friesland op #3 in Lonely Planet’s Best in Europe 2018! En dit jaar goed te beginnen stonden de Frisian Islands op #30 in de New York Times, 52 Places to go in 2019. Als Friesland al zo internationaal erkend wordt, moet jij de provincie zeker bezoeken! 

Nationaal park de Alde Feanen 

Eigenlijk wilden we gaan wandelen, maar omdat er in Nederland een nieuw hitterecord werd gebroken besloten we regelrecht door te rijden naar Camping it Wiid in Eernewoude. We parkeerden onze camper op het camperveldje, huurden een kano, trokken onze bikini aan en zijn snel het water op gegaan. Vanuit je kano beleef je het leven op de Friese wateren volop en het dobberen op de golven van langsvarende boten zorgde voor enorme ontspanning. Dat we tijdens het peddelen steeds water over ons heen sloegen was juist hele welkome afkoeling. 

Goboony camperreis Friesland

In de avond hebben wij een beetje geborreld voor de camper, waarna we nog even van de belachelijk mooi zonsondergang hebben genoten. Toen waren we zo moe van de warmte dat we ons camper (met ventilator!) in zijn gedoken. Op iets koelere dagen kun je in de avond nog een prachtige fietstocht maken door de omgeving, of strijk aan de andere kant van het water neer op het terras van Westersail voor een aardbeiensorbet met ijs en slagroom. Als je wat meer tijd hebt, is er nog veel meer te beleven in Nationaal Park de Alde Feanen

Goboony camperreis FrieslandGoboony camperreis FrieslandGoboony camperreis Friesland

Camping info

Camping It Wiid
Koaidijk 10
9264 TP Eernewoude

Met de camper kun je op een gewone camping plek staan, maar voor de mensen die maar kort blijven is er het camperveldje. Deze kost €15,00 per nacht op basis van 2 personen. Als je elders op het terrein wil staan, bijvoorbeeld direct aan het water, betaal je het gewone kampeertarief. In de ochtend hebben we verse broodjes in de supermarkt op de camping gehaald, zo hadden we weer energie voor de dag die voor ons lag. 

Goboony camperreis Friesland

Rondje Noord-Friesland 

De volgende dag hebben we onze camper volop benut om wat meer van Friesland te zien. Vanaf Eernewoude hebben we een rondje door het noorden van Friesland gemaakt. 

Goboony camperreis Friesland

Onze eerste stop was het Poptaslot (of eigenlijk Heringastate) in Marssum, een oude Friese stins. Het is omstreeks 1500 gesticht door de adellijke familie Heringa. In 1687 werd de state met boerderij, poortgebouw, grachten, tuinen en singels verkocht aan de advocaat dr. Henricus Popta uit Leeuwarden. In zijn testament bepaalde hij dat het huis na zijn dood niet meer bewoond mocht worden en zo is het ook gegaan. Daardoor is alles super mooi bewaard gebleven. In juli en augustus is het open voor publiek. We hebben geen rondleiding gedaan, maar wel even een wandelingetje gemaakt door de tuin. 

Daarna zijn we doorgereden naar de zeedijk bij Marrum, om Ameland te kunnen zien liggen en even te genieten van de oorverdovende stilte die er hangt. Je kunt ook de Seedykstertoer beklimmen, een omgebouwde voedersilo die omgebouwd is tot uitkijktoren. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over Unesco Werelderfgoed gebied de Wadden. 

Goboony camperreis Friesland

Dichtbij Marrum ligt het dorpje Hegebeintum. Hier vind je een van de grootste terpen van Nederland. Terpen vind je langs de hele Friese kust. Het zijn heuvels die door mensen zijn gemaakt om bescherming te bieden tegen het opkomende zeewater. In dit deel van Friesland zie je ze overal, te herkennen aan een kerk die vanuit de wijde omtrek te zien is. In het bezoekerscentrum zijn toegangskaarten te krijgen voor een bezoek aan de kerk die op de terp staat. Wil je wat langer in deze omgeving blijven? Het parkeerterrein biedt de mogelijkheid voor campers om gratis te overnachten.

