Allemaal soorten campers... wat zijn de verschillen?

16 november 2016 in Tips voor reizigers en Camper- en campingtips

Campers, je hebt ze in alle typen, soorten en maten. Door de bomen zie je bijna het bos niet meer. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen alle type campers? In deze blog leggen we de voor- en nadelen uit van de verschillende campers, maar vertellen we je ook de prijzen van een nieuwe of tweedehands camper. Dit alles zodat jij straks weet welke camper je het beste kunt huren (of kopen)!

Vier soorten campers

Wie een camper wil aanschaffen, is vaak een jaar bezig om een goede keus te maken. Eerst moet je uitvinden welke camper nu het beste bij je past, en daarna ga je op zoek naar die ene perfecte camper waarvan de prijs je ook aanstaat. Best een opgave! Om alle campers uit elkaar te houden, kun je ze het makkelijkste onderverdelen in vier soorten.

Dit zijn: de buscamper, alkoof camper, integraal camper, half-integraal camper.

Buscamper de voor- en nadelen

Een buscamper heeft veel weg van een bestelbus en is geschikt voor twee tot vier personen. Het dak kan hoger zijn dan bij een normale bestelbus. Waardoor je er er rechtop in kunt staan.

  • Het voordeel van een buscamper is dat je deze kan gebruiken als een gewone personenauto.
  • Nadelen zijn dat er vaak geen douche en WC aanwezig zijn.

Een nieuwe buscamper kost ongeveer €45.000,- en een tweedehandse buscamper heb je al voor €8.000,-.

Goboony buscamper huren soorten campers

Alkoof camper de voor- en nadelen

Een alkoof camper herken je meteen aan z’n grote uitbouw boven de bestuurder en bijrijder. In de alkoof vind je slaapplaatsen voor meerdere personen.

  • Het voordeel van deze camper is dat hij geschikt is voor meerdere personen, bijvoorbeeld een groot gezin.
  • Nadelen van de alkoof camper zijn dat hij windgevoelig is, hoger is dan normale campers en dat je rekening moet houden met een hoger brandstofgebruik.

Een nieuwe alkoof camper kost rond de €55.000,-  een tweedehandse alkoof camper heb je al voor €12.000,-.

Goboony-alkoof-camper-huren-soorten-campers

Half-integraal camper de voor- en nadelen

De half-integraal camper (ook wel semi-integraal genoemd) is een combinatie van een alkoof camper en een integraal camper.

  • Voordelen zijn dat de alkoof meer één is gemaakt met de camper waardoor het brandstofgebruik lager is dan bij de alkoof camper, én het ziet er wat mooier uit.
  • Het nadeel ten opzichte van de alkoof camper is dat je wel minder ruimte hebt; je mist namelijk twee slaapplekken.

Voor een nieuwe half-integraal camper ben je tussen de €50.000,- en €75.000,- kwijt. Een tweedehandse kost vanaf circa €15.000,-.

Goboony-halfintegraal-camper-huren-soorten-campers

Integraal camper de voor- en nadelen

De integraal camper is de duurste soort in deze lijst.

  • Voordelen zijn dat de ruimte vaak optimaal benut wordt omdat het camperdeel en de cabine één zijn. Boven de cabine is vaak nog plaats voor een extra hefbed. Andere voordelen zijn dat de cabine erg ruim is en je minder snel roest zal tegenkomen omdat dit deel van kunststof is gemaak.
  • Nadelen zijn dat de kreukelzone minder goed is (door gebruik van kunststof materialen) en dat deze type campers wat aan de dure kant zijn.

Een nieuwe integraal camper kost al snel meer dan €100.000,- (maar ze komen ook voorbij voor €165.000,- en zelfs €219.000,-- !!). Een tweedehands exemplaar is al vanaf circa €20.000,- te vinden.

Goboony-integraal-camper-huren-soorten-campers

Extra tip: test je toekomstige camper

Zoals je ziet aan de keuze (en prijs) koop je niet 1, 2, 3, een nieuwe camper. Een miskoop is wel het laatste wat je wilt! Met deze tips kan je in ieder geval een goede beslissing maken.
In oktober 2016 sprak het team van Goboony een aantal huurders en verhuurders op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs. Erg leuk! Een paar huurders vertelden ons dat ze graag zelf een camper willen kopen, maar er nog niet uit zijn welke dat precies moet worden. Ze huurden via het Goboony platform twee keer een camper die ze op het oog hadden, om deze zo een week te kunnen testen. De ideale manier om erachter te komen welke camper het beste bij je past!

Wil jij ook een camper huren? Nu je onze blog hebt gelezen, weet je hopelijk beter welk type camper bij je past. Huur er eerst eentje om het echt een keer te proberen. Bekijk ons aanbod van soorten campers die je kunt huren en plan jouw volgende campertrip!