Weer iets verderop ligt het dorpje Blija. Hier vind je Atelier Kleine-Lijn waar je katoen kunt drukken. Er is een werkplaats en een kleine winkel, met daarin een assortiment van producten uit het eigen atelier. Het atelier is van Nynke Runia die sinds haar afstuderen aan de Academie voor Beeldende Kunsten bezig is met het ontwerpen en drukken van stoffen. Ze organiseert inloop workshops en in de zomer is er bij de drukkerij ook een theetuin. Het atelier is open van  10.00 tot 17.00 uur.

Na Blija komt Holwerd. Hier kun je een kijkje nemen op de pier over het wad en de boot naar Ameland uitzwaaien. Op de zeedijk staat ook een kunstwerk van een vrouw die uitkijkt over de zee, er komt nog een vrouw bij. Samen zijn ze het kunstwerk ‘Wachten op hoogwater’. Meer tijd? Plak er dan een paar dagen Ameland aan vast. 

Goboony camperreis Friesland

Na Holwerd rijd je in een rechte lijn door naar Dokkum. Een van de Friese elfsteden. Een knus stadje met een leuk centrum met de Bolwerken rondom waar je heerlijk kunt wandelen. Vanaf de Bolwerken kan je ook naar de Bonifatiuskapel lopen. Op 5 juni 754 werd Bonifatius bij Dokkum vermoord. Hij was naar Friesland afgereisd om de friezen te bekeren tot het christendom. Zijn dood heeft gezorgd voor de naamsbekendheid van Dokkum. Dokkum was ook bekend vanwege de bronnen rondom de stad. Deze bronnen zijn ontdekt in de tijd van Bonifatius en hij schijnt zelfs betrokken te zijn geweest bij de ontdekking. De bronnen waren eeuwenlang een pelgrimsoord geweest en in 1934 werd Dokkum als Pelgrimsoord in ere hersteld met de bouw van de Bonifatiuskapel. Van juni tot september is de kapel van 14:00 - 17:00 uur geopend. 

In het centrum van Dokkum vind je ook een van de 11fountains. In alle elfsteden zijn in 2018 fonteinen neergezet, zeker een bezoekje waard. Daarna kun je lekker neerstrijken op het terras van Artisante, voor een echte Dockkumer koffie (met Berenburg). Pas op: Don’t drink and drive!! Eventueel kun je ook overnachten op Camperplaats Dokkum

Goboony camperreis Friesland

Goboony camperreis Friesland

Op weg van Dokkum naar Leeuwarden kun je via de binnendoor route ook nog even van elfstedenkoorts opsnuiven. Van Dokkum rijd je zo naar Bartlehiem voor hét elfstedenbruggetje en iets verderop vind je het Elfstedenmonument. Dit monument is de laatste brug op de Elfstedenroute waar schaatsers onderdoor moeten schaatsen voor het laatste stuk naar de finish op de Bonkevaart. De brug bestaat uit duizenden handgemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. 

Na deze mooie dag parkeerden we onze camper in Leeuwarden op Camperplaats Leeuwarden. Voordat we verder ook maar iets deden zijn we eerst het verkoelende water van de jachthaven in gesprongen. De rest van de avond hebben we rustig aangedaan. 

Goboony camperreis FrieslandGoboony camperreis FrieslandGoboony camperreis Friesland

Camperplaats info 

Camperplaats Leeuwarden
De Zwemmer 3, 
8939 CA Leeuwarden

De eigenaren van de camperplaats kwamen in de avond nog een gezellig praatje maken. Ze zijn verder niet aanwezig op de camperplaats, maar ze zijn goed te bereiken en betalingen e.d. worden gedaan in de Trustbox. Tussen 22:00 uur en 8:00 uur is het hek dicht, wat ook een veilig gevoel geeft. Een fijne plek om je dag af te sluiten. Vanaf de ben je ook zo in het centrum van Leeuwarden. Binnen 15 minuten fietsen ben je in de stad en ook met de bus ben je er zo. Op de camperplaats ontvang je ook nog eens een kortingssleutel die korting geeft bij vele winkels en bezienswaardigheden in Leeuwarden. Je krijgt ook gratis broodjes bij de Jumbo in de buurt. Ook leuk vanaf de camperplaats zijn er mooie fietsroutes te maken omdat de plek aan een knooppuntennetwerk ligt.

Visit Leeuwarden

Als je een paar nachten op Camperplaats Leeuwarden blijft staan heb je alle tijd om Leeuwarden te ontdekken. Vorig jaar was Leeuwarden natuurlijk Culturele Hoofdstad van Europa, maar ook in 2019 is er in Leeuwarden van alles te bezichtigen. 

#1 Blokhuispoort 

De Blokhuispoort is een cultureel bedrijvencentrum in de oude gevangenis in het levendige centrum van Leeuwarden. In de vroegere cellen zitten nu kleine kantoortjes en winkeltjes van creatieve ondernemers. Verder zitten er een paar restaurants en een bibliotheek. Dbied is verkozen tot beste bibliotheek van Nederland 2019. Adres Blokhuisplein 40, 8911 LJ Leeuwarden Openingstijden 08.00 tot 01.00 uur

Goboony camperreis Friesland

#2 Fontein 

Ook in Leeuwarden staat een van de 11fountains. Voor het centraal station vind je de fontein ‘Love’. Het zijn een jonge en een meisje, die aan het dromen zijn. Ze stralen weldadige rust en vrede uit en als de fontein aanstaat wordt dat versterkt door een laaghangende mist. 

#3 Oldehove 

De Oldehove is een scheve, kromme en niet afgemaakte toren. De bouw begon in 1529 en naast de toren zou nog een nieuwe kerk komen, maar daar is het nooit van gekomen. Al tijdens het bouwen zakte de toren scheef en er is nog geprobeerd op de scheve onderbouw loodrecht verder te metselen. Helaas gaf dat niet het gewenste resultaat. Ondanks dat het nooit af is gemaakt, is de toren een van de belangrijkste symbolen van de stad Leeuwarden. Adres Oldehoofsterkerkhof, 8911 DE Leeuwarden 

#4 Street Art Tour (mural art festival) 

Met een enthousiaste gids van A Guide to Leeuwarden kun je Leeuwarden leren kennen aan de hand van Street Art. Onder de kunst vallen diverse illegaal en legaal aangebrachte kunstuitingen in de openbare ruimte. Stickers, posters, graffiti en muurschilderingen komen allemaal voorbij. De Street Art Tour is het hele jaar door te boeken voor eigen gezelschap. Neem contact op met Henk Leutscher (+31 (0)6 153 14 728) of reserveer via de website. 

Goboony camperreis Friesland

#5 Fries Museum  

Een bezoek aan Leeuwarden is niet compleet zonder het Fries Museum te hebben gezien. Naast alle kunst is het gebouw waarin het museum is gehuisvest ook meer dan een bezoek waard. Er zijn wisselende tentoonstellingen die zeker de moeite waard zijn. En als je dan toch in het museum bent, neem dan op de bovenste verdieping plaats op een van de banken en om uit te kijken over het Wilhelminaplein en de rest van de stad. Adres Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden Openingstijden 11.00 tot 17.00 uur 

Ennee mocht je trek krijgen in ijs, bij IJsboerderij Margje24 hebben ze het beste ijs van de wereld (ligt aan de naam he ;)).

Meer lezen over Friesland? Bekijk eens deze camperroutes door Friesland, lees meer over de mooiste camperplaatsen in Friesland en verdiep je in alles dat Friesland te bieden heeft!